ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΜΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ «ΑΝΔΡΙΚΑΚΗ»

 

  • «Η Δράμα και θέλει και μπορεί να γίνει κέντρο του κινηματογράφου»
  • «Η σημερινή Δημοτική Αρχή με πρωτεργάτη τον Δήμαρχο Γιώργο Παπαδόπουλο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συνεργαστεί με όποιον απαιτείται, ώστε να υλοποιηθεί το μεγαλόπνοο σχέδιο του οπτικοακουστικού κέντρου, το οποίο θα δώσει νέα πνοή στον τόπο»
  • «Δεσμευτήκαμε όλοι οι φορείς (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος και Φεστιβάλ, Υπερταμείο και ΕΤΑΔ) να επαναλάβουμε τη συνάντηση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος για να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε το έργο να “τρέξει” πάρα πολύ γρήγορα, καθώς ήδη έχει χαθεί άσκοπα χρόνος»
  • «Το μνημόνιο συνεργασίας, ενώ είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2022, “λίμνασαν” οι προσπάθειες για τα 2 επόμενα χρόνια, καθώς δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική εξέλιξη»
  • «Στη συνάντηση μας δόθηκε η ευκαιρία να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους και να ξεκαθαρίσουν σημαντικά ζητήματα όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Πέτρος Παρασκευαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 στο Δημαρχείο Δράμας, με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, καθώς και για το έργο της δημιουργίας κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες στο στρατόπεδο «Ανδρικάκη». Ο κ. Παρασκευαΐδης συμμετείχε στη συγκεκριμένη σύσκεψη και μιλώντας στην εφημερίδα «Εργασία… συν», στάθηκε στα σημεία που ξεχώρισε και στα συμπεράσματα που εξάχθηκαν, ενώ παρέθεσε τα οφέλη που θα αποκομίσουν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, αλλά και η Δράμα, από την υλοποίηση του συγκεκριμένου μεγαλόπνοου έργου.

Σχετικά με την πραγματοποίηση της συνάντησης, ο κ. Παρασκευαΐδης είπε: «Ήταν μια απαραίτητη συνάντηση εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου Γιώργου Παπαδόπουλου. Όπως ήταν αναμενόμενο, αποδείχτηκε πως ορθώς και πραγματοποιήθηκε, έτσι ώστε να ανασυγκροτηθεί το όλο επιχειρησιακό πλάνο και να οριστεί ένα σημείο αφετηρίας. Μέχρι τώρα ακούγαμε διάφορες θεωρίες σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υλοποίηση του έργου. Όντως η εταιρεία Raycap και ο αείμνηστος Κώστας Αποστολίδης χρηματοδότησαν τις μελέτες του έργου. Από εκεί και πέρα όμως δεν υπήρξε κάτι χειροπιαστό, όσον αφορά την εξέλιξη του έργου. Σε αυτή τη συνάντηση μας δόθηκε η ευκαιρία να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους και να ξεκαθαρίσουν σημαντικά ζητήματα όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου».

Επίσης, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Δράμας επεσήμανε: «Όλοι οι φορείς συναινούν στην αναγκαιότητα δημιουργίας του κόμβου οπτικοακουστικών τεχνών, ο οποίος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του Φεστιβάλ μας. Σε αυτή την 1η Επιστημονική Συνάντηση έγινε η απαραίτητη αρχή. Δεσμευτήκαμε όλοι οι φορείς (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος και Φεστιβάλ, Υπερταμείο και ΕΤΑΔ) να επαναλάβουμε τη συνάντηση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος για να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε το έργο να “τρέξει” πάρα πολύ γρήγορα, καθώς ήδη έχει χαθεί άσκοπα χρόνος. Η Υπουργός, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος για χάσιμο».

Όσον αφορά το αποτέλεσμα της συνάντησης και τις κατευθυντήριες γραμμές που υιοθετήθηκαν για τα επόμενα βήματα του έργου, ο κ. Παρασκευαΐδης τόνισε: «Το ποσό που απαιτείται για την υλοποίηση του συνολικού έργου ξεπερνάει τα 20 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που ξεπερνάει τα όρια των δυνητικών χρηματοδοτήσεων και συνεπώς κρίνεται σκόπιμο να υλοποιηθεί σε περισσότερες από μία φάσεις. Το πρώτο μέρος, το οποίο επιθυμούμε να ξεκινήσει άμεσα, αφορά βασικές υποδομές που θα υποστηρίξουν τη λειτουργία και την περεταίρω ανάπτυξη του Φεστιβάλ της Δράμας.

Σχεδιάζοντας την τμηματική υλοποίηση του έργου θα διευκολυνθεί η συνολική χρηματοδότησή του, και ως συνέπεια θα μας δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε διαφορετικές μορφές επενδυτικών εργαλείων».

«Η Δράμα θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη από τη δημιουργία του κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες»

Μιλώντας για τη δημιουργία του κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες στο στρατόπεδο «Ανδρικάκη» και τα οφέλη που θα υπάρξουν, ο κ. Παρασκευαΐδης επεσήμανε: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Δράμα, γιατί θα προσφέρει στέγη στο Φεστιβάλ, την οποία έχουμε ανάγκη, ώστε οι εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους να γίνουν τοπόσημο της Δράμας, παρέχοντας κατά αυτό τον τρόπο την απαραίτητη ώθηση και δυναμική και στο Φεστιβάλ, αλλά, γιατί όχι, και στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας, γενικότερα.

Το έργο δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο το Φεστιβάλ. Μπορεί, μέρος του έργου να αφορά αποκλειστικά το Φεστιβάλ, όμως οι επόμενες φάσεις αφορούν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που ξεπερνά τα όρια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Επιπλέον η Δράμα θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη από τη δημιουργία του κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες, με τη δημιουργία νέων επενδυτικών ευκαιριών, την προσέλκυση νέων επενδύσεων στον τόπο μας, καθώς και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ολοκλήρωση του κόμβου θα συμβάλει στην εξωστρέφεια του Φεστιβάλ μας, θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ενδυνάμωσης του Πολιτισμού και των Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών στην περιοχή μας, ενώ παράλληλα θα συνεισφέρει σημαντικά και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Στη συνάντηση στο Δημαρχείο, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε στην ώθηση που έδωσε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ένα αντίστοιχο σχέδιο, μικρότερου βέβαια βεληνεκούς, το οποίο όμως βοήθησε σε μεγάλο βαθμό το αντίστοιχο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. ενώ ο ίδιος επεσήμανε την αναγκαιότητα τέτοιου είδους έργων, ως βασική προϋπόθεση για την εξέλιξη ενός Φεστιβάλ.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι το πρότζεκτ “Ανδρικάκη”, με το ενδιαφέρον που έδειξε ο αείμνηστος Κώστας Αποστολίδης, με το ενδιαφέρον που δείχνουν η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και φυσικά η παρούσα Δημοτική Αρχή του Δήμου Δράμας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός, δημιουργούν τις πλέον κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε να δρομολογηθεί το έργο, να ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και να δώσει νέα πνοή στο Φεστιβάλ μας, αλλά και ευρύτερα στον Νομό μας και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Δράμα και θέλει και μπορεί να γίνει κέντρο του κινηματογράφου».

«Όσο κι αν το θεωρούσαμε δεδομένο, με βάση αυτά που είπε ο Περιφερειάρχης, μέχρι πριν λίγο καιρό η χρηματοδότηση του έργου “ήταν απλά μια ιδέα”»

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα στοιχεία που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και τον διάλογο που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε εκπροσώπους διάφορων εμπλεκόμενων φορέων, ο κ. Παρασκευαΐδης ανέφερε: «Συνειδητοποιήσαμε ότι το μνημόνιο συνεργασίας, ενώ είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2022, “λίμνασαν” οι προσπάθειες για τα 2 επόμενα χρόνια, καθώς δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Δεν ξέρω τους λόγους. Η τελική τακτοποίηση, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, στάλθηκε στην ΕΤΑΔ στις 6 Ιουνίου του 2024 και στις 21 Ιουνίου ακολούθησε η πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης. Τελικά, στις αρχές Ιουλίου ανατέθηκε σε δύο εταιρείες η εκτίμηση του ακινήτου, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία από την ΕΤΑΔ, η οποία και είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος της παραχώρησης χρήσης του ακινήτου».

Ακόμη, ο κ. Παρασκευαΐδης επεσήμανε: «Μετά από όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης κατέστη αδιαμφισβήτητο ότι η Περιφέρεια προτίθεται να συμβάλει ουσιαστικά στην κατασκευή του κόμβου στο “Ανδρικάκη” με 6 εκ. ευρώ. Όσο κι αν το θεωρούσαμε δεδομένο, με βάση αυτά που είπε ο Περιφερειάρχης, μέχρι πριν λίγο καιρό η χρηματοδότηση του έργου “ήταν απλά μια ιδέα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Τον Φεβρουάριο του 2024, μέσα από τη συνεργασία της Υπουργού κ. Μενδώνη και της νέας διοίκησης της Περιφέρειας, αυτό είναι γεγονός και η χρηματοδότηση ύψους 6 εκ. ευρώ μπορεί πλέον να θεωρείται βέβαιη, καθώς το ποσό έχει πλέον δεσμευτεί για αυτό τον σκοπό.

Το γεγονός αυτό, μαζί με τη δέσμευση της Υπουργού, για την εύρεση επιπλέον κονδυλίων από το Υπουργείο Πολιτισμού, δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε με αισιοδοξία να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».

«Σημαντικότερο της κατασκευής είναι η μελέτη και πρόβλεψη της οικονομικής βιωσιμότητας του Οπτικοακουστικού Κέντρου»

Ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας επεσήμανε ότι «το Φεστιβάλ της Δράμας αποτελεί σταθερή αξία για τον κινηματογραφικό κόσμο, είναι μέρος της πολιτισμικής μας ταυτότητας και σημαντικό στοιχείο του πολιτιστικού πλούτου της Δράμας» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να παράξουμε πολιτισμό χωρίς να επενδύσουμε και οι επενδύσεις χρειάζονται χρήματα. Χαίρομαι πάρα πολύ που αντίστοιχη προσέγγιση έχει και η Υπουργός Πολιτισμού, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη σύσκεψη». Όπως είπε ο κ. Παρασκευαΐδης, «η σημερινή Δημοτική Αρχή με πρωτεργάτη τον Δήμαρχο Γιώργο Παπαδόπουλο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συνεργαστεί με όποιον απαιτείται, ώστε να υλοποιηθεί αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο του Οπτικοακουστικού Κέντρου, το οποίο θα δώσει νέα πνοή στον τόπο».

Όσον αφορά το αντίτιμο για τη μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου, ο κ. Παρασκευαΐδης είπε: «Σχετικά με το κόστος ενοικίασης, ο Δήμαρχος Δράμας, επιθυμώντας να μη δεσμεύσει τις επόμενες γενιές με ένα υψηλό αντίτιμο, έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα, ζητώντας να μας γνωστοποιηθεί το ακριβές αντίτιμο ενοικίασης. Δεν το γνωρίζουμε ακόμη, αλλά αποτελεί μια σημαντική παράμετρο για τα επόμενα μας βήματα».

Τέλος, ο κ. Παρασκευαΐδης μίλησε στην «Εργασία… συν» και για τη βιωσιμότητα του έργου στο σύνολό του, μετά την κατασκευή του, επισημαίνοντας τα εξής: «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ένα σημαντικό στοιχείο, στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Υπουργός και το οποίο έχει εντοπίσει και ο Δήμαρχος Δράμας. Σε ένα τέτοιου μεγέθους έργο, θεωρώ πως σημαντικότερο της κατασκευής είναι η μελέτη και πρόβλεψη της οικονομικής βιωσιμότητας του Οπτικοακουστικού Κέντρου. Τόσο η κ. Μενδώνη όσο και ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκαν στη βιωσιμότητα, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο προβληματισμού για τη Δημοτική μας Αρχή. Στο πλαίσιο αυτό, ενδεχομένως να εξεταστεί σοβαρά η περίπτωση αξιοποίησης ιδιωτικών πρωτοβουλιών ή ακόμη και ενός ολοκληρωμένου ιδιωτικού σχεδίου ανάπτυξης».