Η νόσος Alzheimer είναι μία προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή που συνδέεται με ιλιγγιώδη κόστη οικονομικά, κοινωνικά και συναισθηματικά. Σήμερα στην Ελλάδα νοσούν 197.000 με προοπτική το 2050 ο αριθμός τους να εκτοξευθεί σε 354.000. Η παθοφυσιολογία της νόσου είναι ήδη παρούσα στον εγκέφαλο πολύ πριν εμφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα, έως και 20 έτη νωρίτερα. Αρχικά διαπιστώνονται βραχυχρόνιες ελλείψεις μνήμης, σε συνδυασμό με μέτρια δυσλειτουργία σε άλλους νοητικούς τομείς. Καθώς προχωρά η νόσος, παρατηρείται προοδευτική απώλεια νοητικών ικανοτήτων σε πολλούς τομείς, δηλαδή «άνοια» της Alzheimer, που υποδιαιρείται τυπικά σε ελαφρά, μέτρια και βαριά. Αυτές οι δυσκολίες μπορούν να περνούν σχεδόν απαρατήρητες στα πρώτα στάδια της νόσου και να χειροτερεύουν με το χρόνο. Η πρώιμη ανίχνευση της παρουσίας δυσλειτουργίας, όμως, μπορεί τελικά να συμβάλει στην υιοθέτηση διαφορετικού τρόπου ζωής ή να οδηγήσει σε αποδοχή αποτελεσματικής θεραπευτικής παρέμβασης.

Η παραπάνω λογική οδήγησε στη δημιουργία της «Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Δράμας» ή αλλιώς «Εταιρεία Alzheimer Δράμας», ένα σωματείο που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2021, με Πρόεδρο την κα Χρυσάνθη Γοριδάρη. Βρίσκεται υπό την αιγίδα της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών», Πρόεδρος της οποίας είναι η νευρολόγος, ψυχίατρος και θεολόγος κα Μάγδα Τσολάκη. Έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και βασικοί σκοποί αποτελούν η στήριξη της έρευνας αναφορικά με τη βελτίωση της διάγνωσης και τη φροντίδα των ανθρώπων με νόσο Alzheimer ή με συγγενείς διαταραχές και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις διαθέσιμες δράσεις πρόληψης.

Από τον Οκτώβριο η Εταιρεία Alzheimer λειτουργεί στο ΚΗΦΗ Δράμας

 

Από τον Οκτώβριο του 2022, με παρέμβαση του Δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου, η «Εταιρεία Alzheimer Δράμας» βρίσκεται στο χώρο του ΚΗΦΗ Δράμας (Χελμού 12, Περιοχή Ανάπλασης), σε γραφείο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Δράμας, στον 1ο όροφο του κτηρίου. Λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ. κατόπιν ραντεβού.

 

Δωρεάν τεστ μνήμης

 

Στον χώρο πραγματοποιείται, από μία ειδικά εκπαιδευμένη ψυχολόγο (Φωτεινή Σούλιου), δωρεάν νευροψυχολογικός έλεγχος, δηλαδή τεστ μνήμης, κατά τα οποία εκτιμώνται κάποιες εξειδικευμένες λειτουργίες, όπως η προσοχή, ο προσανατολισμός, η επεισοδιακή μνήμη, η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, οι εκτελεστικές λειτουργίες, η αντιληπτική και οπτικοχωρική ικανότητα, η λειτουργικότητα στις καθημερινές δραστηριότητες, η ευπραξία, αλλά και τα νευροψυχολογικά συμπτώματα (π.χ. παραισθήσεις, επιθετικότητα), τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι επιθυμούν να προβούν σε προληπτικό έλεγχο μνήμης και να ενημερωθούν για τις διαθέσιμες δράσεις πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, ειδικά εάν έχουν/είχαν κάποιο συγγενή με νόσο Alzheimer. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται συνήθως σε δύο ραντεβού, διάρκειας περίπου 60’ λεπτών το καθένα. Στο τέλος και της δεύτερης εξέτασης, γίνεται ενημέρωση αναφορικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και τον πιθανό τρόπο αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα, παρέχεται δωρεάν βοηθητικό υλικό για τη νοητική ενδυνάμωση, όπως πρόγραμμα διατροφής, γυμναστικής, ασκήσεις προσοχής, εκτελεστικών λειτουργιών, λεξιλογικές κ.α., γίνεται ενημέρωση για διαθέσιμες ενέργειες πρόληψης, όπως τη γονιδιακή εξέταση αίματος DNA για την πιθανή εύρεση κληρονομικής προδιάθεσης, παρότρυνση για ειδικά φυτικά σκευάσματα που συμβάλλουν στη νοητική ενδυνάμωση και για συμμετοχή σε μία έρευνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, εάν διαπιστωθούν σοβαρά ελλείμματα, γίνεται η παρότρυνση για επίσκεψη σε κάποιον από τους νευρολόγους της Δράμας