EPA/ERDEM SAHIN

βλέννα που «πνίγει» τη θάλασσα του Μαρμαρά και το επίπεδο του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης ήταν τα θέματα που ανέλυσε στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, στο ΑΠΘ.

Καλεσμένος στην εκπομπή “Από τις έξι” ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι δύσκολα θα εμφανιστεί αυτό το πρόβλημα στην Ελλάδα.

«Η επεξεργασία των λυμάτων που γίνεται στην Ελλάδα αντικειμενικά είναι πιο καλή από αυτή που γίνεται στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Ναι μεν η κλιματική αλλαγή έχει επιτείνει το πρόβλημα, αλλά η βασική πηγή είναι η ρύπανση από τα λύματα, η οποία έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν. Θεωρώ ότι δεν θα είναι εύκολο να κατεβεί και στις ελληνικές θάλασσες».

Μιλώντας για τη συμβολή των θαλάσσιων ρευμάτων στην ρύπανση ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι για να μην υπάρχει ο κίνδυνος μετακίνησής τους είναι να μην υπάρχουν έντονα θαλάσσια ρεύματα. «Στον Θερμαϊκό έχουμε δει, δυστυχώς, παράνομες εκροές οι οποίες επιτείνουν τη ρύπανση. Εκεί που είναι ήρεμες οι θάλασσες συναντάται ενίοτε αυτό το φαινόμενο και όχι με αυτή τη δυνατότητα οικολογικής ανισορροπίας που δημιουργεί αυτή τη στιγμή».

Θεσσαλονίκη: Ικανοποίηση για την πτώση του ιικού φορτίου στα λύματα

Αλλάζοντας κλίμα και θέμα ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στο ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης. «Αυτή την στιγμή πάμε καλά όσον αφορά τα λύματα, γεγονός στο οποίο  βοηθάει η αύξηση της θερμοκρασίας. Αντικειμενικά στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό και μετά από λίγες ημέρες θα σταματήσουμε να βλέπουμε 1.000 κρούσματα.

Κάναμε μια ανάλυση πρόσφατα και προσπαθούμε να συγκρίνουμε πέρυσι, την ίδια περίοδο, με φέτος την ίδια περίοδο (είχαμε ίδιες θερμοκρασίες) για να δούμε -στο μοντέλο μας- τη μεταδοτικότητα του ιού σήμερα, του μείγματος δηλαδή των διαφόρων ιών που κυκλοφορούν σήμερα.

Αυτό, λοιπόν, είναι 73% πιο μεταδοτικό από το περσινό. Αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με ένα οικοσύστημα κορονοιών που είναι πιο γρήγορα μεταδοτικό από το περυσινό. Χρειάζεται μεγαλύτερη εγρήγορση. Ο λόγος που έχουμε αποκλιμάκωση είναι σαφώς ο εμβολιασμός, τα self tests τον Μάιο και Ιούνιο.

Είναι λανθασμένο μήνυμα ότι ενώ έχουμε ανοίξει, δεν χρησιμοποιούμε σωστά τα μέτρα προστασίας και έχουν αρχίσει να πέφτουν οι μάσκες. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με πιο δύσκολη αντιμετώπιση του ιού. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα γιατί δεν έχουμε αποκτήσει ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας. Έτσι μπορούμε να σταματήσουμε τις μεταλλάξεις», τόνισε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Πηγή: ertnews.gr