ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ JOHN MARQUEZ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΧΩΡΑ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ» ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Διαδραστική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Βενεζουέλα, χώρα εν κινήσει», του Βενεζουελάνου φωτογράφου και κινηματογραφιστή κ. John Marquez φιλοξενείται μέχρι την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στο ισόγειο του Δημαρχείου Δράμας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα και Υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος κ. Hasdiris Quintana Oberto, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστης Τερζής, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, καθώς και αρκετός κόσμος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το φωτογραφικό έργο του κ. Marquez και να γνωρίσει με αυτόν τον τρόπο καλύτερα τη Βενεζουέλα.

 

Στις δηλώσεις της η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας κ. Hasdiris Quintana Oberto ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στη Δράμα για να παρουσιαστεί η έκθεση για τη Βενεζουέλα. Όπως είπε «η έκθεση έχει να κάνει με τη Βενεζουέλα και δείχνει πόσο διαφορετική είναι η χώρα όσον αφορά την κουλτούρα και τους ανθρώπους. Δείχνει τα μέρη και τους ανθρώπους της Βενεζουέλας». Αναφερόμενη ειδικότερα στη χώρα της, η κ. Hasdiris Quintana Oberto σημείωσε πως «πολλές χώρες ανά τον κόσμο έχουν πολλά προβλήματα και η Βενεζουέλα είναι μία από αυτές. Αλλά θα λύσουμε τα προβλήματά μας πολύ σύντομα» και πρόσθεσε ότι η έκθεση είναι μια καλή ευκαιρία για τους κατοίκους της Δράμας να γνωρίσουν τη Βενεζουέλα: «Τα media δείχνουν ως επί το πλείστον τα προβλήματα που έχει μια χώρα. Εμείς εδώ με τη φωτογραφική έκθεση δείχνουμε και τους ανθρώπους και τα τοπία και γενικά μια εικόνα που δεν θα φανεί στα Μ.Μ.Ε. Βλέπουμε πόσο όμορφοι είναι και οι άνθρωποι και τα τοπία της Βενεζουέλας. Αποτελείται και από Αφρικανούς και από Ευρωπαίους και από μετανάστες που ήρθαν λόγω της πετρελαϊκής ανάκαμψης». Επίσης, η κ. Hasdiris Quintana Oberto στάθηκε και στο γεγονός ότι η έκθεση είναι διαδραστική, απαιτεί δηλαδή συμμετοχή από το ίδιο το κοινό για να δει το σύνολο του φωτογραφικού υλικού: «Ένα μοναδικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι πήγε μπροστά τη φωτογραφία ο καλλιτέχνης και στον άνθρωπο που έρχεται εδώ η φωτογραφία μπαίνει μέσα του ουσιαστικά και μπορεί ο ίδιος του να παίξει και να δει περισσότερα πράγματα».

Ο Πρόεδρος του Π.Ο. – Φ.Τ.Μ.Μ. κ. Ανέστης Τερζής, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., αρχικά χαρακτήρισε την έκθεση ως «ασυνήθιστη για την περιοχή μας» και πρόσθεσε: «Μια σπουδαία έκθεση για να μάθουμε πράγματα για μία χώρα, η οποία στον περισσότερο κόσμο ενδεχομένως να είναι και άγνωστη. Όμως είναι μια χώρα η οποία διαδραματίζει ένα ρόλο σπουδαίο στο παγκόσμιο στερέωμα. Μην ξεχνάμε ότι είναι πρώτη σε πετρέλαιο παραγωγός χώρα στον κόσμο, όσον αφορά την απόδοσή της. Επίσης να θυμηθούμε ότι όσον αφορά τη Λατινική Αμερική, είναι μία περιοχή η οποία είχε πάντοτε φιλικές σχέσεις και αποτελούσε έναν αντίπαλο πόλο όσον αφορά την Αμερική. Γιατί ξέρετε ότι ο Τσάβες ήταν φίλος του Κουβανού τότε ηγέτη. Μια ιστορία δηλαδή που θα μπορούσε κάποιος να την αναλύσει από όποια πλευρά θα ήθελε. Αλλά νομίζω ότι όσον αφορά την εκδήλωση, είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτή τη χώρα. Και νομίζω ότι δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Αξίζει κάποιος να τη γνωρίσει. Μια χώρα των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μια χώρα που είναι και πολυπολιτισμική, με την έννοια ότι εκεί συναντιούνται λαοί από πόλεις τις ηπείρους. Και βέβαια αυτή τη χώρα την έχουμε στη Δράμα. Χαρά μας, λοιπόν, με κάποιους ανθρώπους που δούλεψαν προκειμένου να παρουσιαστεί αυτή η έκθεση. Για αυτό είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε αυτό τον κόπο με τον οποίο στήθηκε και να δηλώσουμε ότι η Δράμα είναι πάντοτε μια πόλη φιλόξενη για όλους και για όλα. Και νομίζω πως με αυτό τον τρόπο και οι Δραμινοί βγαίνουν κερδισμένοι, γιατί και τις γνώσεις εμπλουτίζουν και γνωρίζουν μια χώρα που είναι τόσο μακρινή σε εμάς»

H έκθεση αποτελείται από 7 κατασκευές που περιέχουν 7 θεματικές: («Άπειρο Auyan-tepui», «Μέριδα, η πόλη και οι Άνδεις», «Congo Mirador, άνθρωποι στο νερό», «Chuao, ψάρι και κακάο», «Ζωντανό Καράκας», «Είμαι η Καραϊβική», «Χώρα εν Κινήσει»), με 8 φωτογραφίες σε κάθε κατασκευή. Οι συνολικά 56 φωτογραφίες καλούν τους επισκέπτες να αποκτήσουν εμπειρία πάνω στη βαθιά ανθρώπινη, γεωγραφική και πολιτιστική πολυμορφία των εδαφών της Βενεζουέλας. Για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, κ. Marquez, η έκθεση «Βενεζουέλα, χώρα εν κινήσει» εξερευνά τα εδάφη της Βενεζουέλας και προβάλλει τον συγκρητισμό και την ποικιλόμορφη εμπειρία της βενεζουελάνικης ταυτότητας. Παράλληλα, με τη διαδραστική πρότασή του επιτρέπει στο κοινό να αφομοιώσει την εικόνα και να πειραματιστεί δημιουργικά πάνω στην παρουσίαση του φωτογραφικού έργου. Ο καλλιτέχνης στηρίζεται στη φωτογραφία για να κατανοήσει την ποικιλόμορφη φύση, η οποία όχι μόνο διαπερνά τη συμπεριφορά των ανθρώπων, αλλά και αποκαλύπτει την ποικιλομορφία, ως ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά της χώρας. Άλλωστε, η Βενεζουέλα, πέρα του γεγονότος ότι έχει ποικίλα οικοσυστήματα που αποτελούνται από γεωλογικά ανόμοιες περιοχές, έχει και έναν πληθυσμό που συνδυάζει Αυτόχθονες, Ευρωπαίους και Αφρικάνους, όπως και ένα μεγάλο κομμάτι μεταναστών που έφτασαν τον 20ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της ανόδου του πετρελαίου. Και είναι ουσιαστικά αυτά τα πολυπολιτισμικά και πολυεθνικά χαρακτηριστικά, τα οποία την μετατρέπουν σε μία όμορφη χώρα εν κινήσει.

Ο John Marquez έχει δουλέψει ως φωτογράφος και διευθυντής φωτογραφίας σε περισσότερες από 25 χώρες στην Ασία, Αφρική, Ευρώπη και Αμερική τόσο σε βενεζουελάνικες παραγωγές όσο και σε διεθνείς όπως στο γαλλο-γερμανικό κανάλι Arte-tv και στο γερμανικό Deutsche Welle.