«ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολτιών» αναφέρονται τα εξής:

«Η κυκλική οικονομία στην Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί προς όφελος της κοινωνίας. Η επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση προϊόντων με στόχο τη μείωση των αποβλήτων, πρέπει να αντικαταστήσει τη μέχρι σήμερα γραμμική οικονομία που στηρίζεται στην αναζήτηση φυσικών πόρων, τη συλλογή χρήση και επεξεργασία τους και την τελική απόρριψή τους στο περιβάλλον ως απόβλητα. Καλές πρακτικές υπάρχουν… Σκοπός είναι να υπάρξει και η πολιτική βούληση καθώς και η εναλλακτική λειτουργία του Δήμου…».

Μάλιστα, η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» παραθέτει και σχετικό δημοσίευμα (http://energospolitis.gr/prwtathlites-sthn-anakuklsi-rouxwn-oi-trikalinoi/?fbclid=IwAR1_kkGGK7IYakm4RH9DBNMQosWd4L4rSKZKURqpjksammHAsf5P2Hvbtf8), στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Έναν τόνο ανακυκλωμένα ρούχα παρέλαβαν το πρωί της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου 2018 οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Τρικκαίων. Ένας τόνος, που προήλθε από την πρόσθετη ανταμοιβή – πλέον των συμφωνηθέντων – που έδωσε η εταιρεία Texcycle στον Δήμο, με βάση την ανταποδοτικότητα και στο πλαίσιο της κοινωνικής του δράσης.

Πρόκειται για το πρόγραμμα ανακύκλωσης ρουχισμού που υλοποιείται από τα τέλη Ιουνίου του 2018, κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών. Και μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες (26 Ιουνίου 2018 – 15 Δεκεμβρίου 2018) οι τρικαλινοί/ες ανακύκλωσαν 34 τόνους ρουχισμού και υφασμάτων!

Σε σημείο, ώστε, όχι μόνο να αυξάνεται η εβδομαδιαία αποκομιδή των ρούχων, αλλά και να αποδίδεται στον Δήμο Τρικκαίων, μεγαλύτερη ποσότητα ανακυκλωμένων ρούχων.

Κάποιες φορές, δε, υπήρξαν κάδοι που συγκέντρωναν πάνω από έναν τόνο παλιών ρούχων και υφασμάτων. Η συμφωνία Δήμου Τρικκαίων – εταιρείας Texcycle είχε γίνει την περασμένη άνοιξη, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και από τις 26 Ιουνίου ξεκίνησε η τοποθέτηση των κάδων σε 9 σημεία εντός πόλης. Άμεσα οι πολίτες των Τρικάλων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αξιοποίησαν την ευκαιρία, εμπέδωσαν την οικολογική συνείδηση και την περιβαλλοντική συμπεριφορά, και άρχισαν να εναποθέτουν στους κάδους, μη χρησιμοποιούμενα ρούχα και υφάσματα.

Έτσι, το όφελος είναι διπλό. Από τη μία πλευρά, ενόψει Χριστουγέννων, ο Δήμος Τρικκαίων και η αρμόδια Ομάδα Εθελοντών που εδρεύει δίπλα από τον χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, έχουν να διαθέσουν έναν τόνο ρούχων.

Για αυτά, έχει ήδη γίνει σχετική καταγραφή σε ανάγκες και θα δοθούν σε ομάδες και οικογένειες συμπολιτών που τα έχουν ανάγκη. Η ομάδα που έχει συγκροτηθεί, έχει ήδη φροντίσει να διαθέτει σχετική λίστα, βάσει προηγούμενης προσπάθειας που είχε ξεκινήσει ήδη από το 2017.

Το δεύτερο όφελος, είναι το οικονομικό για τον Δήμο και τους πολίτες: η εναπόθεση των ρούχων στους κάδους, σημαίνει αυτομάτως μικρότερο όγκο, λιγότερα δρομολόγια και λιγότερο προσωπικό για τους κανονικούς κάδους. Η εξοικονόμηση χρημάτων σε καύσιμα και προσωπικό, ωφελεί την αρμόδια υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Τρικκαίων, που διευθετεί καλύτερα τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων του Δήμου, αλλά και βελτιώνει την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Αυτά τα θετικά στοιχεία, μαζί με τη συνεισφορά την περίοδο των εορτών σε πολίτες που έχουν ανάγκη, τόνισαν σε δηλώσεις τους, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων . Μιχάλης Λάππας και οι Αντιδήμαρχοι κ. Παν. Ντιντής και Κ. Ψύχος, που παρέλαβαν τον ρουχισμό.

Επεφύλαξαν, δε, και ένα ακόμη θετικό νέο για τους τρικαλινούς: μετά τις γιορτές, θα τοποθετηθούν άλλοι 7 κάδοι σε ισάριθμα σημεία της πόλης, ώστε να αυξηθεί η προσφορά και να ενισχυθεί το αίσθημα αλληλεγγύης και η οικολογική συνείδηση που επιδεικνύουν οι πολίτες του Δήμου Τρικκαίων.

Τα παλιότερα ρούχα και παπούτσια τοποθετούνται ΚΑΘΑΡΑ σε έναν κάδο και αφού τύχουν της συγκεκριμένης επεξεργασίας, αξιοποιούνται:

-ως μεταχειρισμένα ρούχα

-ως πανιά ξεσκονίσματος

-για ανακυκλωμένα νήματα

-ανακυκλωμένα ως υφάσματα γεμίσματος

-για ανάκτηση ενέργειας από υφασμάτινα απόβλητα

Στους κάδους τοποθετούμε:

Ρούχα, Παπούτσια, Τσάντες, Αξεσουάρ, Υφασμάτινα είδη σπιτιού

ΔΕΝ τοποθετούμε:

Γυαλιά, χαρτιά, μέταλλα, οικιακά απορρίμματα.