Στον χαιρετισμό του στην τελετή επαναπατρισμού του Ευαγγελισταρίου στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ ανέφερε τα εξής:
- Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής κ. Ελπιδοφόρε, εκπρόσωπε της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου
- Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεε, Αντιπρόεδρε της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Εκπρόσωπε της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου
- Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, Τοποτηρητά της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας
- Σεβασμιότατε Μητροπολίτα Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα,
- Εντιμώτατοι κυρία και κύριοι Βουλευτές,
- Εκπρόσωπε του Εξοχωτάτου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως,
- Εντιμώτατοι κυρία και κύριοι Βουλευτές
- Εντιμώτατε κ. Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο,
- Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης Γερόντισσα Αντωνίνη
- Εντιμώτατοι κύριοι Αντιπεριφερειάρχες και κύριοι Δήμαρχοι
- Ενδοξώτατοι Στρατηγοί του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής
- Ελλογιμώτατοι κυρίες και κύριοι Καθηγητές
- Φιλέορτη, φιλοπάτριδα και φιλογενή ομήγυρη,
Εδώ και 81 χρόνια, η 29η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, αποτελεί για την ιστορική και μαρτυρική Δράμα, ημέρα πένθους και μνήμης, ημέρα της θλιβερής επετείου της 3ης Σφαγής της Δράμας του 1941 από τα Βουλγαρικά Στρατεύματα Κατοχής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Από σήμερα όμως, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, η ημέρα αυτή θα είναι και ημέρα χαράς , μιας και επαναπατρίζεται μετά από περιπλάνηση 105 ετών από την κλοπή του τη Μεγάλη Δευτέρα του Μαρτίου του 1917, ένα από τα 900 κλαπέντα κειμήλια, από τα Βουλγαρικά Στρατεύματα Κατοχής κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, αλλά και για όλη την Περιφέρειά μας. Τολμώ να πω και για την πατρίδα μας την Ελλάδα. Το επαναπατρισθέν «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΑΡΙΟ» του 10ου αιώνος είναι ένα ζωντανό δείγμα της πίστεώς μας, ένα ζωντανό παράδειγμα της μεγάλης δύναμης που έχει η Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας.
Είμαστε ευγνώμονες στον προσκυνητό ημών Αυθέντη και Δεσπότη, στον Πατριάρχη του Γένους μας κ. Βαρθολομαίο, για το ανύστατο ενδιαφέρον Του και τους έμπρακτους αγώνες Του όσον αφορά στο δίκαιο αίτημά μας για την επιστροφή από το Βουλγαρικό Κράτος των κλαπέντων κειμηλίων, τόσο της Παλαιφάτου και Περιπύστου Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Εικοσιφοινίσσης, όσο και της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών αλλά και των Ιερών Μονών της Παναγίας της Καλαμούς και της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας Ξάνθης.
Υπενθυμίζω τούτη την ιστορική στιγμή, εδώ στο Παγγαίον Όρος, την από το 2015 γενναία, ανδροπρεπή, ευθεία και χωρίς λεκτικές περιστροφές τοποθέτηση του Πρώτου της Ορθοδοξίας, του Ακατάβλητου και Υπέρμαχου και Αμύντορος των προαιωνίων δικαίων του Πανσέπτου Οικουμενικού θρόνου και του Γένους μας, προς την πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία της Βουλγαρίας του φλέγοντος και ακανθώδους ζητήματος της επιστροφής των κλαπέντων τιμαλφών των ως άνω αναφερθέντων Ιερών Μονών της Δράμας, των Σερρών και της Ξάνθης.
Τούτη την ώρα όμως, το μυαλό όλων μας στρέφεται και προς τον πολύκλαυστο Δεσπότη μας, τον μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας κυρό Παύλο, ο οποίος έδωσε πολλές μάχες σε εγχώρια και διεθνή φόρα προκειμένου να επιστρέψουν οι θησαυροί του Γένους μας στο φυσικό τους χώρο, στο σπίτι τους, στο Μοναστήρι τους. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ. Είμαι σίγουρος ότι η ψυχή του αγάλλεται σήμερα από εκεί ψηλά που βρίσκεται.
Εξάλλου, ο Δράμας Παύλος Αποστολίδης είχε κάνει την αρχή το Δεκέμβριο του 2016, με τον επαναπατρισμό του περίφημου «ΚΩΔΙΚΑ 1424» ΤΟΥ 9ΟΥ αιώνος, του παλαιοτέρου πλήρους χειρογράφου Καινής Διαθήκης στον κόσμο, γραμμένο μάλιστα στα ελληνικά, από τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, από τη Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγο.
Και σήμερα, πάλι εδώ, πάλι από την Αμερική, ο κομίζων την Ελπίδα, δυναμικός, οραματιστής και πρωτοπόρος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, συνοδεύει τον μεγαλόκαρδο Φιλέλληνα Διευθυντή του Μουσείου της Βίβλου της Ουάσινγκτον των Η.Π.Α., κ. Steve Green, μαζί με τους συνεργάτες του, οι οποίοι χωρίς δεύτερη σκέψη, μόλις πληροφορήθηκαν την ιστορία του χειρογράφου αυτού περγαμηνού Ευαγγελίου, ξεκίνησαν τις διαδικασίες επιστροφής στο σπίτι του, εδώ στο Μοναστήρι της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας.
Σεβασμιώτατε, Εξοχώτατε,
ας ευχηθούμε όλοι όσοι σήμερα συναχθήκαμε εδώ υπό την σκέπη της Παναγίας, το παράδειγμα των ανθρώπων του Μουσείου της Βίβλου της Ουάσινγκτον, που δέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, να το ακολουθήσουν και άλλοι άνθρωποι και φορείς σε όλο τον κόσμο και κυρίως να το ακολουθήσουν οι γείτονές μας οι Βούλγαροι.
Η κάρα του Αγίου Διονυσίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, το δεξί χέρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, το Επίχρυσο Ευαγγέλιο του 1354 γνωστό και ως «του Κατακουζηνού» και όλα τα υπόλοιπα θησαυρίσματα, που βρίσκονται στη Σόφια, ζητούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, στην αγκαλιά της αχειροποιήτου θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας.