Ετοιμάζονται οι εθελοντές στην Εναλλακτική Κοινότητα του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου Δράμας, για την 22η Γιορτή των Σπόρων, στις 30 Απρίλη. Δύο χρόνια η εκδήλωση δεν έγινε λόγω των μέτρων της πανδημίας, οπότε η επανεκκίνηση θα σημάνει την επιστροφή στην …κανονικότητα.
Ο ιδρυτής και ακάματος εργάτης και εμψυχωτής του Πελίτι, που σημαίνει Βελανιδιά στην ποντιακή διάλεκτο, Παναγιώτης Σαϊνατούδης, μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, στάθηκε στο γεγονός της επανεκκίνησης, δίνοντάς του ιδιαίτερη σημασία.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 30 Απρίλη ημέρα όπου διανέμονται οι σπόροι από τους καλλιεργητές, είναι η κορύφωση πάντα των εκδηλώσεων. Φέτος θα πραγματοποιηθεί και η 4η Ολυμπιακή Γιορτή των Σπόρων, η οποία ξεκινάει αύριο Τετάρτη 27 Απρίλη, όπου οι εθελοντές, αλλά και οι καλλιεργητές, κάνουν σεμινάρια και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, σχεδιάζουν δράσεις, γύρω από τους σπόρους, τη φροντίδα, το περιβάλλον, τους καρπούς, την αξιοποίηση των καλλιεργητικών υπολειμμάτων. Φέτος λόγω των 2ετών της πανδημίας, μόνο 20 καλλιεργητές  θα διανείμουν τους σπόρους με μια πολύ δυναμική παρουσία των καλλιεργητών του Πελίτι που έχει πυρήνες σε πολλά μέρη της Γης, φυσικά στην Κύπρο, αλλά και στα Βαλκάνια, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία!
«Φέτος στην Ολυμπιακή γιορτή των Σπόρων εκτός των όσων πάντα κάνουμε για τους σπόρους, θα δώσουμε έμφαση στην θεραπεία των πληγών και των ψυχικών τραυμάτων της που μας άφησε η πανδημία. Όπως καταλαβαίνετε η πανδημία και οι απανωτές καραντίνες, άφησαν έντονο το αποτύπωμά τους σε όλο τον πλανήτη και φέτος δεν θα έχουμε τους πολλούς καλλιεργητές που είχαμε πριν τον κορονοϊό. Ωστόσο, κρατούμε πως και πάλι γίνεται η Αρχή και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν ξεχνούμε τον στόχο μας που είναι η Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι, για όλες τις τοπικές ποικιλίες», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Σαϊνατούδης.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις, αλλά και για τους τρόπους ενίσχυσης του Πελίτι, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.peliti.gr

Πηγή: ertnews.gr