Στις σελίδες αυτού του λευκώματος συναπαντιέται κανείς με τα πιο αξιοπερίεργα όντα: πτηνά, όπως αγριόκουρκοι, σταχτοκεφαλάδες και μελισσοφάγοι, αλλά και σαλαμάνδρες, πρασινόσαυρες, λιμνοβάτραχοι, φίδια, άλογα, αρκούδες, ακόμα και έντομα. Από κοντά, τα αγριολούλουδα, τα δέντρα, οι μύκητες. Με την πετριά ενός υπομονετικού σκοπευτή που πρέπει να έχει παραμονέψει για ώρες ολόκληρες έτσι ώστε να του φανερωθεί η ομορφιά της φύσης μέσα από κάθε πλάσμα και φυλλωσιά, ο φωτογράφος Κώστας Βιδάκης μας τη χαρίζει ακέραια, με τη σειρά του, στο βιβλίο του «Δράμα: Terra Incognita».
Παρουσιάζει τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, σε μια περιοχή προικισμένη με δάση, κάμπους, βουνά και νερά, και κυρίως άγνωστη στους περισσότερους Ελληνες που δεν έχουν ιδέα πόσο ξεχωριστή είναι. Ομολογώ πως ούτε και εγώ το υποψιαζόμουν, ώσπου ένα επαγγελματικό ταξίδι γνωριμίας με τα βουνά της Δράμας με έκανε να ντραπώ που δεν τη γνώριζα. Εκτοτε ως «νεοπροσήλυτη» θεώρησα εθνικό καθήκον να τη διαλαλώ και να την παινεύω, με την ελπίδα ότι κάποιοι θα πειστούν και θα την ανακαλύψουν και αυτοί.
Να, λοιπόν, μια ευκαιρία να μάθουμε όλοι μας, μέσα από αυτό το λεύκωμα των εκδόσεων Κύκλωψ, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία του Δραμινού ευεργέτη Αρη Θεοδωρίδη, που αγαπά και αυτός φανατικά τον τόπο του και τη φωτογραφία. Μάλιστα, σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών με την πλουσιότατη συλλογή του, το οποίο θα στεγαστεί στο αποκατεστημένο πλέον Μαρμάρινο Σπίτι σε μία από τις πιο όμορφες γωνιές της Δράμας. Ο Θεοδωρίδης έχει υποστηρίξει εκδοτικά και άλλες φωτογραφικές προσπάθειες του Βιδάκη, βλέποντας όχι μόνον το ταλέντο αλλά την πραγματική του αφοσίωση στη φύση. Γεννημένος στη Γερμανία, με αρκετά χρόνια ζωής στη Θεσσαλονίκη, ο φωτογράφος εγκαταστάθηκε, τελικά, στη γενέτειρα των δικών του. Και χρειάστηκε να την εξερευνήσει και αυτός από την αρχή. Ετσι επέλεξε και τον τίτλο «Terra Incognita» για αυτό το corpus με τις 470 φωτογραφίες που ιχνηλατούν τη γενναιοδωρία του δραμινού τοπίου που τα χωρά όλα: από μεσογειακά φυτά έως κεντροευρωπαϊκά δάση στον πιο πλούσιο σε βιοποικιλότητα νομό της χώρας μας.
Πηγή: Kathimerini.gr / Μαργαρίτα Πουρνάρα / ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS