Εκδόθηκε η απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, με, εντός των κάτωθι δασών, δασικών εκτάσεων, πάρκων και άλσων του Νομού Δράμας, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2022.

Η απαγόρευση αφορά το Περιαστικό Δάσος Κορυλόβου, το Περιαστικό Δάσος Προσοτσάνης, το Περιαστικό Δάσος Κυργίων, το Περιαστικό Δάσος Άγιου Παντελεήμονα Κ.Νευροκοπίου, το Περιαστικό Δάσος Καλλιφύτου, το Περιαστικό Δάσος Περιχώρας, το Δάσος Δυτικού Νέστου (Καράντερε), το Δάσος Φρακτού, το Δάσος Στάμνας, το Δάσος Σίλλης-Πρασινάδας και το Δάσος Θόλου-Αμισινού.

Το μέτρο αυτό ισχύει κάθε φορά που ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 4 και 5) από την έναρξη της ημερολογιακής ημέρας που αναφέρεται στον παραπάνω χάρτη και για τη διάρκεια αυτής.

Η παρούσα απόφαση μπορεί να ενεργοποιηθεί και με δείκτη επικινδυνότητας 3, έπειτα από εισήγηση της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δράμας και της Διεύθυνσης Δασών Δράμας.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές αυτές, αποκλειστικά για την μετακίνησή τους προς την κατοικία ή εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου.

Η επιβολή του μέτρου αυτού κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών για την αντιπυρική περίοδο του έτους 2022.

Η εφαρμογή του ως άνω μέτρου (έναρξη-διάρκεια μέτρου, έλεγχος πεζών-οχημάτων κ.λ.π.) ανατίθεται στις Πυροσβεστικές και Αστυνομικές Αρχές Δράμας, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους και τις εθελοντικές οργανώσεις.