Μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού θα εξυπηρετούνται οι πολίτες από τις δημόσιες υπηρεσίες στη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων του lockdown, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως τόνισε, «πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης υγείας, όλων χωρίς διακρίσεις, πολιτών και εργαζομένων».

Για τους δημόσιους υπαλλήλους επανέρχονται μέτρα που ίσχυσαν και την περασμένη άνοιξη, όπως τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού και μειωμένο ωράριο.

Τα 6 μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός για την λειτουργία του Δημοσίου Τομέα, είναι τα εξής:

  • 1. Κάθε δημόσια υπηρεσία θα λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό για παροχή έργου. Παντού, θα πρέπει να συνταχθεί πλάνο εργασία που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις υγειονομικές εξελίξεις, την ανάγκη πρόληψης και αποτροπής της διάδοσης του κορονοϊού, και τον ασφάλεια των εργαζομένων. Ευνοείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η τηλεργασία, στις ειδικότητες που είναι εφικτό, διασφαλίζοντας όμως την ομαλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.
  • 2. Το ποσοστό των υπαλλήλων που θα εργάζονται με φυσική παρουσία θα εξαρτάται κατά περίπτωση από τους διαθέσιμους υλικούς πόρους. Προϋπόθεση είναι η τήρηση 1,5 μέτρου απόστασης και χρήση μάσκας παντού.
  • 3. Η προσέλευση των υπαλλήλων στην εργασία τους θα μπορεί να γίνεται σε τρεις ζώνες ωραρίων: 07.00-15.00, 08.00-16.00, 09.00-17.00. Το «καινούριο» είναι ότι δίνεται ταυτόχρονα στις υπηρεσίες η δυνατότητα να θεσπίσουν και επιπλέον βάρδιες. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποσυμφόρηση σε υπηρεσίες και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Για τις μετακινήσεις τους οι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν βεβαιώσεις κινήσεις, οι οποίες θα χορηγούνται με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Μισθοδοτούμενων (apografi.gov.gr)
  • 4. Για υπαλλήλους γονείς παιδιών που φοιτούν στο γυμνάσιο, επανέρχονται μέτρα που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο, όπως μειωμένο ωράριο εργασίας ή παροχή εργασίας εξ αποστάσεως ή παροχή εργασίας σε διαφορετικό χρόνο από το ωράριο, ή άδεια ειδικού σκοπού. Αυτά τα μέτρα δεν ισχύουν για γονείς παιδιών που φοιτούν στο Λύκειο, «θεωρούμε ότι μπορούν να είναι ασφαλή και μόνα τους», επισήμανε ο υπουργός.
  • 5. Υπάλληλοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών υγείας) μπορούν να λαμβάνουν ειδική άδεια απουσίας. Σχετικές διευκολύνσεις παρέχονται και σε γονείς που έχουν παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • 6. Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσει και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού. «Να εξυπηρετούνται κανονικά από τις δημόσιες υπηρεσίες οι πολίτες που έχουν επείγουσες ανάγκες», κάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Πηγή: efsyn.gr