Διήμερο Ιστορικής Μνήμης για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε στη Δράμα το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 σε συνδιοργάνωση της Θρακικής Εστίας Δράμας, της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, του Δήμου Δράμας και του Ιδρύματος Χαριλάου Κ. Κεραμέως.

Το Σάββατο 1 Απριλίου, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, μίλησαν ο κ. Νικόλαος Γεωργιάδης, Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή. Τα αίτια και οι συνέπειες για την Ανατολική Θράκη», και ο κ. Παύλος Σεραφείμ, ΕΔΙΠ Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα: «Η εκκλησία της Θράκης από τη Βουλγαρική Εξαρχία έως τη Συνθήκη της Λωζάνης». Η κ. Βούλα Μπέγγα διάβασε συγκινητικό απόσπασμα από το βιβλίο του συγγραφέα κ. Γεωργίου Μάνου «Χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι».

Την Κυριακή 2 Απριλίου τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων 12 Αποστόλων το ετήσιο μνημόσυνο για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού. Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Σεραφείμ εκφώνησε λόγο για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού. Στο τέλος, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας των Θρακιωτών στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού με την κατάθεση στεφάνων.

Τις διήμερες εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, καθώς και επικεφαλής και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών αρχών α’ και β’ βαθμού.

Εκπρόσωποι των προσφυγικών Συλλόγων της Δράμας (Θράκες, Πόντιοι, Μικρασιάτες) καθώς και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις.