Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το πρωί η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, παρουσιάζοντας στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο, αλλά και γενικότερα δεδομένα όσον αφορά την δεύτερη φάση της πανδημίας.

Η κ. Καρατζόγλου πλαισιωνόταν από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Ναζάρογλου, τη Διευθύντρια – Συντονίστρια Παθολογικής Κλινικής κ. Σακαλέρου, την Ειδική Παθόλογο της Παθολογικής Κλινικής κ. Μιχαηλίδου και τη Διευθύνουσα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Αθανασιάδου.

Στις δηλώσεις της η κ. Καρατζόγλου ανέφερε πως “είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία” με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Υγείας, 4η Υ.ΠΕ., ΕΚΑΒ κ.α.) και πως “η υποστήριξή τους είναι αμέριστη”.

Όπως είπε η Διοικήτρια, “στο Νοσοκομείο μας έχουν μετακινηθεί αυτή την ώρα 17 γιατροί όλων των ειδικοτήτων. 17 Γενικοί Γιατροί των Κέντρων Υγείας για να συνδράμουν το Νοσοκομείο στη διαλογή, στο test covid και στην αρχική διάγνωση των περιστατικών. Έχει μετακινηθεί από σήμερα και 1 Ειδική Παθολόγος από το Κ.Υ. Ελευθερούπολης και 2 ακόμη Ειδικοί Γιατροί, 1 Γυναικολόγος και 1 Ορθοπεδικός για να συνδράμουν το έργο μας. Έχουν μετακινηθεί νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής για ενίσχυση του προσωπικού μας. Έχουν προσληφθεί γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό”, ενώ “Έχουμε ενισχυθεί σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας, προκειμένου να έχουμε επάρκεια σε όλα. Έχουμε πλήρη επάρκεια σε φάρμακα, χωρίς κανένα πρόβλημα, και οπουδήποτε κι αν υπάρξει ανάγκη αμέσως είτε εντός της ίδια Υ.ΠΕ. είτε από άλλη Υ.ΠΕ. θα ενισχυθούμε αμέσως. Γινόμαστε συνεχώς αποδέκτες δωρεών, για τις οποίες είμαστε ευγνώμονες και παρά την επάρκεια που έχει το Νοσοκομείο, θωρακιζόμαστε παραπάνω. Αναπτύξαμε εργαστήριο μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του ιού – PCR και εδώ και 2 ημέρες λειτουργεί κανονικά, ώστε να έχουμε με ασφάλεια και σε σύντομο χρόνο τα αποτελέσματα, είτε για τους ασθενείς είτε για το προσωπικό είτε για όποιον χρειαστεί”.

Η κ. Καρατζόγλου σημείωσε πως συνολικά έχουν γίνει 4.500 PCR test σε ασθενείς, 700 σε προσωπικό και 1.450 rapid test. Σήμερα στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 136 ασθενείς. Όπως είπε, “δυστυχώς ακόμη και σήμερα, παρά τη γενική καραντίνα έχουμε μια πολύ υψηλή δυναμική στις εισαγωγές. Χαρακτηριστικά θα σας πω και θα το επιβεβαιώσουν οι γιατροί μας ότι χθες μόλις είχαμε 30 εισαγωγές”. “Πιέζεται ο Νομός μας, πιεζόμαστε στο Νοσοκομείο, κάποιοι νοσούν, κάποιοι νοσούμε, κάποιοι νοσηλεύονται και δυστυχώς έχουμε ανθρώπινες απώλειες και από τους συμπολίτες μας και στο νοσηλευτικό προσωπικό και απεύχομαι ο,τιδήποτε χειρότερο” επεσήμανε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, η οποία εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στους στους συγγενείς όλων όσων έχασαν αγαπημένους ανθρώπους”.

Όσον αφορά την ενίσχυση από ιδιώτες γιατρούς, η κ. Καρατζόγλου επεσήμανε πως το Νοσοκομείο ενισχύθηκε από 2 ιδιώτες Ειδικούς Γιατρούς, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ενώ “χθες απευθυνθήκαμε για δεύτερη φορά στον Ιατρικό Σύλλογο για διερεύνηση μεταξύ των μελών του και σύναψη σύμβασης με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για ένταξη στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου”.

Η κ. Καρατζόγλου, στη συνέχεια εξήγησε πως οι κλίνες Covid αποτελούν πάνω από το 50% των κλινών του Νοσοκομείου (140 δηλωμένες για Covid, έναντι 265 στο σύνολο) και υπογράμμισε ότι “χρειάζεται πολύ υψηλό δυναμικό σε αριθμό για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες.”. Όπως είπε, “σήμερα στις κλινικές Covid έχουμε 5 Ειδικούς Παθολόγους, 2 Εδικούς Πνευμονολόγους, 3 Ειδικούς Νεφρολόγους, 1 Νευρολόγο, 2 Μαιευτήρες, 1 Ορθοπεδικό και 1 Ωριλά, Ειδικούς Γιατρούς, οι οποίοι συνδράμουν στη νοσηλεία, στις διακομιδές για νοσηλεία σε άλλα νοσοκομεία και όπου απαιτηθεί, υπό το συντονισμό των Παθολόγων μας. Έχουμε 4 Καρδιολόγους, οι οποίοι νοσηλεύουν στη δική τους μονάδα Covid περιστατικά. Έχουμε 5 γιατρούς στη ΜΕΘ, στις 12 ανεπτυγμένες κλίνες, οι οποίες είναι πλήρεις από την πρώτη ημέρα που αναπτύξαμε τη ΜΕΘ Covid. Σήμερα, πριν από λίγο, ο Διευθυντής μου είπε ότι θα έχει τη χαρά να προσπαθήσει να απωσωληνώσει κάποιον από αυτούς”. Ακόμη επεσήμανε πως “έχουμε 5 Εδικούς Γιατρούς στο Ακτινολογικό τμήμα, 7 Ειδικούς Γιατρούς στα εργαστήρια, γιατί όλοι αυτοί συμμετέχουν στον Covid. Ο Covid δεν είναι μόνο οι κλινικές Covid, η νοσηλεία και τα ΤΕΠ, είναι όλο το σύστημα. Έχουμε 17 Γενικούς Γιατρούς στο Τμήμα Επαγόντων Περιστατικών Covid και όλοι οι ειδικευόμενοι του Νοσοκομείου, μηδενός εξαιρουμένου συμμετέχουν στη Covid νοσηλεία. Έχουμε 4 Παιδιάτρους, οι οποίοι κατά καιρούς νοσήλευσαν ή φιλοξένησαν ύποπτα περιστατικά στην Παιδιατρική και αυτό κάνουν μέχρι σήμερα, και 2 Ειδικούς Γυναικολόγους οι οποίοι το ίδιο συνδράμουν και νοσηλεύουν γυναίκες, είτε επίτοκες είτε άλλες, στη Γυναικολογική Κλινική και 5 Χειρουργούς, οι οποίοι και στη δική τους Κλινική χρειάζεται να νοσηλεύσουν χειρουργικά περιστατικά”.

Στη συνέχεια η κ. Καρατζόγλου εξήγησε πως αρχικά υπήρχε στο Νοσοκομείο 1 Κλινική για Covid, στην οποία φιλοξενούνταν ύποπτα περιστατικά και όταν επιβεβαιώνονταν ότι οι ασθενείς είναι θετικοί, μεταφέρονταν σε Νοσοκομεία Αναφοράς και κυρίως σε αυτό της Αλεξανδρούπολης, το οποίο ήταν Νοσοκομείο Αναφοράς για την Α.Μ.Θ. Όμως, από τις 5 Νοεμβρίου “χρειάστηκε για πρώτη φορά να ξεκινήσουμε νοσηλεία και στο δικό μας Νοσοκομείο” και για αυτό αναπτύχθηκε και 2η Κλινική Covid, ενώ από τις 13 Νοεμβρίου αναπτύχθηκε και η 3η Κλινική. “Τις υπόλοιπες Κλινικές μας τις αναδιαρθρώσαμε, τις συμπτύξαμε, στο ενδιάμεσο περιορίστηκαν τα χειρουργεία στα έκτακτα, εκτός από αυτά που οφείλουμε να κάνουμε πάντα και αφορούν τους ογκολογικούς ασθενείς, που αφορούν τα ΑμεΑ και τις εγκύους. Έκλεισαν τα εξωτερικά μας ιατρεία και τα εργαστήρια, τα οποία επίσης εξυπηρετούν μόνο τα περιστατικά που ανέφερα”, πρόσθεσε η κ. Καρατόζγλου.

Επίσης, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου σημείωσε πως από τις 107 ιατρικές θέσεις στο Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή υπηρετούν 57 μόνιμοι και 14 επικουρικοί γιατροί, ενώ όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό αυτή τη στιγμή υπηρετούν “256 με μόνιμη σχέση και 64 άλλοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με άλλη μορφής σχέσης”

Για τις προσλήψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τους γιατρούς, η κ. Καρατζόγλου επεσήμανε: “Προσλήφθηκε 1 μόνιμος γιατρός, 7 επικουρικοί και από προχτές έχουμε 2 νέες συμβάσεις μονίμων γιατρών. Έχουμε στην αναμονή 2 θέσεις Ειδικών Γιατρών, αυτή του Διευθυντή Παθολογίας και του Διευθυντή Πνευμονολογίας. Βέβαια, εδώ να επισημάνουμε ότι όλοι εμείς δεν θα δούμε παραπάνω ανθρώπους στο Νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι προκηρύξαμε, οι γιατροί που ήδη υπηρετούν απλά θα καταλάβουν τη θέση του Διευθυντή των 2 Κλινικών. Κατά τα λοιπά, οι υπόλοιποι Ιατροί δεν βλέπουμε να μπαίνουν στις λίστες του επικουρικού προσωπικού από όπου αντλούνται δεδομένα και στοιχεία για να προληφθούν στο ΕΣΥ”. Επίσης στο Νοσοκομείο “Έχουμε προσλάβει 2 Παρασκευάστριες 1 Βιολόγο. Έχουμε προσλάβει 39 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, 10 συναδέλφους λοιπό προσωπικό (τεχνικό, βοηθητικό, κλπ.) και έχουμε στην αναμονή 23 προσλήψεις, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η έγκριση από το Υπουργείο Υγείας”.

Η κ. Καρατζόγλου ανέφερε ότι ο αριθμός των θανάτων στο Νοσοκομείο αγγίζει τους 60. Οι διακομίδες που έχουν γίνει σε άλλα Νοσοκομεία είναι 115, ενώ συνολικά στο Νοσοκομείο της Δράμας έχουν νοσηλευτεί 536 ασθενείς. “Το Νοσοκομείο ασφυκτιά” υπογράμμισε η Διοικήτριά του και ανέφερε για το προσωπικό πως “είναι εδώ, είναι αλύγιστοι, πολεμάνε, για να κρατήσουμε ψηλά το Νομό”. Ακόμη, παρακάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας, να τηρούν την καραντίνα και να μείνουν σπίτι. “Όλη η χώρα είναι 1 Υ.ΠΕ. Η δική μας Υ.ΠΕ. και τα δικά μας νοσοκομεία είναι μια ατσάλινη γροθιά και μια μεγάλη αγκαλιά για όποιον τα χρειάζεται”, τόνισε η κ. Καρατζόγλου.