Τo Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (Billeion Melathron) πραγματοποίησε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 διαδικτυακό θεολογικό και φιλολογικό μνημόσυνο για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας Παύλο.
Στην Εσπερίδα, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε γραπτό χαιρετισμό, στον οποίο ανέφερε μεταξύ των άλλων τα εξής: «με πολλή συγκίνηση συμμετέχουμε στο διαδικτυακό μνημόσυνο. Ο Δράμας Παύλος ήταν αφοσιωμένος ψυχή τε και σώματι στην Εκκλησία. Η πρόωρος αποδημία του προκάλεσε πολύ πόνο και εδημιούργησε κενό δυσαναπλήρωτο. Υπήρξε λόγιος και πολυγραφότατος. Παροιμιώδης υπήρξε η αγάπη του για τον μαρτυρικό Πόντο… Η καλυτέρα εκδήλωσις τιμής προς τον Δράμας Παύλο είναι να μιμηθούμε το ζήλο και την αγάπη του προς τα τιμαλφή του Γένους και της Ορθοδοξίας. Είη η μνήμη του αοιδίμου συλλειτουργού Παύλου αιωνία και άληστος».
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, στον γραπτό χαιρετισμό του, υπογράμμισε τα εξής: «με συνοχή καρδίας συμμετέχω στο παρόν μνημόσυνο εις ανάμνηση του Μακαριστού Παύλου. Ήταν πολύπλευρη προσωπικότητα. Ήταν πολυγραφότατος. Ως Μητροπολίτης κατέλειπε στη Δράμα μία ζώσα Εκκλησία. Συνετέλεσε στην προώθηση των δικαίων του Πόντου σε όλα τα επίπεδα. Μένουμε με τη βεβαιότητα ότι η σημερινή Σύναξη είναι μια Σύναξη τιμής αλλά και αληθινής χαράς, γιατί “οι δίκαιοι εισίν εν ειρήνη”».
Κεντρικοί ομιλητές ήταν:
-Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων
-Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελήμων
-Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας
Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας, ως επιστήθιος και συνέκδημος του κυρού Παύλου, παρουσίασε εκτενώς το εκκλησιαστικό ήθος, την ακέραια προσωπικότητα, το δυναμισμό, την ευθύτητα, την αγάπη του για την αλησμόνητη πατρίδα, τον Πόντο, αρετές που χαρακτήριζαν τον αοίδιμο ιεράρχη.
Την Εσπερίδα μνήμης έκλεισε με τον λόγο του ο νέος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι ο Μακαριστός από τη διακονία του στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο, αγάπησε ιδιαίτερα την Παναγία μας. Και όταν αργότερα αναδείχθηκε Μητροπολίτης Δράμας, φρόντισε να συνδεθεί με το πρόσωπο και τον θεσμό του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Ο Σίμων Κυρηναίος του συμπαραστάθηκε σε πάρα πολλές προσπάθειες και ιδιαίτερα στην επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Σουμελά στον Πόντο, έστω και για μια ημέρα, την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, όπου λειτουργεί εκεί το Μοναστήρι της Παναγίας μας. Αλλά και ως Μητροπολίτης Δράμας, φρόντισε με όλες του τις δυνάμεις για το αφιερωμένο στη χάρη της Παναγίας μας, μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, που θα λέγαμε ότι είναι το σέμνωμα όλης της Μακεδονίας. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κλεμμένα κειμήλια της Μονής, δύο από τα οποία έχουν επιστραφεί στον τόπο τους. Προχώρησε επίσης στην ανάθεση και ολοκλήρωση μιας πλήρους αρχιτεκτονικής μελέτης για την αποκατάσταση της Μονής Εικοσιφοινίσσης στο Παγγαίο, ως Μνημείο πλέον. Κοπίασε για το χτίσιμο και την ανακαίνιση ναών στο όνομα Αγίων που αναδείχθηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας και Πόντου, με αποκορύφωμα το χτίσιμο της Λαυρεντιανής Μονής, της οποίας δυστυχώς δεν πρόλαβε τα εγκαίνια».
«Θεωρώ ακόμα ως διάδοχος του Μακαριστού Παύλου στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας ότι αναλαμβάνω μια πολυσχιδή κληρονομιά με πολλές παραμέτρους και ελπίζω και θέλω να εύχεστε για αυτό, να μπορέσω να ανταποκριθώ», πρόσθεσε ο νέος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος.