Ç Áãßá ÂáñâÜñá åßíáé ç ðïëéïý÷ïò ôçò ÄñÜìáò.
ÊÜèå ÷ñüíï, ôçí ðáñáìïíÞ, êáôÜ ôçí ðáñÜäïóç, åêáôïíôÜäåò ðéóôþí óõññÝïõí óôïí íáü êáé êáôüðéí ôá ðáéäéá áöÞíïõí Ýíá ìéêñü áõôïó÷Ýäéï êáñáâÜêé óôçí ëßìíç ðïõ åéíáé ìðñïóôá óôçí åêêëçóßá.
ÖÝôïò, ëüãï covid 19 áðáãïñåýôçêå óôïõò ðéóôïýò íá ðëçóéÜóïõí ôïí ÷þñï ôçò åêêëçóßáò êáé ôçò ðáñáêåßìåíçò ëßìíçò êáé ï äåóðüôçò Ðáýëïò ëåéôïõñãçóå óôïí åóðåñéíü óå ìßá áäåéá åêêëçóßá. (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÌÅÓÓÉÍÇÓ )

Η ιερή εικόνα επιστρέφει στον τόπο της μετά από 110 χρόνια, καθώς την είχαν πάρει μαζί τους Μαρωνίτες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της βουλγαρικής Κατοχής.

Την εικόνα του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους υποδέχεται σήμερα ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών στην πλατεία της Μαρώνειας.

Η ιερή εικόνα επιστρέφει στον τόπο της μετά από 110 χρόνια, καθώς την είχαν πάρει μαζί τους Μαρωνίτες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της βουλγαρικής Κατοχής, στις 6 Αυγούστου 1913, όταν τους παρέλαβε το αντιτορπιλικό «Αβέρωφ» και την μετέφεραν στο ναό της Αγίας Τριάδας Πειραιά.

Την εικόνα θα μεταφέρει στη Μαρώνεια ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και ενώ είχε προηγηθεί παρέμβαση του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, μετά από σχετικό αίτημα του Δημάρχου Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνου Χαριτόπουλου.

Ακολούθως θα τελεστεί Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαρώνειας.

Ο μητροπολίτης Μαρώνειας, Παντελεήμων, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την σπουδαία αυτή στιγμή για την χριστιανοσύνη.

«Εδώ σήμερα ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε μία μεγάλη και σπουδαία μέρα που έχει σχέση με την αποκατάσταση της τοπικής μας ιστορίας. Οι Μαρωνίτες εδώ ζουν και εργάζονται μέσα από την φιλοκαλία τους δημιουργούν. Είναι εύποροι και μάλιστα μέσα σε αυτή την κατάσταση που βρίσκονται βοηθούν στο να αγοραστεί το θωρηκτό Αβέρωφ. Από το 1866 είχαν χτίσει στο λιμάνι της Μαρώνειας ένα εκκλησάκι και είχαν τοποθετήσει την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους και έγινε ο προστάτης τους. Τα επόμενα χρόνια η περιοχή έζησε θύελλες», ανέφερε αρχικά.

«Με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου η Μαρώνεια δίδεται στη Βουλγαρία και οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Ο κυβερνήτης του θωρηκτού Αβέρωφ ήρθε να τους πάρει και να τους μεταφέρει με τελικό προορισμό τον Πειραιά. Όμως το καράβι δεν ξεκινάει. Κατάλαβαν ότι εγκατέλειψαν το μέρος χωρίς την εικόνα του Αγίου. Στη συνέχεια οι μηχανές του πλοίου πήραν μπροστά. Έφτασαν στον Πειραιά και η εικόνα έμεινε σε μία εκκλησία. Όταν επέστρεψαν μετά από χρόνια στη Μαρώνεια η εικόνα έμεινε πίσω», συνέχισε.

«Ο Σεβασμιώτατος Πειραιώς Σεραφείμ βρήκε την εικόνα σε μία εκκλησία στον Πειραιά, τώρα θα μείνει για πάντα στη Μαρώνεια. Θα την φέρει ο Σεβασμιώτατος Πειραιώς εν πλω, όπως έφυγε θα ξαναγυρίσει. Οφείλουμε χάρη στον Σεβασμιώτατο Πειραιώς», τόνισε ο μητροπολίτης Παντελεήμων.

Πηγή: in.gr