Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Δοξάτο Ηρωική και Μαρτυρική Πόλη» του κ. Κωνσταντίνου Μιχόπουλου, δασκάλου – θεολόγου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, στην αίθουσα τελετών του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Δοξάτου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Α. Χαιρετισμοί

-Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας

-Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγορίου Παπαεμμανουήλ

-Προέδρου Εταιρείας Δραμινών Μελετών κ. Γεωργίου Χατζόπουλου

-Χορηγού έκδοσης βιβλίου κ. Ευδοκίας Πηγαδά – Τζέγα

Β. Ανάγνωση Β’ προλόγου Μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου από τον Αρχ. π. Χριστόδουλο

Γ. Ομιλία του συγγραφέα του βιβλίου κ. Κωνσταντίνου Μιχόπουλου, δασκάλου – θεολόγου

Δ. Διανομή «ΔΩΡΕΑΝ» του βιβλίου με τίτλο «Δοξάτο Ηρωική και Μαρτυρική Πόλη – οι Σφαγές του 1913 και 1941 από τον βουλγαρικό στρατό»

Ε. Προσφορά κεράσματος

Σχετική συνέντευξη τύπου για την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου παραχώρησαν την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και ο συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Μιχόπουλος.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε:

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην τοπική ιστορία, αλλά και σεβασμού στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει το βιβλίο του Δοξατινού συμπολίτη μας, Κωνσταντίνου Μιχόπουλου «Δοξάτο Ηρωική και Μαρτυρική Πόλη».

Είναι ένα βιβλίο, ένα πόνημα από τις εμπειρίες που έχει ο κ. Μιχόπουλος – ο κ. Κώστας Μιχόπουλος διατέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Δοξάτου για 17 συναπτά έτη –  αλλά είναι και ένας άνθρωπος που εκτός από τις ακαδημαϊκές του σπουδές που είναι πτυχιούχος παιδαγωγικής ακαδημίας Θεσσαλονίκης, πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι ένας άνθρωπος που έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών το 2001 με το Βραβείο «Κωνσταντίνου Κριεζή» και βέβαια ο Μακαριστός Μητροπολίτης μας στην 30η Ιουνίου, ανήμερα της ημέρας μνήμης της θλιβερής επετείου της Σφαγής του Δοξάτου το 2013 με αφορμή τα 100 χρόνια από τη συμπλήρωση αυτής της επετείου, του απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο του «Αγίου Χρυσοστόμου» της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας από τον μακαριστό μητροπολίτη Δράμας κυρό Παύλο, ο οποίος και προλογίζει αυτό το βιβλίο και είχε προγραμματίσει να το παρουσιάσουμε αυτέ τις ημέρες.

Η παρουσίαση του θα γίνει την Κυριακή 3 Ιουλίου, στις 18.30, στην αίθουσα τελετών του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στο Δοξάτο Δράμας, όπου θα παρουσιαστούν ιστορικά γεγονότα όπως τα κατέγραψε για το ηρωικό και μαρτυρικό Δοξάτο ο κ. Κώστας Μιχόπουλος. Αφού θα είναι και στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη μας σύμφωνα και με την επιθυμία του τοποτηρητού της Μητροπόλεως Δράμας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, να τιμήσουμε τα δυο αυτά γεγονότα.

Καταγραφή γεγονότων που αφορούν στο Δοξάτο και στις δυο σφαγές. Η σφαγή του Δοξάτου με αφορμή το βιβλίο ήταν ο προπομπός των Ελευθερίων της πόλης, γιατί η διορατικότητα, η αποφασιστικότητα και το πάθος του συνταγματάρχη Νικολάου Μιχαλόπουλου Αρκαδικού, ήταν αυτό που ουσιαστικά έσωσε και τη Δράμα από μια παρόμοια σφαγή γιατί ο ελληνικός στρατός ενήργησε γρήγορα, ήρθε απελευθερωτής στην πόλη της Δράμας και είχαμε εκείνη την χαρμόσυνη μετά την θλιβερή ημέρα της 30ης Ιουνίου του 1913, την χαρμόσυνη ημέρα της 1ης Ιουλίου του 1913 που η Δράμα μας επιτέλους απελευθερώθηκε.

Ο κ. Μιχόπουλος, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., σημείωσε:

Το βιβλίο αυτό είναι απαύγασμα μιας προσπάθειας 20-25 ετών. Πήγαινα σε σπίτια συγχωριανών μου και έπαιρνα μαρτυρίες. Αυτές καταγράφηκαν, έγινε επιλογή. Αν τα γεγονότα δεν διασταυρωνόταν από δυο ή τρεις τουλάχιστον μαρτυρίες δεν τα συμπεριελάμβανα μέσα στο βιβλίο μου.

Το πρώτο βιβλίο βγήκε το 2007 με προσπάθεια του Μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου. Χρηματικά ενίσχυσαν την προσπάθεια αυτή ο Σύλλογος Δοξατινών Γερμανίας και τα χρήματα που πήρα εγώ από την βράβευσή μου το 2001 από την Ακαδημία Αθηνών, τα βάλαμε όλα μαζί και τυπώσαμε το βιβλίο το οποίο όμως δεν μοιράστηκε στον κόσμο, εστάλη σε ιδιωτικές και δημόσιες  βιβλιοθήκες, στα υπουργεία, στην Ακαδημία Αθηνών, σε μητροπόλεις κ.α.

Μετά από δεκαπέντε χρόνια με προσπάθεια του αείμνηστου γιατρού – χειρουργού Γιώργου Τζέγα έγινε μια κίνηση για να ξανατυπωθεί το βιβλίο αλλά δυστυχώς απεβίωσε. Η σύζυγος του αείμνηστου γιατρού, Ευδοκία Πηγαδά, φαρμακοποιός της Δράμας και Δοξατινή ανέλαβε την χορηγία και τυπώθηκε και πάλι το βιβλίο σε 1.000 αντίτυπα και θα το διαθέσουμε δωρεάν στους κατοίκους του Δοξάτου, της Δράμας και σε όλους όσους το επιθυμούν.