Ακόμη μια μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου 2022, με τις εργασίες του σώματος να διαρκούν κοντά στις 6 ώρες. Το κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης, η συζήτηση για το οποίο κράτησε περίπου 3 ώρες, αφορούσε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2023. Μάλιστα, η διάρκεια της συζήτησης ήταν τόσο εκτενής, παρόλο που εξ αρχής υπήρξε συναίνεση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης («Πόλη και Ζωή» και «Project για τη Δράμα») για το Τεχνικό Πρόγραμμα, με τη διοίκηση να υιοθετεί προτάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και να διαμορφώνεται ένα τελικό κοινό πλαίσιο.

Όπως είναι γνωστό, το Τεχνικό Πρόγραμμα, μαζί με τη ψήφιση των τελών και δικαιωμάτων, καθώς και του προϋπολογισμού, είναι τα κορυφαία θέματα για τα οποία καλείται να λάβει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο σε ετήσια βάση. Πριν από τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος πραγματοποιούνται σχετικές συνεδριάσεις των συμβουλίων των Κοινοτήτων του Δήμου, όπου καθορίζονται τα έργα που θα προταθούν προς ένταξη για την επόμενη χρονιά, με βάση τις διαθέσιμες πιστώσεις για την κάθε Κοινότητα. Επιπλέον ένα μέρος του Τεχνικού Προγράμματος (το 20% της ΣΑΤΑ) κατανέμεται σε έργα γενικού περιεχομένου για το σύνολο του Δήμου.

Σε σχέση με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2022, το οποίο είναι ύψους περίπου 1,2 εκ. ευρώ, κατατέθηκαν, όπως επιτρέπεται από τη νομοθεσία, ξεχωριστές εναλλακτικές προτάσεις και από την παράταξη «Πόλη και Ζωή» και από την παράταξη «Project για τη Δράμα», οι οποίες συνέκλιναν σε ό,τι αφορούσε τα έργα της Κοινότητας Δράμας, η οποία πρότεινε την υλοποίηση δύο επιπλέον έργων, με βάση τις εκπτώσεις παλαιότερων, αλλά διαφοροποιούνταν όσον αφορά την κατανομή του 20% από τη ΣΑΤΑ.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, την ίδια ημέρα (Δευτέρα 28 Νοεμβρίου), στο πλαίσιο συνάντησης του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου με τους επικεφαλής των παρατάξεων «Πόλη και Ζωή» κ. Κυριάκου Χαρακίδη, «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρου Τσιαμπούση και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιου Ηλιόπουλου (κλήθηκαν και οι υπόλοιποι επικεφαλής, αλλά δεν κατέστη δυνατό να παραστούν), για θέμα σχετικό με τη ΔΕΥΑΔ, υπήρξε συζήτηση και για το Τεχνικό Πρόγραμμα και διαμορφώθηκε μια κοινή πρόταση, η οποία περιελάμβανε και τα 2 επιπλέον έργα της Κοινότητας Δράμας (για οδοποιία και φθορές οδοστρωμάτων), αλλά και κοινά αποδεκτά έργα τα οποία θα υλοποιηθούν από το 20% της ΣΑΤΑ. Τις σχετικές αλλαγές γνωστοποίησε ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, μετά την εισήγηση για το θέμα, από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Καψημάλη. Έτσι, από τις περίπου 315.000 ευρώ, διαθέσιμες στο Τεχνικό Πρόγραμμα για έργα γενικού περιεχομένου, το μεγαλύτερο ποσό, περίπου 225.000 ευρώ, θα διατεθεί για επισκευές – συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων του Δήμου, 40.000 ευρώ θα διατεθούν για υποστηρικτικές μελέτες για την ίδρυση και λειτουργία νέου δημοτικού κοιμητηρίου στη θέση «Καπνοχώραφα», ενώ 50.000 ευρώ θα διατεθούν για προμήθεια κάδων. Επίσης, υπήρξε πολιτική δέσμευση ότι στην πρώτη αναμόρφωση, μέσα στην επόμενη χρονιά, θα ενταχθεί και η μελέτη για τη διαμόρφωση κλειστής αγοράς στον χώρο των πάρκινγκ βαρέων οχημάτων στην Ανάπλαση, η οποία προτάθηκε από την παράταξη «Project για τη Δράμα».

Από εκεί και πέρα, το Τεχνικό Πρόγραμμα για όλες τις Κοινότητες πλην της Κοινότητας Δράμας, περιλαμβάνει έργα οδοποιίας και επεκτάσεων δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα της Κοινότητας Δράμας για το 2022 ξεχωρίζει το έργο της ανάπλασης γύρω από τη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας και το ιστορικό κέντρο, για το οποίο θα διατεθεί ποσό ύψους 300.000 ευρώ.

Πάντως, παρά την ευρεία συναίνεση στην τελική πρόταση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022, υπήρξε πλήθος τοποθετήσεων Δημοτικών Συμβούλων, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονταν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, καταγράφηκε έντονη κριτική προς τη Δημοτική Αρχή, κυρίως όσον αφορά το ζήτημα της υλοποίησης των έργων, καθώς όπως αναφέρθηκε πολλές φορές, το Τεχνικό Πρόγραμμα κάθε χρονιάς παραμένει στο μεγαλύτερο του βαθμό δεν υλοποιείται και τα ανεκτέλεστα έργα για τις Κοινότητες του Δήμου, τα οποία έρχονται από παρελθόντα έτη, φτάνουν περίπου στα 5,5 εκ. ευρώ. Χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Χαρακίδης ανέφερε «κύριε Δήμαρχε δεν μπορείτε να γίνετε Δήμαρχος των έργων». Ο κ. Τσιαμπούσης είπε πως «αυτή η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να εκτελέσει έργα», ενώ ο κ. Ηλιόπουλος, με βάση το ύψος του Τεχνικού Προγράμματος για το 2023 και το ποσό των ανεκτέλεστων έργων, επεσήμανε ότι «είμαστε γύρω στα 4,5 χρόνια πίσω».

Τελικά το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας για το 2023 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Θετικά ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, της παράταξης «Πόλη και Ζωή», της παράταξης «Project για τη Δράμα (πλην των κ.κ. Λευτέρη Χρυσοχοΐδη και Γιορβάση Γεωργιάδη, οι οποίοι καταψήφισαν) και της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα». Αρνητικά ψήφισαν, πέρα των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Γεωργιάδη, οι παρατάξεις «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Μουχτάρης.

 

Αναστάτωση για κατοίκους στα Αμπελάκια

 

Ένα ζήτημα που απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, όσο και ως τακτικό θέμα, αφορούσε μια εξέλιξη στα Αμπελάκια, η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση σε κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα, αρκετοί κάτοικοι του συγκεκριμένου οικισμού παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, γεμίζοντας σχεδόν τα καθίσματα που είναι διαθέσιμα για το κοινό.

Στο θέμα, αναφέρθηκε ως εκπρόσωπος των κατοίκων, ο κ. Ηλίας Ευθυμιάδης, Σύμβουλος της Κοινότητας Δράμας. Όπως είπε, σε έναν κεντρικό δρόμο, στην πλατεία του συνοικισμού, οι κάτοικοι διαπίστωσαν να «σηκώνεται» μια περίφραξη, η οποία «κόβει» τον δρόμο. Όπως ειπώθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος, στο πλαίσιο αγοραπωλησίας, υπήρξε νέος ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας, ο οποίος προέβη στο «σήκωμα» της περίφραξης (ακολουθώντας νόμιμη διαδικασία, καθώς όταν κλήθηκε η Αστυνομία, δεν διακόπηκαν οι εργασίες). Όμως, η συγκεκριμένη έκταση χρησιμοποιείται ως δρόμος εδώ και δεκαετίες.

Υπήρξαν αρκετές τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων και επί μέρους διαφοροποιήσεις όσον αφορά την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος. Τελικά, τόσο στο πλαίσιο απόφασης που λήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και μετά από αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου), ο Δήμος θα αναθέσει σε δικηγόρο τις γνωμοδοτήσεις περί άσκησης ασφαλιστικών μέτρων και αγωγής χρησικτησίας, ενώ εγκρίθηκε και η αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου σε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα στον οικισμό των Αμπελακίων, η οποία θα προχωρήσει εφόσον δεν τελεσφορήσουν τα ένδικα μέσα που θα ασκήσει ο Δήμος.