Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πατατοκαλλιεργητές του Κ. Νευροκοπίου είναι πολλά και σημαντικά. Η περσινή σοδειά τους παραμένει αδιάθετη, η τιμή πώλησης του προϊόντος του είναι χαμηλή, ενώ παράλληλα δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Κι όλα αυτά ενώ πλησιάζει η νέα καλλιεργητική περίοδος, με τους πατατοκαλλιεργητές του Κ. Νευροκοπίου να πρέπει μέσα σε αυτή την απελπιστική κατάσταση να ξεκινήσουν τη νέα τους προσπάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό, μια επιχείρηση στήριξης ξεκίνησε μέσα από ένα διαδικτυακό κάλεσμα, το οποίο έχει βρει ήδη μεγάλη ανταπόκριση σε όλη την Ελλάδα. Το διαδίκτυο μπορεί να αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο μέσο, με θετικά και αρνητικά, όμως σίγουρα μπορεί να κινητοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό χρηστών του, ειδικά μάλιστα αν η πρόσκληση έχει χαρακτήρα κοινωνικής δικαιοσύνης.

“Ήρθε η ώρα να σταθούμε κοντά στους αγρότες πατατοκαλλιεργητές”

Έτσι, ο ιδιαίτερα δραστήριος δημοσιογράφος του Κ. Νευροκοπίου κ. Γρηγόρης Παρασκευόπουλος, μέσα από την διαδικτυακή ομάδα στο facebook «NEVROKOPI PRESS», ξεκίνησε την προσπάθεια στήριξης των πατατοκαλλιεργητών του Κ. Νευροκοπίου. «Φίλες και φίλοι της σελίδας ήρθε η ώρα να σταθούμε κοντά στους αγρότες πατατοκαλλιεργητές Το επόμενο δεκαπενθήμερο η σελίδα θα δώσει έμφαση στο θέμα της αδιάθετης πατάτας και της χαμηλής τιμής πώλησης της», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Με σειρά αναρτήσεων μέσα από την ομάδα, οι οποίες κοινοποιήθηκαν στη συνέχεια από πλήθος χρηστών του facebook, καλούνται οι καταναλωτές να αγοράσουν μαζικά πατάτες Κ. Νευροκοπίου από σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία πώλησης. Ως ημέρα αυτής της καταναλωτικής δράσης ορίστηκε κατ’ εξοχήν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου. «Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου πάμε κατά κύριο λόγο σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα της Ελλάδας και αγοράζουμε αποκλειστικά πατάτα Νευροκοπίου. Και κατά δεύτερο στις Λαϊκές όλης της χώρας και παίρνουμε συσκευασμένη πατάτα Νευροκοπίου. Να μην μείνει ούτε ένα κιλό στο ράφι», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο σημειωνόταν: «Δεν αφήνουμε ούτε ένα κιλό και από τα αζήτητα την πάμε στα περιζήτητα προϊόντα. Όλοι μαζί μπορούμε».

Σε άλλη ανάρτηση στην ομάδα «NEVROKOPI PRESS» αναφέρονταν τα εξής: «Απευθυνόμαστε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε όλους τους εμπόρους. Στο Νευροκόπι υπάρχουν χιλιάδες τόνοι πατάτας. Ήρθε η ώρα να σταματήσετε τις εισαγωγές με αμφιβόλου ποιότητας προελεύσεως και αξίας πατάτες και να απορροφήσετε την πατάτα Νευροκοπίου σε μια λογική τιμή για τον παραγωγό. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία επιμένουμε Ελληνικά και το δείχνουμε στην πράξη. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας πρέπει να φτάσει η πατάτα. Εσείς που στηρίξατε πριν λίγα χρόνια την πατάτα Νευροκοπίου με το Κίνημα της Πατάτας πρέπει να πράξετε το ίδιο. Φορτηγά με πατάτες σε κάθε είδους συσκευασία μπορούν να φτάσουν και πάλι παντού σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε πόλη σε κάθε χωριό μπορείτε να συγκεντρώνεται παραγγελίες και οι πατάτες θα φτάσουν στα σπίτια σας. Ελάτε σε επαφή μαζί μας και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους».

Μεγάλη η ανταπόκριση στο διαδικτυακό κάλεσμα

Οι σχετικές αναρτήσεις έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης και κινητοποίησαν μεγάλη μερίδα του κόσμου. Ο Γρηγόρης Παρασκευόπουλος έγραψε σχετικά: «Θα ήθελα πραγματικά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείξατε φίλες και φίλοι για την πατάτα Νευροκοπίου. Μέσα από αυτήν την ανάρτηση προστέθηκαν πολλά καινούργια μέλη στην ομάδα μας, πάνω από 400 μέσα σε 24 ώρες και τα αιτήματα συνεχίζονται. Δείξατε μεγάλο ενδιαφέρον για να την προμηθευτείτε. Το πώς, από πού και με ποιο τρόπο, μπορείτε να το συζητήσετε όλοι μαζί άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών είναι αγρότες. Καλωσορίζουμε όλα τα νέα μέλη στο Νευροκόπι της καρδιάς μας από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το εξωτερικό».

Σε άλλη ανάρτηση, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε: «Φίλες και φίλοι από την Κυριακή που πήρε την πρωτοβουλία η σελίδα μας να σταθεί δίπλα στους πατατοπαραγωγούς της περιοχής του Νευροκοπίου, έχει κατακλυστεί με εκατοντάδες μηνύματα από όλη την Ελλάδα για αγορά πατάτας. Είμαι πραγματικά πολύ συγκινημένος και υποκλίνομαι στο μεγαλείο του Έλληνα. Από την Κρήτη, τη Σάμο, την Αθήνα, την Καλαμάτα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Καβάλα, από κάθε πόλη και κάθε χωριό ο κόσμος ρωτά από πού και με ποιο τρόπο θα αγοράσει πατάτα Νευροκοπίου. Είναι τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα να απορροφηθεί η πατάτα που το post για την πατάτα στην σελίδα μας έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 2000 κοινοποιήσεις. Ασύλληπτος πραγματικά ο αριθμός».

Οι πατατοκαλλιεργητές του Κ. Νευροκοπίου, σε μια κρίσιμη συγκυρία, έχουν βρει υποστηρικτές σε όλη την Ελλάδα. Η αυξημένη ζήτηση της πατάτας σε πλήθος σημείων πώλησης μπορεί να απαλύνει άμεσα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στο χέρι όλων των καταναλωτών είναι…

“Ήρθε η σειρά τώρα των πατατοπαραγωγών και τις αδιάθετης πατάτας στην περιοχή μας”

Όλη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από τον κ. Γρηγόρη Παρασκευόπουλο, ο οποίος σε μια ακόμη ανάρτησή του αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν να λάβει αυτή την πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα έγραψε: «Φίλες και φίλοι με πολύ κόπο και αγάπη προς τον τόπο μας δημιούργησα την σελίδα. Σε αυτή την σελίδα δεν περισσεύει κανείς δεν έχει διαγραφεί κανείς, δεν έχει μπλοκαριστεί κανείς, πλην ενός δύο περιπτώσεων. Σκοπός μας ήταν και είναι η ενημέρωση που θα ξεφεύγει στο βαθμό του εφικτού από το μεγάλο καφενείο που είναι το facebook. Η σελίδα δεν είναι του Δήμου μας. Δεν πληρώνει κανείς συνδρομή για να μας διαβάσει ούτε φορολογείται κάποιος γι’ αυτήν. Ούτε έχει κάποιος την υποχρέωση να είναι μέλος αυτής. Τον τελευταίο καιρό το βρίσιμο, οι απειλές μέχρι και κατάρες στο πρόσωπό μου πάνε σύννεφο για τα θέματα που ανεβάζω. Κάνω το κορόιδο αλλά δεν είμαι.

Δεν εργάζομαι σε κανένα ραδιοτηλεοπτικό μέσο, ούτε σε εφημερίδα. Ως δημοσιογράφος όμως έχω πάρα πολλούς συναδέλφους που εργάζονται στα Μ.Μ.Ε. οι οποίοι είναι φίλοι και μου δίνουν φωνή όταν υπάρχει θέμα στην περιοχή μας. Καμία άλλη περιοχή δεν έχει την προβολή που έχει το Νευροκόπι. Ξεκινήσαμε πριν 20 ημέρες μια προσπάθεια για το επίδομα θέρμανσης το τι κάναμε και το τι καταφέραμε θα το δείξει ο χρόνος. Ήρθε η σειρά τώρα των πατατοπαραγωγών και τις αδιάθετης πατάτας στην περιοχή μας. Αύριο θα έρθει κάποιο άλλο θέμα, όλα έχουν μια σειρά και χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία.

Δεν είμαι πολιτικός δεν κάνω πολιτική και κυρίως μικροπολιτική. Δεν θα ζητήσω την ψήφο σας σε καμία εκλογική διαδικασία. Θα παλέψω όμως στο χρόνο που έχω με κάθε τρόπο και μέσο να βοηθήσω την περιοχή μου, στην οποία γεννήθηκα και εδώ θα αποδημήσω όταν έρθει η ώρα μου.

Το τι έχω προσφέρει ως ενεργός πολίτης και ως δημοσιογράφος; Σας παραπέμπω στην ελληνική ταινία “Μια γυναίκα στην Αντίσταση”. Εκεί ρωτάει ο πρόεδρος του Δικαστηρίου την Τζένη Καρέζη:Τι έχεις προσφέρει στην εθνική Αντίσταση και θέλεις σύνταξη; Και η Καρέζη απαντά: Τι έχω προσφέρει εγώ η Μαντώ Μαυρογένους στην Αντίσταση; ΤΙΠΟΤΑ.

Δυστυχώς τίποτα δεν έχω προσφέρει σε αυτόν το τόπο!».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πατατοκαλλιεργητές του Κ. Νευροκοπίου απασχόλησε και τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ3, στην οποία ήταν καλεσμένος ο κ. Παρασκευόπουλος.