ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Λ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΙΔΗ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΚΠΟΤΑ

  • «Το αποτύπωμά της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο θετικό, διότι σίγουρα όσα λεφτά ξοδεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια από την ΔΕΚΠΟΤΑ για τον πολιτισμό μας, επιστράφηκαν στην κοινωνία με πολλαπλά οφέλη»
  • «Τεράστιο πολιτικό έγκλημα το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ, το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας στην ιστορία αυτού του τόπου, την οποία, να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά, εάν δεν υπήρχε η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν θα την γνωρίζαμε»
  • «Όσα έγιναν από τη ΔΕΚΠΟΤΑ όσο κι αν προσπαθούμε να τα σβήσουμε, δεν σβήνουν. Διότι είναι ανεξίτηλα χαραγμένα και στο μυαλό και στην καρδιά και στη ψυχή των Δραμινών. Κι αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ»

 

Την τελευταία συνέντευξη τύπου ως Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ παραχώρησε, την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021, ο κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, στα γραφεία της δημοτικής επιχείρησης.

Ο κ. Καλλινικίδης, ο οποίος πλαισιωνόταν από τα αιρετά στελέχη της παράταξης «Δράμα Πρωταγωνίστρια», κ.κ. Μάκη Ευθυμιάδη, Δημοτικό Σύμβουλο, και Ηλία Ευθυμιάδη, Σύμβουλο Κοινότητας Δράμας, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΔΕΚΠΟΤΑ με τίτλο «Όπως παλιά», στο κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης και τη θέση της παράταξής του, αλλά και σε θέματα της επικαιρότητας, όπως τα γκράφιτι και το έργο ζωγραφικής για την Επανάσταση του 1821 στον τοίχο επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου.

Αρχικά ο κ. Καλλινικίδης μίλησε για τις εκδηλώσεις με τίτλο «Όπως παλιά», αφιερωμένες στην ιστορία της ΔΕΚΠΟΤΑ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 18 έως την Κυριακή 21 Μαρτίου και θα μεταδοθούν διαδικτυακά. Μεταξύ πολλών δράσεων, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Δρώμενα πολιτικής κληρονομιάς Δράμας», θα παρουσιαστεί το σύγχρονο παραδοσιακό τραγούδι «Ψιλή βροχή» παραγωγής ΔΕΚΠΟΤΑ, ενώ θα υπάρξει και τιμητική εκδήλωση βράβευσης του ιδρυτή και των πρώην Προέδρων της ΔΕΚΠΟΤΑ (αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη σελίδα 13 της εφημερίδας).

«Μόνο θετικό το αποτύπωμα της ΔΕΚΠΟΤΑ»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ αναφέρθηκε στη λύση της δημοτικής επιχείρησης, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Η ΔΕΚΠΟΤΑ όλοι γνωρίζουμε πως πέρασε πολλά κύματα, πολλές μπόρες», επεσήμανε ο κ. Καλλινικίδης και πρόσθεσε πως «κατάφερε και απέδειξε ότι ξεπερνάει τα προβλήματά της και προχωράει προς τα μπρος». Όπως είπε, «από τις δύσκολες εποχές που δεν υπήρχαν ισολογισμοί, που δημιουργήθηκαν ελλείμματα στη ΔΕΚΠΟΤΑ, είδατε ότι πέρασε στην εποχή της βιώσιμης πια οικονομικά επιχείρησης κι έτσι μπόρεσε και στάθηκε στα πόδια της όλα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Καλλινικίδης έκανε λόγο για «25 χρόνια λαμπρής ιστορίας, 25 χρόνια που έδωσε πολλά στον πολιτισμό και γενικά στην κοινωνία μας» και πρόσθεσε: «Το αποτύπωμά της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο θετικό, διότι σίγουρα όσα λεφτά ξοδεύτηκαν σε όλα αυτά τα χρόνια από την ΔΕΚΠΟΤΑ για τον πολιτισμό μας, επιστράφηκαν στην κοινωνία με πολλαπλά οφέλη». «Η ΔΕΚΠΟΤΑ ήταν και συνεχίζει να είναι εδώ, γιατί ήταν αυτή που έφερε χαμόγελα στα χείλη πολλών», υπογράμμισε ο κ. Καλλινικίδης.

Όσον αφορά τη διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης, ο Πρόεδρός της σημείωσε: «Καταφέραμε –κι αυτά δεν τα καταφέρνουμε χωρίς δουλειά και χωρίς πολύ κόπο- να φτάσουμε στο σημείο να πληρώνουμε πάρα πολύ άμεσα τα τιμολόγια τα οποία έρχονται. Κι αποκτήσαμε ξανά την εμπιστοσύνη των προμηθευτών της αγοράς της Δράμας. Ξοφλήσαμε το 95% των οφειλών της ΔΕΚΠΟΤΑ προς τρίτους από παρελθόντα οικονομικά έτη. Παραλάβαμε μια λίστα τεράστια, πολύ μεγάλη, κι όμως έμειναν πάρα πολύ λίγα. Κι αυτά που έμειναν είναι περιπτώσεις που πραγματικά δεν μπορούν να πληρωθούν». Ο κ. Καλλινικίδης εξήγησε πως έγινε πολύς ντόρος για την πρόσφατη αποδέσμευση οφειλών, όμως πρόκειται για υποχρέωση κάθε οικονομικής υπηρεσίας. Όπως ανέφερε, «εμείς πάντοτε με το γράμμα του νόμου φροντίζουμε να κάνουμε το σωστό και το νόμιμο».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ έκανε λόγο για «αποκλεισμούς από κάποια Μ.Μ.Ε.», όμως, συνέχισε, «σταθήκαμε όρθιοι, γιατί το έργο δεν σταματάει ποτέ, το δίκαιο είναι δίκαιο και το νόμιμο είναι νόμιμο». Σχετικά με την αντιπολίτευση στο Δήμο Δράμας, ο κ. Καλλινικίδης τη χαρακτήρισε ως τη «χειρότερη αντιπολίτευση, όσο θυμάμαι εγώ δεν υπήρξε χειρότερη». Για το επιχείρημα πως η ΔΕΚΠΟΤΑ είναι υποστελεχωμένη, ο κ. Καλλινικίδης επεσήμανε ότι όλο αυτό το έργο, το οποίο έγινε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, «οφείλεται στη δουλειά που έριξαν αυτοί οι υπάλληλοι» και «αυτό οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε». Μάλιστα, πρόσθεσε πως η ΔΕΚΠΟΤΑ και υπάλληλοι της «μπήκαν στο στόχαστρο χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος», όμως οι υπάλληλοι «ήταν αυτοί που κράτησαν όρθια τη ΔΕΚΠΟΤΑ».

Ο κ. Καλλινικίδης επέμεινε σε όσα είχε αναφέρει στο παρελθόν για τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ, αναφέροντας: «Το θεωρώ τεράστιο πολιτικό έγκλημα, το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας στην ιστορία αυτού του τόπου, την οποία, να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά, εάν δεν υπήρχε η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν θα την γνωρίζαμε». «Όλα αυτά όσο κι αν προσπαθούμε να τα σβήσουμε, δεν σβήνουν. Διότι είναι ανεξίτηλα χαραγμένα και στο μυαλό και στην καρδιά και στη ψυχή των Δραμινών. Κι αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ», επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ και πρόσθεσε: «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στη νέα δημοτική σαιζόν, θα επανέλθουν τα πράγματα εκεί που ήταν, διότι την αδικία δεν τη θέλει κανείς».

«Επιμένω σε ένα μεγάλο όχι στο κλείσιμο της επιχείρησης»

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μάκης Ευθυμιάδης, ο οποίος εξήγησε τη στάση του στο θέμα της ψηφοφορίας για τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ. «Είναι κοινό μυστικό σε όλους μας, όλα αυτά τα χρόνια, από την ημέρα σύστασής της, αυτή η επιχείρηση έχει προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο μας», ανέφερε ο κ. Ευθυμιάδης και πρόσθεσε:

«Έχει αναδείξει η επιχείρηση, μέσα από τις υπηρεσίες της, την ιστορία αυτού του τόπου, ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα αυτής της πόλης. Αυτό το γνωρίζουμε πάντες. Κι ως εκ τούτου, ήταν δεδομένη η αρνητική θέση και στάση μου όσον αφορά τη λύση αυτής της επιχείρησης. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι έτσι ώστε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, στα οποία αναφερόμαστε όλοι κατά καιρούς, για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, ακόμη και για κάποιες άλλες.

Σίγουρα ο τρόπος επίλυσης αυτών των όποιων προβλημάτων δεν είναι η λύση αυτής της επιχείρησης. Θα μπορούσαν οι αντιπολιτεύσεις, έχοντας την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, να διαλέξουν άλλο δρόμο, παρά αυτόν που τελικά επέλεξαν, μη δεχόμενοι την ύπαρξή της. Θεωρώ πως θα ήταν φρόνιμο από όλους μας, να επανεξετάσουμε ακόμη ακόμη και τώρα, στο ύστατο σημείο, την επιλογή του κλεισίματος αυτής της επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι έχει να δώσει πολλά ακόμη στον τόπο μας. Και φυσικά και υπάρχουν δυνατότητες να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, εάν αυτά τελικά υπάρχουν.

Η θέση μου παραμένει ίδια. Διαφωνώ με το κλείσιμο της επιχείρησης, συμφωνώ με την εκκαθάριση, όπως αυτή μπορούμε να την καταλάβουμε όλοι μας. Προς Θεού, δεν είναι δυνατό να μεμφόμαστε την ιστορία που έχει παράξει όλα αυτά τα χρόνια αυτή η επιχείρηση, επειδή κάποιοι οι οποίοι τη διοίκησαν προέβησαν σε τέτοιου είδους ενέργειες και σήμερα δίνεται το δικαίωμα σε κάποιους, και δη στις αντιπολιτεύσεις, να θεωρούν υπεύθυνη την επιχείρηση ως οντότητα και να την κλείνουν. Επομένως επιμένω σε ένα μεγάλο όχι στο κλείσιμο της επιχείρησης».

«Η παράταξη “Δράμα Πρωταγωνίστρια” υφίσταται»

Ακολούθως μίλησε ο Σύμβουλος της Κοινότητας Δράμας κ. Ηλίας Ευθυμιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της παράταξης «Δράμα Πρωταγωνίστρια» στην Κοινότητα. Όπως είπε, «έχει προσφέρει πολλά, σε συνεργασία με όλες τις παρατάξεις», τονίζοντας ότι συνολικά στο Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας «παράγουμε έργο για τη Δράμα και τις πέντε κοινότητές της σχεδόν ομόφωνα». «Αυτό αποδεικνύει», συνέχισε ο κ. Ευθυμιάδης, «ότι υφίσταται και η παράταξη “Δράμα Πρωταγωνίστρια”, γιατί ακούγονται πολλά είτε από άγνοια, είτε ηθελημένα».

Μάλιστα, εξήγησε πως «έγινε μια σύμπραξη με την παράταξη του Δημάρχου», όπως έδινε το δικαίωμα ο νέος εκλογικός νόμος. Ακόμη, ο κ. Ευθυμιάδης επεσήμανε πως ο νόμος «λέει σαφέστατα ότι με τη σύμπραξη αυτή δεν παύουν να υφίστανται οι παρατάξεις, αλλά μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις θα γίνονταν μια παράταξη, η παράταξη του Δημάρχου». «Δεν σημαίνει ότι παύει να υπάρχει η παράταξη εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι μια νόμιμα εκλεγμένη παράταξη», πρόσθεσε ο κ. Ευθυμιάδης.

«Σίγουρα τα καλά είναι πολλά περισσότερα και σε αυτά πρέπει να μείνουμε»

Έπειτα, το λόγο έλαβε εκ νέου ο κ. Καλλινικίδης, ο οποίος για το ζήτημα της συνεργασίας της παράταξής του με την παράταξη του Δημάρχου ανέφερε: «Στο μυαλό όλων μας υπάρχει η λέξη συνεργασία, υπάρχει η λέξη συνεννόηση. Η μόνη παράταξη, όμως, και οι μόνοι άνθρωποι, οι οποίοι στην πράξη τη συνεννόηση και τη συνεργασία την αποδείξαμε -και συνεχίζουμε να τρώμε αυτή τη λάσπη, τη συκοφαντία και τον πόλεμο- είμαστε εμείς».

Για το θέμα των τελευταίων ημερών, τα γκράφιτι σε τοίχο επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου, τα οποία απομακρύνθηκαν, και τη δημιουργία έργου ζωγραφικής σχετικό με την Επανάσταση του 1821, ο κ. Καλλινικίδης επεσήμανε: «Την ευαισθησία μας, και ο Δήμος Δράμας και η ΔΕΚΠΟΤΑ, την έχουμε δείξει πολλές φορές στους καλλιτέχνες που έχουν ως επιλογή τη ζωγραφική του δρόμου. Και τέχνη του ζωγραφίζω στο δρόμο, σε έναν τοίχο δηλαδή, ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση, αλλά μια προσωρινή». Όπως είπε, κατηγορήθηκε και ο Δήμος και η ΔΕΚΠΟΤΑ, όμως «κανείς δεν λέει την αλήθεια, γιατί στη Δράμα μάθαμε να λέμε τη μισή αλήθεια, δηλαδή ψέματα».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ επεσήμανε πως «αυτός ο τοίχος τα τελευταία 3 χρόνια έχει αλλάξει τουλάχιστον 3 φορές» και πως «οι άδειες που έδωσε ο Δήμος είναι ελάχιστες κι όμως δεν ενοχλήσαμε κανέναν από αυτούς που δεν είχε άδεια». Συνεχίζοντας, εξήγησε πως και οι εσωτερικοί τοίχοι, πέριξ της ΔΕΚΠΟΤΑ, ζωγραφίστηκαν και μάλιστα ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος έδωσε στους καλλιτέχνες τα ανάλογα υλικά. Ως ΔΕΚΠΟΤΑ, τόνισε ο κ. Καλλινικίδης, ασχοληθήκαμε με το γρκάφιτι πολύ πριν από τους μετά Χριστόν προφήτες. Μάλιστα, αποκάλυψε πως κατατέθηκε πρόταση για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσα στο Φεβρουάριο, για χρηματοδότηση Φεστιβάλ Γκράφιτι. Ακόμη, ο κ. Καλλινικίδης επεσήμανε πως στο φυλλάδιο της ΔΕΚΠΟΤΑ οι πρώτες φωτογραφίες είναι από έργα γκράφιτι. «Για σκεφτείτε, αν δεν εκτιμούσαμε το έργο αυτών των ανθρώπων, τι θα ακούγαμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Καλλινικίδης.

Η εφημερίδα «Εργασία… συν» έθεσε το ζήτημα Χρηματικού Εντάλματος Πληρωμής, το οποίο κυκλοφορεί στα social media, αφορά αγορά πινάκων ζωγραφικής και δικαιούχος του είναι ο ίδιος καλλιτέχνης που έχει αναλάβει αφιλοκερδώς το έργο ζωγραφικής για την Επανάσταση του 1821.

Ο κ. Καλλινικίδης έκανε λόγο για υποκρισία και πρόσθεσε: «Εμείς είχαμε την καλή διάθεση ιστορικούς πίνακες του κ. Ζαμπίδη, ο οποίος ξέρουμε ότι είναι συνδεδεμένος ουσιαστικά με τη ζωγραφική της Ονειρούπολης, να του προτείνουμε να αγοράσουμε τους πίνακες ως ΔΕΚΠΟΤΑ. Έγινε μια συζήτηση τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία. Ξαφνικά, ως γνήσιοι υποκριτές ορισμένοι, πήραν αυτή την ανάρτηση, που αγοράσαμε τους πίνακες, οι οποίοι συνδέονται με την ιστορία της Ονειρούπολης, για να είναι στην κατοχή μας και να μη χαθούν αυτοί οι πίνακες. Γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αν δεν τους είχαμε πάρει εμείς τώρα στη ΔΕΚΠΟΤΑ, δεν επρόκειτο να είχαν αγοραστεί από τον Δήμο ποτέ. Ξαφνικά αυτό συνδέθηκε με το έργο, το οποίο δεν ήταν εντολή του Προέδρου της ΔΕΚΠΟΤΑ, αλλά εντολή του Δημάρχου της Δράμας. και η ιδέα ήταν του Δημάρχου της Δράμας. Κι οφείλουμε όλοι να συγχαρούμε τον Δήμαρχο για αυτό και όχι να είμαστε απέναντι σε αυτό».

Σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για το αν επίκειται να αναλάβει κάποια άλλη θέση στο Δήμο Δράμας, λόγω του κλεισίματος της ΔΕΚΠΟΤΑ, ο κ. Καλλινικίδης σημείωσε: «Αυτά είναι θέματα τα οποία είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία του κυρίου Δημάρχου και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις».

Ο κ. Καλλινικίδης, ολοκλήρωσε τη συνέντευξη τύπου, μιλώντας ξανά για τη ΔΕΚΠΟΤΑ και το έργο της. «Στη ζυγαριά, αν βάλουμε τα καλά και τα στραβά της ΔΕΚΠΟΤΑ, σίγουρα τα καλά είναι πολλά περισσότερα και σε αυτά πρέπει να μείνουμε. Στο τι έχει αφήσει. Τα επιχειρήματα ότι ο κύκλος των δράσεων έχει κλείσει, είναι ένας ανόητος ισχυρισμός. Το επιχείρημα ότι γίνεται ψηφοθηρία, είναι επίσης ένας ανόητος ισχυρισμός, αν δούμε από τους προκατόχους μου ότι δεν επανεξελέγη κανείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα ελλείμματα στη δημοτική επιχείρηση, ο Πρόεδρός της σημείωσε: «Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πέρυσι, σε μια ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν γίνουμε εμείς καν Δημοτικοί Σύμβουλοι, πήγαμε το φάκελο για τα ελλείμματα στον εισαγγελέα της Δράμας. Εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε, το κάναμε». Μάλιστα, υπογράμμισε πως η ΔΕΚΠΟΤΑ βρήκε το δρόμο της και σύμφωνα με τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών από 2017 και έπειτα «είναι πια βιώσιμη». «Δεν μπορεί να μας κουνούν το δάχτυλο αυτοί οι οποίοι σε αυτήν εδώ την επιχείρηση δεν κάναν ούτε ισολογισμούς. Αυτή η ιστορία δεν θα κλείσει με τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ, όπως δεν θα κλείσουν και άλλα πράγματα που σχετίζονται με τη ΔΕΚΠΟΤΑ και κάποιοι επιθυμούν τη λύση τους», πρόσθεσε ο κ. Καλλινικίδης.