ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Συνέντευξη παραχώρησε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου η Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου στο ραδιοφωνικό σταθμό 102 FM της ΕΡΤ3 και στη δημοσιογράφο Ασπασία Βούζη, με θέμα το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Για διαδικασίες και αποτελέσματα Συνεδρίου: «Πολύ θετική και γόνιμη διαδικασία. Το εγχείρημα αφορά μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Αυτό φάνηκε από τους 3.000 συνέδρους που ήρθαν παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η συμμετοχή του κόσμου και κυρίως τα πορίσματα που βγήκαν μας γεμίζουν αισιοδοξία. Υπάρχει με σαφή τρόπο καταγεγραμμένη η πορεία από εδώ και μπρος. Ξεκινάμε με την εκλογή επικεφαλής τον Οκτώβριο του 2017. Έχουμε την Ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας ως καταλύτη της διαφάνειας. Σημαντικό ότι θα ηγηθεί ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Αλιβιζάτος.

Στόχος μας να φτιάξουμε τη μεγάλη και ενιαία δημοκρατική παράταξη που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Στο δικό μας χέρι είναι να περιγράψουμε το πολιτικό πλαίσιο με όση σαφήνεια, ειλικρίνεια και καθαρότητα γίνεται για να έχουμε τον κόσμο μαζί μας.

Είναι ώρα να σταθούμε στο ύψος του πήχη που βάλαμε ψηλά και καλά κάναμε. Σκοπός μας να τον ξεπεράσουμε. Όχι να βγούμε απέναντι περνώντας από το πλάι ή ακόμα χειρότερα από κάτω. Το εγχείρημά μας πρέπει να επαναφέρει μια γλώσσα που ο χώρος μας – κακά τα ψέματα – έχει καιρό να μιλήσει. Τη γλώσσα της ειλικρίνειας, της λογικής, της σύνεσης και της συνέπειας».

Για όσους υποστηρίζουν ότι δεν έγινε αυτοκριτική: «Τους συνιστώ να παρακολουθούν πιο προσεκτικά. Η αυτοκριτική έγινε και γίνεται. Το αυτομαστίγωμα όμως έχει σταματήσει. Για πρώτη φορά έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, πάνω στις οποίες έγιναν συγκεκριμένα πολιτικά εργαστήρια. Σε αυτά η νέα γενιά είχε τη δυνατότητα να καταθέσει την άποψή της. Αναζητήσαμε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, όπως π.χ. για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, τον πολιτισμό, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη νέα γενιά, την καινοτομία, την υπερφορολόγηση.

Το ελπιδοφόρο ήταν ότι στα εργαστήρια συμμετείχαν νέα παιδιά και άνθρωποι μέσα από την κοινωνία. Τέτοιες διαδικασίες τις είχαμε ξεχάσει στα τελευταία συνέδρια του χώρου μας. Ακούστηκαν πολλές γνώμες, δόθηκε χρόνος και χώρος σε ανθρώπους να πουν την άποψή τους».

Για εκλογή Προέδρου: «Πρώτα θα γίνει η εκλογή του επικεφαλής και μετά το ιδρυτικό συνέδριο. Μπροστά μας έχουμε το μεγάλο στόχο: ένα ξεκάθαρο οδικό χάρτη με αποσαφηνισμένες θέσεις. Θέλουμε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Είναι στοίχημα για εμάς να επιδείξουμε ωριμότητα ως πολιτικός φορέας. Δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτά που μας χωρίζουν. Να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς μιζέριες στο επόμενο μεγάλο βήμα. Η κοινωνία παρακολουθεί και μας κρίνει.

Η διαφάνεια στο όλο εγχείρημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί εκπέμπει και ένα μήνυμα ότι ξεπερνάμε τον παλιό κακό μας εαυτό. Πιστεύω ότι θα έχουμε συμμετοχή στην εκλογή επικεφαλής. Και το χρειαζόμαστε αυτό! Ο κόσμος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρέπει να ενεργοποιηθεί και ίσως αυτό να είναι μια καλή ευκαιρία».

Για σενάρια συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ: «Όπως στρώνεις κοιμάσαι! Ο ΣΥΡΙΖΑ με εξαλότητα και διχαστικό λόγο. Όλα αυτά έχουν εγγραφή στο συλλογικό υποσυνείδητο της παράταξης. Θυμίζω τον τρόπο που κος Τσίπρας χειρίστηκε το καλοκαίρι του 2015 τη συναίνεση που του πρόσφεραν οι πολιτικοί αρχηγοί ώστε η χώρα να βγει όρθια από την εξάμηνη αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησής του. Υποσχέθηκε συνεργασία και προχώρησε σε εκλογές. Η αναξιοπιστία σε όλο της το μεγαλείο. Το εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και ψάχνει συνέταιρο στη χασούρα. Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο με τη λογική και τη θεσμική εκπροσώπηση».

Για στάση Ευρωσοσιαλιστών: «Μας δημιουργεί ένα τεράστιο ερωτηματικό η στάση τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται με άλλη εικόνα στο εξωτερικό και αλλιώς στο εσωτερικό. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη όμως και ας μη το ξεχνάμε, είναι ο χώρος που εκφράζει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να είναι σαφές».

Για Κ. Σημίτη και υπόθεση C4I: «Η Κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει και συντηρεί μια σκανδαλολογία. Θεωρεί ότι μπορεί να έχει επικοινωνιακά οφέλη. Αυτή η τακτική, να υπάρχουν σκιές πάνω σε πρόσωπα και σε μία ολόκληρη εποχή, πρέπει να σταματήσει. Η φθορά του πολιτικού συστήματος από τη διαιώνιση τέτοιων θεμάτων είναι τεράστια. Δε μπορεί να υπάρχει ανοχή σε τέτοια θέματα. Όλα στο φως!».