Πηγή: Eurokinissi
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα μετρά περίπου 5.500 ραντεβού ημερησίως τον Οκτώβριο, παρά τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.

Με ακόμη πιο αργούς ρυθμούς από τον Σεπτέμβριο –κατά τον οποίο ήδη είχε αισθητή πτώση–προχωράει το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» με το επιθυμητό τείχος ανοσίας του 70% και άνω εμβολιασμένων του γενικού πληθυσμού να πηγαίνει ακόμη πιο πίσω χρονικά, ενώ ο χειμώνας είναι πλέον προ των πυλών.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είχε διαπιστωθεί μια αύξηση καθώς ημερησίως είχαμε κατά μέσον όρο περίπου 20.000 εμβολιασμούς, ωστόσο αυτό το μήνα έχει πέσει και πάλι ο αρθμός των ραντεβού.

Επίσημα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (data.gov.gr) με μία δόση έχει εμβολιαστεί έως τώρα το 62% του γενικού πληθυσμού ή το 71,3% των ενηλίκων, ενώ ο μέσος όρος του Οκτωβρίου εκείνων που επέλεξαν να κάνουν την πρώτη δόση είναι ημερησίως περίπου 5.500, όταν τον Σεπτέμβριο ήταν σχεδόν 13.000.

Στοχεύσουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί – Οι επόμενες κινήσεις

Το επόμενο διάστημα ίσως να δούμε νέες στοχευμένες καμπάνιες είτε σε περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είτε σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, χωρίς όμως να υπάρχουν πολλά περιθώρια, καθώς οι περισσότερες ιδέες έχουν ήδη εφαρμοστεί, επιβεβαιώνοντας πως το κοινό που δεν έχει κάνει σήμερα το εμβόλιο είναι και το πιο δύσκολο.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει να δοθούν κάποια επιπλέον κίνητρα στους ανεμβολίαστους, ώστε να πεισθούν, είπε ότι «Και η ενημερωτική εκστρατεία μπορεί να αλλάξει και τα κίνητρα. Κάνουμε όλες τις δράσεις ώστε να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα 20-30% που δεν έχει εμβολιαστεί. Σίγουρα μπορούμε να πείσουμε ένα τμήμα από αυτούς. Έχουν δοθεί κάποια κίνητρα στις μικρότερες ηλικίες, αν χρειαστεί κάτι πιο μαζικό θα το ανακοινώσουμε».

Παράλληλα, σε αυτό το πλαίσιο «τρέχει»μία ακόμη καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, που εστιάζεται κυρίως σε γονείς και ηλικιωμένους, παρακινώντας τους να εμβολιαστούν για χάρη και των παιδιών.

 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί καθώς παρατηρείται μια στασιμότητα όσον αφορά τους εμβολιασμούς των πολιτών κατά του κοροναϊού στη χώρα μας.

«Πιέζεται σημαντικά το Σύστημα Υγείας, περιοχές της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας, τονίζοντας ότι είναι αρνητικός παράγοντας για την εξέλιξη και την διασπορά του κοροναϊού η στασιμότητα που παρατηρείται στους εμβολιασμούς των πολιτών.

Όπως επεσήμανε, «πρέπει να εμβολιαστούν και άλλοι πολίτες για να φτάσουμε στο επίπεδο της ανοσίας που επιθυμούμε».

Ο κ.Γώγος τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 το Σάββατο το πρωί ότι «οι νεότερες ηλικίες είναι εκείνες που είναι λιγότερο εμβολιασμένες, ωστόσο ανησυχητικό είναι και το ποσοστό 25% των ατόμων άνω των 65 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι εκείνοι οι οποίοι νοσούν, νοσηλεύονται και διασωληνώνονται, πιέζοντας και το σύστημα υγείας», λέγοντας ότι οι ασθενείς με κοροναϊό πιέζουν αρνητικά το Σύστημα Υγείας σε ότι αφορά και την αντιμετώπιση των ασθενών με άλλες παθήσεις.

Ερωτηθείς για τις παρελάσεις, ο κ. Γώγος είπε ότι «αν γίνουν με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και με μάσκες, δεν αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων. Ο προβληματισμός αφορά τώρα τους κλειστούς χώρους, που δεν γίνεται έλεγχος», καθώς η μη τήρηση εκεί των μέτρων, μπορεί να φέρει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Σαρηγιάννης: πάνω από 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν…

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας είπε πως «όσο προχωρούμε, χωρίς να αυξάνονται τα επίπεδα εμβολιασμού, βαδίζουμε ήπια, αλλά σταθερά, προς μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που θα φανεί από τις αρχές Νοέμβρη, με κορύφωση την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου».

Σημείωσε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων που θα έχουμε εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ που γίνονται, τα οποία έχουν μειωθεί κατά 100.000 την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αυξημένος αριθμός των τεστ είναι σημαντικός για τον περιορισμό της διασποράς».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης, «αν δεν αυξήσουμε τον ρυθμό εμβολιασμού και τον αριθμό των τεστ και δεν πάρουμε άλλα μέτρα, με τις ελευθερίες που έχουμε, μπορεί να έχουμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα, μπορεί και τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 5.000».

Δείτε ΕΔΩ Ανησυχία Παγώνη για τα υψηλά νούμερα θανάτων

Πηγή: dikaiologitika.gr