Εκδήλωση με θέμα «Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της πανδημίας» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου 2022, στο ξενοδοχείο «ΑΥΑ». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας και το «ΑΥΑ» και προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού, με τον αύλειο χώρο του ξενοδοχείου να κατακλύζεται από πολίτες.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η κα Σεβαστή Χατζηφωτίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία – μια ανασκόπηση του φαινομένου», ο κ. Ιγνάτιος Μωυσίδης, Διοικητής Α.Τ. Νευροκοπίου, Πτυχιούχος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», ενώ διαδικτυακά συνδέθηκε η κα Αντωνίου Αγγελική, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία παρουσίασε «Αποτελέσματα πανεπιστημιακής έρευνας για τις αναδυόμενες μορφές βίας στο διαδίκτυο».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «ΑΥΑ», ο οποίος είχε και την ιδέα πραγματοποίησης της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ανέφερε πως απεύθυνε τη σχετική πρόταση στην Πρόεδρο της Ένωσης Κυριών Δράμας κα Αλίκη Τσιαμούρα, καθώς με το άνοιγμα των σχολείων έπρεπε να ληφθεί κάποια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για να μην υπάρχει βία μέσα στα σχολεία και μέσα στις οικογένειες. Ο κ. Νικολαΐδης ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του στην εκδήλωση και ανέφερε:

«Θεωρώ πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας αντιμετωπίζει με την πρέπουσα ευαισθησία το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας. Η σύγχρονη μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας και της πιο ακραίας της μορφής, των γυναικοκτονιών, απαιτεί πρώτα και πάνω από όλα βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση. Εξάλλου, αυτό είναι το ζητούμενο και για μια σειρά προβλημάτων, είτε τοπικού χαρακτήρα είτε ευρύτερα πανελλαδικού, να επικρατεί δηλαδή η φωνή της λογικής, η οποία θα εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτών, πέρα από κομματικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Είναι αυτονόητο πως η εξάλειψη του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και γενικότερα κάθε μορφής βίας σε βάρος οποιουδήποτε ανθρώπου, απαιτεί τη λήψη πρωτοβουλιών από την πολιτεία, όμως χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά και άμεση ευαισθητοποίηση από την ίδια την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να δίνουμε καθημερινό αγώνα, έτσι ώστε καμία γυναίκα, κανένα παιδί, κανένας άνθρωπος να αναγκάζεται να συνυπάρχει με τον φόβο μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Για να ανατρέψουμε αναχρονιστικά στερεότυπα και ξεπερασμένες αντιλήψεις, έτσι ώστε κάθε άτομο, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή άλλων ιδιαιτεροτήτων, να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια σε όλους τους τομείς της ζωής του. Για να έχει το κάθε θύμα τη δύναμη να μιλήσει, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας από την ίδια την κοινωνία. Αυτός ο αγώνας μας αφορά όλους. Γιατί θα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, έτσι ώστε τα παιδιά να σταματήσουν να βιώνουν κακοποιητικές συμπεριφορές από τους θεωρητικά δικούς τους ανθρώπους, οι γυναίκες να σταματήσουν να αποτελούν θύματα των διαθέσεων των συζύγων τους και των συντρόφων τους, οι νέοι να σταματήσουν να πέφτουν θύματα bullying στο σχολείο ή μέσω διαδικτύου. Είναι μια δύσκολη μάχη, αλλά είναι χρέος μας να δώσουμε ενωμένοι όλοι τον αγώνα μας.

Η Ένωση Κυριών Δράμας, με την οποία ως ξενοδοχείο συνδιοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση, είναι ένας φορέας που εδώ και δεκαετίες στέκεται στο πλευρό κακοποιημένων γυναικών, και πριν το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας που δυστυχώς έχει αναδειχτεί τελευταία στην ελληνική κοινωνία. Το έργο στήριξης γυναικών, αλλά και γενικότερα αδύναμων συμπολιτών μας, είναι εξαιρετικά αξιόλογο, με βραβεύσεις και διακρίσεις ακόμη και σε πανελλήνιο επίπεδο. Είναι άλλωστε ο μοναδικός φορέας που έχει φέρει τιμητική διάκριση στη Δράμα με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Για εμάς αποτελεί μεγάλη τιμή η εμπιστοσύνη που επέδειξαν η Ένωση Κυριών και η Πρόεδρος Αλίκη Τσιαμούρα για να γίνει αυτή η εκδήλωση. Είναι δεδομένο ότι η Ένωση Κυριών είχε, έχει και θα έχει τη στήριξη τη δική μου και του συνεταίρου μου Θάνου Μπαϊρακτάρη και της επιχείρησής μας».

Ο κ. Νικολαΐδης ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του, εκφράζοντας την ελπίδα «οι σκέψεις που θα μας δημιουργηθούν και οι γνώσεις που θα αποκομίσουμε στο τέλος της εκδήλωσης, να καταφέρουμε να διαδοθούν σε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας και να μπορέσουμε την επόμενη φορά να μαζέψουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται σε μια μεγαλύτερη αίθουσα, ώστε να προφυλάξουμε όλους τους αδύναμους συνανθρώπους μας».

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος κα Αλίκη Τσιαμούρα προχώρησε σε αναδρομή του έργου της Ένωσης Κυριών Δράμας. Όπως είπε, «το 1995 ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που αποκτήσαμε ξενώνα. Δεν υπήρχε καν ούτε στην ιδέα της ισότητας των δύο φύλων να αποκτήσουν και να δημιουργήσουν στην Ελλάδα σπίτια ανοιχτής φιλοξενίας, ξενώνες δηλαδή». Μάλιστα, ο ξενώνας δημιουργήθηκε χωρίς κρατική ενίσχυση, αλλά «από την αγάπη όλων σας και από το πείσμα και από την επιθυμία να δημιουργήσουμε κάτι στη Δράμα, προκειμένου να στεγάσουμε μέσα γυναίκες, άγαμες μητέρες, κακοποιημένες γυναίκες και τα τελευταία χρόνια, όπως είναι γνωστό, φιλοξενούμε και φοιτήτριες που έρχονται να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο της Δράμας από άλλα μέρη της Ελλάδας». Η κα Τσιαμούρα επεσήμανε ότι ο ξενώνας έχει στελεχωθεί με ειδικούς επιστήμονες «για να μπορέσουν να στηρίξουν ψυχολογικά αυτές τις γυναίκες».

Ακόμη, όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών, στο πλαίσιο της προσπάθειας να δοθούν διέξοδοι σε αυτές τις γυναίκες, το 2006 «μπήκαμε στο πρόγραμμα Γυναίκες Απασχόληση». «Σκοπός του προγράμματος αυτού ήταν να βρούμε εργασία σε όλες τις γυναίκες, όχι μόνο στις κακοποιημένες, αλλά κυρίως εκεί στοχεύσαμε. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά», ανέφερε η κα Τσιαμούρα και πρόσθεσε ότι «το 2009 μπήκαμε σε ένα άλλο πρόγραμμα και δημιουργήσαμε τη Γραμμή Βοήθειας που μέχρι και σήμερα λειτουργεί κανονικά. Τότε μας δόθηκε η ευκαιρία και κάναμε και την ανακαίνιση του ξενώνα».

Συνεχίζοντας την αναφορά της στο έργο της Ένωσης Κυριών Δράμας, η κα Τσιαμούρα είπε πως «το 2014 μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα, στα ΤΟΠΣΑ, σε συνεργασία με τον Δήμο», ενώ το 2017 «μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα, το Διέξοδος». Όπως εξήγησε, «τότε είχαμε αναλάβει 100 γυναίκες που είχαν υποστεί έμφυλη βία, από τη Δραμινή κοινωνία». «Έως και σήμερα τις φροντίζουμε, παρακολουθούμε την εξέλιξή τους, φροντίσαμε να τις βρούμε εργασία, φυσικά όλες αυτές τις γυναίκες τις καλύπτουμε από ένδυση, υπόδηση και την καθημερινότητά τους, δηλαδή προσφέροντάς τους τρόφιμα και ό,τι άλλο έχουν ανάγκη», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών.

Επιπλέον η κα Τσιαμούρα επεσήμανε ότι «όνειρό ζωής μου ήταν να ασχοληθούμε με τον θύτη. Είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα. Δεν τόλμησε κανένας φορέας στην Ελλάδα να ασχοληθεί με τον θύτη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο αναμφισβήτητα. Εμείς όμως τολμήσαμε. Ταξίδεψα δύο φορές στην Ισλανδία και στη Νορβηγία. Πήγα για να εντοπίσω εκεί κάποιον φορέα που να έχει πείρα, που να έχει ασχοληθεί». Έτσι, συνέχισε, «εντόπισα έναν πολύ μεγάλο φορέα στη Νορβηγία, με 30 χρόνια εμπειρία πάνω στον θύτη». Στο πλαίσιο αυτό, το 2021, η Ένωση Κυριών ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, τρία ελληνικά πανεπιστήμια και τον νορβηγικό φορέα. Επίσης, η κα Τσιαμούρα στάθηκε στη συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+, «γιατί μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η διαδικτυακή βία».

Όπως είπε η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών, «η Ένωση Κυρίων δεν περιορίζεται μόνο στην έμφυλη βία. Έχουμε την Τράπεζα Τροφίμων. Έχουμε 1.902 ανθρώπους, με τους οποίους καθημερινά ασχολούμαστε. Όλους αυτούς τους ανθρώπους τους εξασφαλίζουμε την καθημερινότητά τους, προσφέροντάς τους μεγάλες ποσότητες τροφίμων». «Ασχολούμαστε με πολύ μεγάλη αγάπη και ευαισθησία με τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, τους οποίους φροντίζουμε, προσφέροντάς τους κάθε μήνα μια δωροεπιταγή, με την οποία πηγαίνουν και παίρνουν τα προϊόντα που τους χρειάζονται», πρόσθεσε η κα Τσιαμούρα.