Φωτογραφία αρχείου
  • Ομόφωνα ψηφίστηκαν οι αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας, καθώς και οι επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους και αθλητικά σωματεία
  • Διαφωνίες για την κατανομή των πιστώσεων στις κοινότητες του Δήμου – Η Δημοτική Αρχή υιοθέτησε την πρόταση της παράταξης «Project Δράμα 2020» με τη σημειολογική διαφορά
  • Εκ νέου τοποθέτηση κάδων (μετά τους βυθιζόμενους για ανακύκλωση) χωρίς να έχει προηγηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – Αυτή τη φορά πρόκειται για κάδους ανακύκλωσης αποβλήτων ιματισμού

 

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας το απόγευμα της Τετάρτης 25 Αυγούστου 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση δεν μεταδόθηκε μέσω live streaming, λόγω προβλήματος που υπάρχει σε υπολογιστές και μηχανήματα του Δήμου. Όπως εξήγησε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, παρόλο που υπάρχει ανάδοχος για προμήθεια νέων μηχανημάτων εδώ και έξι μήνες, η διαδικασία ακόμη δεν έχει προχωρήσει, όμως εκτιμάται πως η επόμενη συνεδρίαση του σώματος θα μεταδοθεί κανονικά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία διήρκεσε συνολικά περίπου 5 ώρες, σε επί μέρους θέματα καταγράφηκε ευρεία συναίνεση, ενώ σε άλλα υπήρξαν έντονες διαφωνίες από πλευράς παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, υπήρξε και ένα θέμα, σχετικά με τη κοπή 12 δέντρων στη Λεωφόρου Στρατού, το οποίο δεν εγκρίθηκε από το σώμα.

Πάντως, σε θέματα όπως η αλλαγή του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και οι επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους και αθλητικά σωματεία, ακολουθήθηκε ο δρόμος της συνεννόησης και της συναίνεσης, με τη σύσταση διαπαραταξιακών επιτροπών πριν την εισαγωγή στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα αυτά να ψηφιστούν ομόφωνα.

Από την άλλη, μεγάλη συζήτηση αναπτύχθηκε τόσο για την κατανομή των πιστώσεων στις κοινότητες του Δήμου Δράμας για το 2022, όσο και για την τοποθέτηση κάδων αποβλήτων ιματισμού, αλλά και βυθιζόμενων κάδων ανακύκλωσης. Τα συγκεκριμένα θέματα υπερψηφίστηκαν από τη Δημοτική Αρχή και την παράταξη «Project Δράμα 2020», ενώ αρνητικές ήταν οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

 

Οι αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Σε προηγούμενη συνεδρίασή του, στις 2 Ιουνίου 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής με αντικείμενο την αναδιατύπωση-τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας. Τα αποτελέσματα των συζητήσεων στη διαπαραταξιακή επιτροπή εισήχθησαν για ψήφιση από το σώμα και έγιναν ομόφωνα δεκτά.

Οι αλλαγές που επέρχονται στον Κανονισμό Λειτουργίας, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, αφορούν την εγγραφή θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, καθώς και τη διαδικασία με την οποία θα διεξάγεται η προημερήσιας διάταξη συζήτηση.

Όσον αφορά τον καταρτισμό της ημερήσιας διάταξης, θα συμπεριλαμβάνονται και θέματα που τυχόν θα ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου ή τα 4/5 των συμβούλων της μειοψηφίας, πέρα από τα θέματα που προτείνονται από τον Δήμαρχο, την Εκτελεστική Επιτροπή, την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τις υπηρεσίες του Δήμου.

Σχετικά με τη διαδικασία της συζήτησης των προημερησίας διάταξης θεμάτων, σύμφωνα με όσα ψηφίστηκαν, θα ισχύουν τα εξής:

Ο επικεφαλής κάθε παράταξης έχει δικαίωμα να απευθύνει, εντός αποκλειστικού χρόνου 5 λεπτών, έως 3 ανακοινώσεις ή προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο ή ερωτήσεις ή να ζητά συγκεκριμένα στοιχεία, χρήσιμα για την άσκηση των καθηκόντων του, από τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, την Οικονομική Επιτροπή ή την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Κάθε Δημοτικός Σύμβουλος έχει δικαίωμα να απευθύνει έως 2 ανακοινώσεις ή προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο ή ερωτήσεις ή να ζητά συγκεκριμένα στοιχεία, χρήσιμα για την άσκηση των καθηκόντων του, από τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, την Οικονομική Επιτροπή ή την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, εντός αποκλειστικού χρόνου 2 λεπτών. Στην διαδικασία των ερωτήσεων δεν προβλέπεται η δυνατότητα δευτερολογίας.

Ακολουθεί η διαδικασία των απαντήσεων, χωρίς διάλογο, με τη δυνατότητα και υποχρέωση του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων για παροχή στοιχείων και πληροφοριών εντός ενός μηνός. Ο χρόνος για κάθε ανακοίνωση, πρόταση, ερώτηση, αναζήτηση στοιχείων ή απάντηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο λεπτά.

Ο χρόνος για τη συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων δεν μπορεί να ξεπερνά τη 1.30 ώρα.

Μέχρι σήμερα, ο προβλεπόμενος χρόνος συζήτησης ήταν η 1 ώρα, αν και συνήθως δεν τηρούνταν ο συγκεκριμένος χρονικός περιορισμός. Επίσης, ανάλογα με τους Δημοτικούς Συμβούλους που επιθυμούσαν να θέσουν ερωτήματα, καθορίζονταν και ο χρόνος που είχε ο καθένας στη διάθεσή του. Επιπλέον, δεν υπήρχε ποσοτικός περιορισμός για ερωτήματα από κάθε Δημοτικό Σύμβουλο, ενώ τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής δεν είχαν χρονικό περιορισμό για τις απαντήσεις τους.

 

Η κατανομή πιστώσεων στις κοινότητες του Δήμου

 

Το θέμα της κατανομής πιστώσεων στις κοινότητες του Δήμου αφορούσε τη διάθεση ποσού ύψους 1.261.640 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών τους για το 2022. Η υπηρεσιακή εισήγηση, από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, βασίστηκε, όπως κάθε χρόνο, σε πληθυσμιακά κριτήρια, δηλαδή να διατεθεί σε κάθε κοινότητα ένα συγκεκριμένο ποσό με βάση τον πληθυσμό τους. Σύμφωνα με αυτήν την κατανομή προβλεπόταν το 77,74% του ποσού να διατεθεί στην Κοινότητα Δράμας και το υπόλοιπο στις άλλες 14 κοινότητες του Δήμου.

Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν δύο διαφορετικές προτάσεις. Αφενός η Δημοτική Αρχή πρότεινε η διάθεση του ποσού να γίνει κατά 48,5% στην Κοινότητα Δράμας και κατά 51,5% στις υπόλοιπες Κοινότητες και αφετέρου η παράταξη «Project Δράμα 2020» πρότεινε η κατανομή να γίνει ακριβώς κατά ποσοστά 50% – 50%. Ουσιαστικά η πρόταξη της παράταξης «Project Δράμα 2020» διαφοροποιούνταν μόνο κατά 20.000 ευρώ σε σχέση με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση η διαφορά της πρότασης είναι σημειολογική, για να ισχύει ακριβώς η κατανομή του 50%-50%.

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Μιχάλης Τάσσου ανέφερε πως η πρόταση της παράταξης «Project Δράμα 2020» από άποψη λογικής, αλλά και από πολιτικής άποψης, είναι κοντά στην πρόταση που κατατέθηκε από τη Δημοτική Αρχή και για αυτό θα υιοθετηθεί. Η παράταξη «πόλη+ζωή» ζήτησε την αναβολή του θέματος και τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα έρθει σε συνεννόηση με τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Την αναβολή του θέματος ζήτησε και η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», η οποία τελικά καταψήφισε. Αρνητικά ψήφισε και η παράταξη «Προοπτική για τη Δράμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της Κοινότητας Δράμας, πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε εκδοθεί ψήφισμα με το οποίο ζητούνταν η αύξηση των χρημάτων θα λάβει η Κοινότητα στο 60% του συνολικού ποσού, καθώς επίσης και να ξεκινήσει η διαδικασία αντικειμενικού προσδιορισμού των αναγκών τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά.

 

Οι κάδοι αποβλήτων ιματισμού και ανακύκλωσης

 

Το σώμα, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, απασχόλησαν και θέματα σχετικά με την τοποθέτηση κάδων (αποβλήτων ιματισμού και βυθιζόμενων ανακύκλωσης), όπου καταγράφηκαν αντιδράσεις από παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Τελικά και τα δύο θέματα υπερψηφίστηκαν από την Δημοτική Αρχή και την παράταξη «Project Δράμα 2020».

Για την χωροθέτηση κάδων ανακύκλωσης αποβλήτων ιματισμού, η βασική ένσταση και από την παράταξη «πόλη+ζωή» και από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» αφορούσε το γεγονός ότι οι κάδοι ήδη τοποθετήθηκαν πριν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με το σώμα να καλείται να επικυρώσει μια ήδη εκτελεσμένη ενέργεια. Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρήστος Κυριακίδης ανέφερε πως από πλευράς εταιρείας που διαθέτει τους κάδους, υπήρχαν προς παράδοση 10 κάδοι και εφόσον ο Δήμος δεν προχωρούσε στην τοποθέτηση, τότε θα καταγράφονταν σημαντικές καθυστερήσεις. Πάντως, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των σημείων που μπήκαν οι κάδοι, εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσιζε διαφορετική χωροθέτηση.

Ίδια φύσης ήταν και οι ενστάσεις στο θέμα της τοποθέτησης βυθιζόμενων κάδων ανακύκλωσης, όπου η διαδικασία για μερικούς εξ αυτών έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς όμως να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Δήμου. Πρόκειται για θέμα που έχει εγείρει μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, ιδίως για το γεγονός ότι τοποθετείται σύστημα βυθιζόμενων κάδων λίγα μέτρα μακριά από την προτομή του αείμνηστου Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη. Παράλληλα, στο πλαίσιο όσων διημείφθησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπήρχε και περίπτωση, στο παρκάκι των Πέντε Δρόμων, όπου είχαν ανοιχτεί δύο τρύπες για τοποθέτηση κάδων, όμως αυτές στη συνέχεια κλείστηκαν.

Τα 10 σημεία, όπου θα τοποθετηθούν οι βυθιζόμενοι κάδοι, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

-19ης Μαΐου και Θεοτοκοπούλου

-Πλατεία Αθανασιάδη

-Κύπρου και Κολοκοτρώνη

-Κύπρου και Βίτσι

-Εθνικής Αμύνης (έναντι αγάλματος Ελευθερίας)

-Εθνικής Αμύνης και Εφέδρων Αξιωματικών

-Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Γαληνού

-Ιουστιανιανού και Παπανικολή (εντός κοινοχρήστου χώρου)

-στη συμβολή των οδών Δορυλαίου, Κρήτης και Σαγγαρίου

-Αιγαίου και Πατριάρχου Διονυσίου