Την Τρίτη 19 Απριλίου 2022 και ώρα 10.30 π.μ., στην «Αίθουσα Αυτοδιοίκησης» του Διοικητηρίου Δράμας, έλαβε χώρα, μετά από σχετική πρόσκληση, η δεύτερη ειδική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, μετά από την πρώτη σύσκεψη της 5ης Απριλίου, με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε δάση και αγροτικές εκτάσεις του Νομού Δράμας, ενόψει της επικείμενης θερινής περιόδου 2022.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και Πρόεδρο του οργάνου κ. Γρηγόριου Παπαεμμανουήλ, συμμετείχαν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παρακολούθησης Εφαρμογής Δράσεων Αγροτικής Οικονομίας. κ. Γεώργιος Ζιμπίδης, o Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας Πύραρχος Ιωάννης Αραμπατζής, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ιωάννης Κυριακίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παρανεστίου κ. Παύλος Σοφιάδης, εκπρόσωποι των Δήμων Δράμας, Δοξάτου και Προσοτσάνης, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Δράμας, ο Δασάρχης Δράμας κ. Νικόλαος Κόντος, ο Δασάρχης Κ. Νευροκοπίου κ. Μιχαήλ Μαναρίδης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας Ιωάννης Παπαθανασίου, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο προετοιμασίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο 2022, εξετάστηκαν η πορεία υλοποίησης των δράσεων, που οι συμμετέχοντες φορείς στο Συντονιστικό Όργανο δεσμεύτηκαν για την υλοποίησή τους κατά την πρώτη ειδική συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. και θέματα συνεργασίας μεταξύ των οικείων υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος και των Δασικών Υπηρεσιών που αφορούν τόσο στις δράσεις πρόληψης και προστασίας των δασικών εκτάσεων από δασικές πυρκαγιές, όσο και στην παροχή υποστήριξης και στη διασφάλιση άμεσης συνδρομής, από τις οικείες Δασικές Υπηρεσίες προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Συζητήθηκαν, τέλος, θέματα κυκλοφορίας σε περιαστικά δάση, καθώς και ζητήματα σχετικά με την ενημέρωση του κοινού με αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια για τη λήψη μέτρων πρόληψης από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ υπογράμμισε: «Αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης ήταν η εξασφάλιση της πλήρους ετοιμότητας και του άρτιου συντονισμού του συνόλου του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, με βάση την αρμοδιότητα και τον τομέα ευθύνης της κάθε υπηρεσίας όταν παραστεί ανάγκη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση και την κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας προς την κατεύθυνση της πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών και άλλων πυρκαγιών. Γνώμονα μας αποτελεί η προστασία του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής, αλλά και του φυσικού μας πλούτου».