«Για να κατακτηθεί η ψυχική υγεία, πρέπει να αλλάξουν συνολικά οι συνθήκες που εργάζεται και ζει ο άνθρωπος»
Εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του Κ.Κ.Ε. για την Ψυχική Υγεία. Απαντήσεις στα αδιέξοδα» διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του Κ.Κ.Ε., το απόγευμα της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου 2024, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η κ. Ελένη Μπάγια, μέλος του Τμήματος Υγείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. και παθολόγος στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Γεννηματάς».
Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Εργασία… συν», η κ. Μπάγια ανέφερε: «Με το θέμα της ψυχικής υγείας ασχολούνται πλέον όλοι. Δεν ασχολείται μόνο το Κ.Κ.Ε. Βέβαια το Κ.Κ.Ε. διαχρονικά ασχολείται με το ζήτημα της υγείας γενικότερα, υπό την έννοια ότι πρώτα από όλους είναι ο άνθρωπος και η υγεία και η ζωή του. Αυτό είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Επομένως, το υπερασπιζόμαστε και στις σημερινές συνθήκες. Για την ψυχική υγεία ασχολούνται και τα αστικά επιτελεία, ασχολούνται και τα άλλα κόμματα, υπό την έννοια ότι βλέπουν ότι έχει φουντώσει των ψυχικών διαταραχών. Έχουν δηλαδή αυξηθεί και τα περιστατικά κατάθλιψης και γενικότερα και ψυχικών διαταραχών, που απαιτούν ειδική αντιμετώπιση, γιατί οδηγούν -για αυτούς- και σε οικονομικές συνέπειες. Από αυτή τη σκοπιά το αντιμετωπίζουν, ενώ εμείς από μια πιο ανθρωπιστική».
Όπως είπε η κ. Μπάγια, «για να κατακτηθεί αυτό που λέμε ψυχική υγεία, πρέπει να αλλάξουν συνολικά οι συνθήκες που εργάζεται και ζει ο άνθρωπος. Ουσιαστικά προϋποθέτει ριζικές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές. Ένας παράγοντας για παράδειγμα είναι το άγχος. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε συνθήκες γενικευμένων ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μη πρόσβασης σε Παιδεία, Υγεία, πολεμικών αναμετρήσεων και αυξανόμενης φτώχιας και ανεργίας. Αλλά και στο σήμερα, λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν ολοκληρωμένες δομές, που να ανήκουν στον κράτος, μέσα από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύστημα υγείας. Με κέντρα ψυχικής υγείας, που θα ασχολούνται με όλα τα επίπεδα πρόληψης και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και σε δευτεροβάθμιο και σε τριτοβάθμιο. Για το δε δευτεροβάθμιο, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν ψυχιατρικά νοσοκομεία για περιστατικά τα οποία χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. Είμαστε αντίθετοι με τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, που ουσιαστικά διαλύει την ψυχική υγεία, την παραδίδει στους ιδιώτες, σε ΜΚΟ, σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλείνει τα δύο από τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Ακόμη, η κ. Μπάγια επεσήμανε: «Υπάρχει φοβερή υποστελέχωση στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Νομίζω είναι χαρακτηριστικό το θέμα της Δράμας, που σχετίζεται γενικότερα με τα θέματα υγείας στη Δράμα. Υπάρχει πολύ δύσκολη πρόσβαση ενός ανθρώπου σε δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, που να μπορούν να τον αντιμετωπίσουν επαρκώς, και αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα με το αζημίωτο».