Δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο. Δυστυχώς είναι μια παγκόσμια τάση που διαπερνά οριζόντια όλους τους λαούς και όλες τις φυλές.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανεμβολίαστων: Αυτοί που φοβούνται το εμβόλιο και τις συνέπειές του και όσοι αρνούνται τον covid-19.

  • Οι περισσότεροι από τους πρώτους, όταν φτάνουν στο κρεβάτι μιας ΜΕΘ και αισθάνονται ότι έρχεται το τέλος τους, το παίρνουν απόφαση και επιτρέπουν στους γιατρούς να προσπαθήσουν να τους σώσουν. Οι μαρτυρίες από τα νοσοκομεία είναι αρκετές. Δεν τα καταφέρνουν πάντα αλλά τουλάχιστον έστω και την τελευταία στιγμή προσπαθούν.
  • Οι δεύτεροι αρνούνται κατηγορηματικά ως το τέλος να δουν το αυτονόητο. Ουσιαστικά πρόκειται για αυτοκτονία. Για ανθρώπους που η επιστήμη δεν πρέπει να εξετάσει μόνο για τον κορωναϊό, αλλά και επιχειρήσει να κατανοήσει γιατί προτιμούν να πεθάνουν εδώ και τώρα αντί να κάνουν το εμβόλιο ή αντί να διασωληνωθούν και να σωθούν.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από τις Σέρρες όπως το περιέγραψε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου Σερρών, Δημήτρης Μπαλαξής(Δείτε ΕΔΩ)

«Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν χάσει την ζωή τους 65 άτομα στην περιοχή των Σερρών, από τους οποίους οι 61 ήταν ανεμβολίαστοι. Αυτό είναι μια τρανή απόδειξη της αναγκαιότητας του εμβολιασμού» τόνισε ο κ. Μπαλαξής.

Στις Σέρρες το ποσοστό εμβολιασμένων είναι λίγο πάνω από το 50%, γι’ αυτό σημειώνονται και αυτοί οι αριθμοί σε κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους, σημείωσε ο κ. Μπαλαξής, προσθέτοντας ότι οι 40 κλίνες που διατίθενται για περιστατικά covid-19 είναι γεμάτες καθημερινά, όπως και οι ΜΕΘ, όπου όταν αδειάζει μια κλίνη, αμέσως μπαίνει άλλος ασθενής, ακόμα και από διακομιδές από άλλους νομούς.

Ο κ. Μπαλαξής περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Σερρών. «Έχουμε αυξημένους θανάτους και την ίδια ώρα υπάρχουν ασθενείς που αρνούνται την διασωλήνωση. Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση σαν ιατροί, αλλά πρέπει να σεβαστούμε και την επιθυμία του άλλου. Βεβαίως, καλούμε και για την συγκατάθεση της εισαγγελέως, όπου χρειαστεί. Ειδικά αυτοί που δεν πιστεύουν ούτε στον ιό, ούτε στο εμβόλιο, έρχονται στο νοσοκομείο σε πολύ βαριά κατάσταση, δεν έρχονται από την αρχή. Μετά, πολλοί από τους αρνητές, αν χάσουν κάποιον άνθρωπο, μπαίνουν στην διαδικασία μηνύσεων και αγωγών, ενώ γίνονται και αιτήσεις για νεκροτομές, καθώς δεν πιστεύουν ότι ο θάνατος έχει προέλθει από την λοίμωξη covid19».

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές οι πραγματικότητα σε όλη την Ελλάδα. Περίπου 1.000 άνθρωποι κάθε μήνα προτιμούν να πεθάνουν παρά να εμβολιαστούν.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας, με ρεκόρ πενταμήνου και στους θανάτους.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, οι 63 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους προχθές μέσα σε 24 ώρες λόγω κορωναϊού ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός απωλειών που η Ελλάδα είχε να «δει» εδώ και πέντε μήνες. Τόσο πολλοί θάνατοι -63 στον αριθμό- είχαν καταγραφεί ξανά στη χώρα στις 18 Μαΐου 2021.

Πρόβλεψη για 1.000 θανάτους το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, κάνοντας δυσοίωνες προβλέψεις για 1.000 θανάτους το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Δύσκολη κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα

«Στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα ήταν ελεγχόμενο το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι γύρω από αυτήν υπάρχουν 6-7 περιφερειακές ενότητες που επιβαρύνουν το υγειονομικό σύστημα της Θεσσαλονίκης με διασωληνωμένους από αυτές. Υπολογίζω ότι με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα προσφερθούν κλίνες στο σύστημα που έστω και δύσκολα θα διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά ή οριζόντια μέτρα απομόνωσης», είπε ο ίδιος σχετικά με το αν πρέπει να αναμένουμε ένα νέο lockdown.

«Το πρόβλημα είναι ότι το υγειονομικό σύστημα δεν μπορεί να ασχοληθεί με χρόνια νοσήματα, μένουν στάσιμα, ή παραπίσω, με συνέπεια να έχουμε υπερβάλλουσα θνησιμότητα που θα εισπράξουμε το επόμενο διάστημα από άλλες αρρώστιες», προειδοποίησε.

Απαντώντας, τέλος, στο αν η φυσική ανοσία είναι πιο ισχυρή από αυτήν που προσφέρει το εμβόλιο για τον κορωναϊό, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «Η φυσική ανοσία φτιάχνει διαφορετικά και περισσότερα αντισώματα εναντίον του ιού, αλλά το πόσο διαρκεί εξαρτάται από το ιικό φορτίο που έλαβε ο άνθρωπος όταν αρρώστησε, και διάφορους άλλους παράγοντες. Με το εμβόλιο έχουμε συγκεκριμένη ανοσία. Έχει αποδειχτεί ότι είναι παραπλήσια η ανοσία από το εμβόλιο και συγκεκριμένη, ενώ από τη φυσική ανοσία υπάρχουν διαφορές στη διάρκειά της».

Πηγή: hellasjournal.com