ΑΡΘΡΟ

Του Μιχάλη Τάσσου

υπ. Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας

Ο προεκλογικός αγώνας ολοκληρώνεται την Κυριακή 21 Μαΐου και ευχή όλων, όχι μόνο όσων συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία μέσα από τις υποψηφιότητες τους, αλλά και των ψηφοφόρων, να παράξει το καλύτερο και το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα μας. Ένα αποτέλεσμα που θα δικαιώσει την πορεία των υποψηφίων, αλλά πρωτίστως θα δικαιώσει τη ψήφο των Ελλήνων και των Ελληνίδων που δικαιούνται μετά από θυσίες χρόνων να προσμένουν ένα καλύτερο μέλλον για εκείνους και τα παιδιά τους.

Τα προηγούμενα χρόνια βιώσαμε τις συνέπειες που δημιούργησαν οι λάθος επιλογές προσώπων και κατ’ επέκταση οι λάθος εφαρμοζόμενες πολιτικές πρακτικές στην κοινωνία μας. Συσσωρεύτηκαν λάθη δεκαετιών από την επανάληψη των κακώς κειμένων που οδήγησαν σε μια στασιμότητα τη χώρα και την κάθε τοπική κοινωνία. Οι παλιές αναχρονιστικές αντιλήψεις δεν έδωσαν λύσεις για την αντιμετώπιση των κακών νοοτροπιών, τουναντίον τις πολλαπλασίασαν έχοντας σαν επιχείρημα, την μετάθεση ευθυνών στους προηγούμενους, διαπιστώνοντας επανειλημμένα ότι υπάρχουν διαχρονικές παθογένειες. Η μετάθεση ευθυνών δεν παράγει ούτε πολιτικό, αλλά ούτε και κοινωνικό έργο και οι διαπιστώσεις μπορούν να γίνονται και από κάθε πολίτη στη χώρα γιατί είναι μέρος της καθημερινότητάς του. Αυτό που μπορεί να παράγει έργο είναι η ανάληψη ευθυνών, αναλογιζόμενοι το πολιτικό κόστος που αυτή συνεπάγεται, αλλά το πιο σημαντικό για έναν πολιτικό που αγαπά τον τόπο του, την προάσπιση του κοινού συμφέροντος, αυτό που καλείται να υπηρετήσει από την πρώτη μέρα της εκλογής του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ως πολίτες έχουμε κουραστεί να ακούμε για τις γνωστές διαχρονικές παθογένειες που μοιάζουν να έχουν αγκιστρωθεί πάνω στον κοινωνικό ιστό και δεν μας αφήνουν να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα πιο δημιουργικό πλαίσιο οργάνωσης της ζωή μας. Αυτό όμως θέλουμε και επιβάλλεται να αλλάξει. Κι αυτό είναι η πάγια θέση των νέων ανθρώπων που μπαίνουν στη μάχη ενός νέου, δημιουργικού, ελπιδοφόρου αγώνα στον χώρο της πολιτικής για να ανανεώσουν το πολιτικό σύστημα, αλλά και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές με στόχο να γίνουμε καλύτεροι, να γίνει ο τόπος μας καλύτερο μέρος για να ζούμε όλοι, ισότιμα, με ίδιες και ίσες ευκαιρίες χωρίς να παραγκωνίζεται καμία πληθυσμιακή ομάδα.

Η νέα γενιά έχει μεγαλώσει μέσα στο περιβάλλον που δημιούργησαν οι διαχρονικές παθογένειες, οι κακές νοοτροπίες, οι λάθος επιλογές και θέλει να το αλλάξει, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον παραγωγικό, με δυνατότητες συνεχούς εξέλιξης και αναπροσαρμογής, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών και τις ανάγκες όλων των ηλικιακών ομάδων. Ένα οργανωμένο, ορθολογικά διαμορφωμένο πλαίσιο, μπορεί να αποτελέσει δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή της ανάπτυξής παθογενειών.

Η νέα γενιά θέλει να αλλάξει αυτά που την πλήγωσαν, αυτά που μας πλήγωσαν, αυτά που μας οδήγησαν σε μια παρατεταμένη στασιμότητα που επιβλήθηκε από το παλιό κατεστημένο, αδρανοποιώντας τη δημιουργική σκέψη, τις εξελικτικές διαδικασίες, την εναρμόνιση της ελληνικής κοινωνίας με τις διεθνείς εξελίξεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η νέα γενιά αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης σε κάθε επίπεδο και είναι συνεχώς αυξανόμενη η παρουσία της σε κυβερνητικά σχήματα. Οι νέες αυτές επιλογές γίνονται με γνώμονα τη διεύρυνση της συμμετοχικής διαδικασίας, αλλά και την παραδοχή ότι οι νέοι άνθρωποι μπορούν να συμβάλλουν δυναμικά, αποτελεσματικά, δημιουργικά στην αναδιαμόρφωση των πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών. Είναι μια δικαίωση των προσπαθειών που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την ενασχόληση της νέας γενιάς σε συλλογικά όργανα, συλλογικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια την σπουδών, αλλά και των εργασιακών τους καθηκόντων.

Μας αξίζουν καλύτερες επιλογές από τη μετάθεση ευθυνών, την αδιαφορία, την αλαζονεία, τη στασιμότητα, τις κακές επαναλήψεις. Μας αξίζει να διεκδικήσουμε με όραμα ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη, πιο ποιοτική καθημερινότητα. Ο στόχος είναι κοινός και είναι ένας, το καλό του τόπου μας, και δεν πρέπει οι παλιές, αναχρονιστικές αντιλήψεις να μας αποπροσανατολίζουν. Στην πολιτική δεν παράγει έργο να λέμε απλά ότι ξέρουμε, αλλά να ξέρουμε πραγματικά με επιχειρήματα και γνώσεις. Δεν παράγει έργο να λέμε μπορούμε, αλλά να γνωρίζουμε ότι μπορούμε πραγματικά. Αυτογνωσία οφείλουμε να έχουμε πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της θητείας μας όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά.

Ο πολιτικός καλό είναι να μη μένει μόνο στα συνθήματα, αλλά να προχωρά στην ουσία αυτών των συνθημάτων που τον ακολουθούν στην προεκλογική του εκστρατεία, αλλά και στην ουσία της πολιτικής του διαδρομής, που είναι το καλό του τόπου, των συμπολιτών του και όχι το δικό του. Αυτές οι λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά και θα ξεκινήσουν την αλλαγή των κακών νοοτροπιών.

Είναι η ώρα των ριζικών αλλαγών και όχι των επαναλαμβανόμενων προεκλογικών ανέφικτων δεσμεύσεων. Είναι η ώρα να γίνουμε καλύτεροι για μας και τα παιδιά μας. Είναι η ώρα να αλλάξουμε τη σκέψη μας, τη στάση μας, τις επιλογές μας. Είναι η ώρα της νέας γενιάς και των νέων αντιλήψεων. Είναι η ώρα της Ανανέωσης της Αξιοπιστίας και της Ελπίδας!