ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2021

 

«Συνεχίζουμε για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν καλύτερο Δήμο»

 

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, σχετικά με τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2021, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2021, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν μόνο τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, καθώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επέλεξαν να απέχουν από τη συγκεκριμένη ειδική συνεδρίαση, γιατί διαφώνησαν με τον τρόπο διεξαγωγής και ειδικότερα με τη σειρά των ομιλητών. Άλλωστε και οι δύο προηγούμενες συνεδριάσεις (στις 13 Απριλίου και στις 9 Μαΐου) για τον απολογισμό πεπραγμένων του 2021 είχαν ματαιωθεί λόγω έλλειψης απαρτίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην τρίτη συνεδρίαση με το ίδιο θέμα για τον σχηματισμό απαρτίας απαιτείται μόνο το 1/3 και όχι η πλειοψηφία των μελών του σώματος. Έτσι η συνεδρίασης της 30ης Μαΐου διεξήχθη κανονικά.

Αρχικά μίλησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, ο οποίος εισαγωγικά ανέφερε για την ειδική συνεδρίαση: «Για ακόμη δύσκολη χρονιά η Δημοτική Αρχή προχωρά σε ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό των πεπραγμένων της. Μια Δημοτική Αρχή που μετά την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία και τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που δημιούργησε, ενώ σήμερα έχουμε σε εξέλιξη έναν πόλεμο στη γειτονιά μας, που δυστυχώς επιδεινώνει την ήδη βεβαρημένη οικονομική και κοινωνική κατάσταση σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Φυσικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας ζωντανός και δυναμικός οργανισμός, η Δημοτική Αρχή είναι μέρος της κοινωνίας μας, της πόλης μας, και για αυτό καθημερινά υπερβάλλει εαυτό και θεωρώ ότι παραμένει ενωμένη για τη Δράμα με μοναδικό σκοπό να μπορέσουμε όλοι μαζί να ανακάμψουμε από τη δοκιμασία αυτή».

«Προτεραιότητά μας οι ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων μας»

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος στην τοποθέτησή του επεσήμανε: «Είναι μια ξεχωριστή, μια ιδιαίτερη στιγμή, ένας απολογισμός πεπραγμένων, δράσεων και πρωτοβουλιών. Η Δημοτική μας Αρχή και το 2021 έθεσε υψηλούς στόχους και προσδοκίες. Προτεραιότητά μας οι ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων μας. Σχεδιάσαμε κάθε έργο με σοβαρότητα και ρεαλισμό. Αξιοποιήσαμε σημαντικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάναμε την κρίση ευκαιρία και δεν αφήσαμε να περάσει ούτε μια μέρα χωρίς δημιουργία για αυτόν τον τόπο.

Με τους συνεργάτες μου υλοποιήσαμε το πρόγραμμά μας, πάρα τις αντιξοότητες της πανδημίας και βρισκόμαστε κοντά και δίπλα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δημιουργούμε νέες δομές, βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη τόσο στην πόλη μας όσο και στις κοινότητές μας. Μεταβήκαμε στη ψηφιακή εποχή άμεσα, καθώς επίσης υποβάλλαμε μελέτες και εγκρίθηκαν και έχουμε ακόμη πολλά να ανακοινώσουμε στο εγγύς μέλλον.

Να είστε βέβαιοι ότι οι συνεργάτες μου κι εγώ προσωπικά και η δημοτική μας ομάδα συνεχίζουμε για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν καλύτερο Δήμο που θα βρίσκεται πολλά σκαλοπάτια ψηλότερα, σε επίπεδο ανάπτυξης και ευημερίας, αλλά δεν θα έχει χάσει τον σπάνιο φυσικό πλούτο, θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και θα έχει διατηρήσει την πολιτισμική του ταυτότητα.

Με μεγάλα έργα υποδομών, με καθημερινές αστικές παρεμβάσεις, με έργα και προγράμματα πολιτισμού, με πολιτικές ευαισθησίας και κοινωνικής συμμετοχής, βαδίζουμε και προχωράμε. Προγραμματίζονται επίσης παρεμβάσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και πραγματική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.

Για τη Δημοτική μας Αρχή προέχει επίσης η κοινωνική πολιτική με οποιοδήποτε κόστος. Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, δώσαμε προτεραιότητα στους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, γιατί οφείλουμε να είμαστε συμπαραστάτες στον συνδημότη και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα. Επιβάλλεται να δώσουμε τη δυνατότητα να μπορούν όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο.

Επίσης δώσαμε έμφαση σε δράσεις και πολιτικές για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, την καθαριότητα, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, το περιβάλλον, τη ψηφιακή διακυβέρνηση και όλα αυτά που διαμορφώνουν έναν έξυπνο Δήμο, τα μεγάλα έργα υποδομής και την προώθηση εμβληματικών έργων.

Με αυτό το σκεπτικό συνεχίζουμε. Δεν λέμε μεγάλα λόγια, δεν δίνουμε εύκολες υποσχέσεις. Με σοβαρότητα, σεμνότητα και συνέπεια συνεχίζουμε. Ένα μεγάλο έργο που θα αναλυθεί από όλους τους Αντιδημάρχους και Προέδρους των δημοτικών μας επιχειρήσεων. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολούθως τον λόγο έλαβαν Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου, οι οποίοι παρουσίασαν ο καθένας στον τομέα του τον απολογισμό για το έτος 2021.