«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας», αναφέρει μεταξύ άλλων το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Νέα καταδίκη προς την Τουρκία και τις πρακτικές της για την κλιμάκωση κατά της Ελλάδας αναμένεται από τους ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το Euroactiv.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε ότι «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε την περασμένη εβδομάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να λύνει τις όποιες διαφορές με ειρηνικό τρόπο.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών – μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Πηγή:newmoney.gr