Μια καινοτόμο και διαδραστική μέθοδο για να περιηγηθούν μικροί και μεγάλοι στην ιστορία του Αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία, υλοποίησαν και παρουσίασαν τα στελέχη του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητα Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μέσα από τη χρήση γεω-εφαρμογών και με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, τα στελέχη του τμήματος δημιούργησαν με πολλή όρεξη και έθεσαν σε λειτουργία μια ειδική επετειακή συλλογή που δίνει την ευκαιρία στον χρήστη του διαδικτύου να συλλέξει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και να κατανοήσει ότι ο Αγώνας των Ελλήνων είχε διεθνή χαρακτήρα και παγκόσμια απήχηση.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Δράμας Βαγγέλης Μαλκάκης, «οι εφαρμογές αυτές έχουν ως πηγή έμπνευσης το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού. Οι γεω-εφαρμογές αποβλέπουν σε μια εναλλακτική προσέγγιση των προσώπων και των γεγονότων που διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μέσω του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών (GIS) και με έμφαση στη γεωχωρικότητα των στοιχείων, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί με καινοτόμο και διαδραστικό τρόπο να περιηγηθεί στην ιστορία του Αγώνα. Ο σχεδιασμός των γεωεφαρμογών, πέρα από τον πληροφοριακό, παιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, έχει ως στόχο να κεντρίσει τους χρήστες για περαιτέρω αναζήτηση».

Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιήθηκε από την ομάδα γεωπληροφορικής του τμήματος, με τη συνδρομή των ωφελούμενων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας 2020-2021 του τμήματος. Εκτός ωραρίου δουλειάς και μέσα από προσωπική εργασία και έρευνα, τα δραστήρια στελέχη πέτυχαν ένα όμορφο αποτέλεσμα, που παρουσιάζει την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης σαν ένα παιχνίδι.

Μια εικονική περιήγηση στον Αγώνα

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι πάνω σε έναν αφηγηματικό χάρτη που παρουσιάζει τις μεγάλες πρωτεύουσες και πόλεις της Ευρώπης τοποθετήθηκαν αριθμημένες κουκίδες που αντιστοιχούν σε γεγονότα και πρωταγωνιστές, που με τα λόγια και τις δράσεις τους συνέβαλαν στην εξέλιξη του Αγώνα, κάνοντας ευρύτερα κατανοητό πως η επανάσταση δεν ήταν μόνο ελληνική υπόθεση.

Σε αυτή την εικονική περιήγηση στον Αγώνα του 1821, ο χρήστης της εφαρμογής μπορεί να εξερευνήσει επίσης, με τη βοήθεια μιας διαδραστικής χρονικής μπάρας, σημαντικά ορόσημα της Ελληνικής Επανάστασης, κατανοώντας τη γεωγραφική τους θέση και τη χρονική τους εξέλιξη, όσον αφορά τις μάχες, τις ναυτικές επιχειρήσεις, τις διεργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη και τις προσωπικότητες που σημάδεψαν τον Αγώνα.

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο ότι ένα τμήμα περιβάλλοντος και υδροοικονομίας ασχολήθηκε με ιστορικά θέματα, όπως την Ελληνική Επανάσταση, ωστόσο όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαλκάκης, «οι πρωτοβουλία μας αυτή αναπτύχθηκε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για το ιστορικό και το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίχθηκε ο Αγώνας των Ελλήνων. Σε κάθε περίπτωση πάντως ανάλογες συλλογές γεω-εφαρμογών βοηθούν σημαντικά τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια του περιβάλλοντος και να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε θέματα προστασίας και σεβασμού της φύσης. Στο παρελθόν δημιουργήσαμε ανάλογες συλλογές γεω-εφαρμογών, όπου μέσα από διαδικτυακά παιχνίδια, όπως ένα κυνήγι θησαυρού, τα παιδιά μάθαιναν ενδιαφέρονταν στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής τους».

Η πρόσβαση στη συλλογή των εφαρμογών μπορεί να γίνει από το σύνδεσμο, https://arcg.is/1jP5iC2 ή από σχετικό εικονίδιο στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας 1821 GIS Apps.

Πηγή: amna.gr / Β. Λωλίδη