ΑΠΟ ΤΙΣ 16 ΕΩΣ ΤΙΣ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΔΡΑΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΝΑΔΑΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΩΣΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ (RAYCAP) ΚΑΙ ΑΡΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού φιλοξενείται στη Δράμα από την Δευτέρα 16 Ιουλίου και για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 28 Ιουλίου, μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Δράμας και του Πανεπιστημίου της Γρανάδας της Ισπανίας και χάρη στις χορηγίες των επιχειρηματιών κ.κ. Κώστα Αποστολίδη (Raycap) και Άρη Θεοδωρίδη.

Συνολικά στο πρόγραμμα, το οποίο έχει χαρακτηριστικά summer school, οι συμμετέχοντες είναι 36 (30 φοιτητές, ως επί το πλείστον από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, αλλά και από άλλα ιδρύματα της Ισπανίας, και 6 καθηγητές Λυκείου, οι οποίοι συμμετέχουν με ίδια έξοδα). Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Δραμινής καταγωγής Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας, με ειδίκευση τη Βυζαντινή και Νεοελληνική, του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Γρανάδας κ. Μόσχος Μορφακίδης – Φυλακτός. Στη διδακτέα ύλη περιλαμβάνονται νέα ελληνική γλώσσα: (3 επίπεδα: Αρχαρίων + Μέσο Α’ + Μέσο Β’), λογοτεχνική μετάφραση Δραμινών συγγραφέων στα ισπανικά και θεωρητικά μαθήματα ελληνικού πολιτισμού (αρχαίου, βυζαντινού, νεότερου). Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προγράμματα είχαν πραγματοποιηθεί και πάλι στη Δράμα τη διετία 1995-1996.

Διοργανωτές του Προγράμματος είναι το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γρανάδας, η ερευνητική ομάδα «Σπουδές μεσαιωνικού και νεότερου ελληνικού πολιτισμού» του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, ο Δήμος Δράμας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Χορηγοί είναι η εταιρεία Raycap και ο κ. Άρης Θεοδωρίδης και συνεργαζόμενοι φορείς οι: Ιερά Μητρόπολη Δράμας, η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού – Τμήμα Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Δήμου Δράμας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, ο Δήμος Παρανεστίου, ο Δήμος Προσοτσάνης, η Έδρα UNESCO CONEECΤ, το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας, η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους», το περιοδικό «Δίοδος 66100», το Οινοποιείο Nico Lazaridi και η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Δράμα οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και περιοχές φυσικού κάλους της περιοχής, να διδαχθούν μαθήματα ελληνικών χορών και να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ελληνικές ταινίες κ.α. Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Λαογραφικό Μουσείο, στους Αρχαιολογικούς Χώρους Αμφίπολης και Φιλίππων και στις Ιερές Μονές Αναλήψεων του Σωτήρος (Σίψα) και Εικοσιφοινίσσης.

Στο τέλος του προγράμματος το έργο των συμμετεχόντων θα λάβει τη μορφή βιβλίου, το οποίο θα απευθύνεται σε 700 εκατομμύρια ισπανόφωνων πολιτών σε όλο τον κόσμο και φυσικά θα έχει αναφορές και στη Δράμα. Εξάλλου, το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, τρίτο σε μέγεθος Πανεπιστήμιο της Ισπανίας και δεύτερο σε αξιολόγηση ποιότητας, αποτελεί μια από τις ισχυρότερες εστίες ελληνικών σπουδών στον ισπανόφωνο κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.

Για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, την Τρίτη 17 Ιουλίου 2018, στο παλιό Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γρανάδας κ. Μόσχος Μορφακίδης – Φυλακτός και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστης Τερζής.

Μιλώντας στα Μ.Μ.Ε, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε στη Δράμα τους ευρωπαίους συμπολίτες μας και φοιτητές από την Γρανάδα της Ισπανίας, οι οποίοι έρχονται στην πόλη μας στο πλαίσιο θερινού προγράμματος ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Η Δράμα υποδέχεται τους αυριανούς πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού, του ελληνικού πνεύματος, της ελληνικής ιστορίας. Και είναι αλήθεια πως υπάρχουν πολλοί φιλέλληνες στο εξωτερικό που εμείς οφείλουμε να τους προσεγγίσουμε και να τους παρέχουμε φιλοξενία. Εξάλλου εδώ στη Δράμα φημιζόμαστε για τη φιλοξενία των κατοίκων. Επιπλέον, η περιοχή μας είναι πλούσια σε ιστορία, σε ήθη και έθιμα, σε πολιτισμό, ενώ παράλληλα συνδυάζει ένα φυσικό τοπίο που είναι παγκόσμια αξιολάτρευτο και μοναδικό.

Εύχομαι στους συμμετέχοντες από την Ισπανία σε αυτό το πρόγραμμα να γευτούν τις ομορφιές του τόπου μας, να γνωρίσουν και να μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους την ιστορία μας και την παράδοσή μας και να απολαύσουν τη διασκέδαση της Δράμας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και χορηγούς που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια στη Δράμα. Βεβαίως αισθάνομαι ιδιαίτερα την ανάγκη να ευχαριστήσω το Δραμινό Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γρανάδα κ. Μορφακίδη που μεταλαμπαδεύει την Ελλάδα στους φοιτητές του και τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη Δράμα μας. Ελπίζω να μείνουν ικανοποιημένοι οι φοιτητές από τη διαμονή τους εδώ και να ξαναεπισκεφτούν τον τόπο μας».

Στις δηλώσεις του ο κ. Μορφακίδης ευχαρίστησε το Δήμο Δράμας, τον Δήμαρχο και τον κ. Καραμπατζάκη «για τη φιλοξενία, γιατί από την αρχή δέχτηκαν την πρότασή μας χωρίς ενδοιασμούς και γιατί μέχρι στιγμής η συνεργασίας μας ήταν άψογη» και πρόσθεσε: «Η πρότασή μας οφείλεται στο γεγονός ότι είναι περίοδος που επιβάλλεται να προωθηθούν οι νεοελληνικές σπουδές στο εξωτερικό, διότι περνούν κρίση, όπως και πολλά άλλα. Όχι μόνο οι νεοελληνικές σπουδές, αλλά και όλες οι μικρότερες και μεγάλες γλώσσες, πλην της αγγλικής. Για αυτό και αποφασίσαμε να επανέλθουμε στην παλιά μας προσπάθεια, που για πρώτη φορά έγινε εδώ στην πόλη της Δράμας, το 1995 και το 1996, με τη μορφή ενός θερινού προγράμματος, αυτό που συνήθως αποκαλούμε summer school και να το φέρουμε και πάλι στη Δράμα, μετά από 23 χρόνια. Σε μια πόλη που και τότε, όπως και τώρα, μας δέχτηκε φιλόξενα και κυρίως ο χαρακτήρας των κατοίκων είναι ένας από τους κύριους λόγους, διότι το να οργανωθεί ένα summer school σε μια οποιαδήποτε πόλη δεν σημαίνει, άσχετα αν υπάρχουν χορηγοί ή μη, ότι το πρόγραμμα θα έχει επιτυχία. Με την έννοια ότι επειδή πρόκειται αποκλειστικά για Ισπανούς και μάλιστα του Πανεπιστημίου μας (οι φοιτητές είναι σχεδόν όλοι από το Πανεπιστήμιό μας, εκτός από 4 που είναι από άλλα Πανεπιστήμια της Ισπανίας), θα μπορούσε πολύ εύκολα να μεταβληθεί σε ένα μικρό γκέτο Ισπανών μέσα σε μια μικρή πόλη. Όμως, με την εμπειρία που είχαμε τις προηγούμενες φορές, είδαμε ότι δημιουργήθηκαν φιλίες, οι οποίες έχουν παραμείνει και μετά από 25 χρόνια συνεχίζουν να έρχονται εδώ. Βλέπω ότι ορισμένοι από αυτούς που ήρθαν πλέον ως καθηγητές έρχονται σε γάμους και βαφτίσια και σε διάφορα άλλα. Εμείς ελπίζουμε ότι η πόλη της Δράμας όχι μόνο θα τους δεχτεί με ευχαρίστηση, αλλά και οι νέοι της Δράμας θα έρθουν σε επαφή μαζί τους, θα συσχετιστούν κι έτσι θα μπορέσουν οι φοιτητές μας και να μάθουν καλύτερα τα ελληνικά, αλλά και να δημιουργήσουν φιλίες και δεσμούς για το μέλλον. Πιστεύουμε ότι θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές. Όπως είναι λογικό θα έχουν μια επαγγελματική πορεία στην εκπαίδευση και πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό που συνέβη και την προηγούμενη φορά. Έβαλαν την πόλη της Δράμας στο χάρτη. Οι περισσότεροι όταν επέστρεψαν, άρχισαν να διαμαρτύρονται κυρίως στους εκδοτικούς οίκους που εκδίδουν τουριστικούς οδηγούς, παραπονούμενοι ότι η Δράμα δεν συμπεριλαμβάνονταν στους τουριστικούς οδηγούς».

Δίνοντας περαιτέρω στοιχεία για το Πρόγραμμα, ο κ. Μορφακίδης επεσήμανε: «Πρόκειται για ένα κλασικό summer school. Η διάρκειά του είναι 2 εβδομάδων. Βέβαια μια εβδομάδα ή και δύο ακόμη θα ήταν καλύτερα, αλλά αυτό εξαρτάται από τους χορηγούς. Το ότι σε μια περίοδο κρίσης κατορθώσαμε να βρούμε χορηγούς, εκτός από το Δήμο που ασφαλώς καλύπτει ένα μέρος, αλλά πρέπει να αναφέρουμε τους δύο κατ’ εξοχήν χορηγούς που είναι ο κ. Αποστολίδης και ο κ. Θεοδωρίδης, οι οποίοι έκαναν δυνατό το πρόγραμμα αυτό.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ο ίδιος ο τίτλος το καθορίζει. Είναι “Νέα Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός”. Αλλά έχουμε και κάτι νεότερο, που είναι η μετάφραση. Τα τελευταία χρόνια και ιδίως στο Πανεπιστήμιό μας, που έχει την πιο φημισμένη σχολή μετάφρασης και διερμηνείς, κατορθώσαμε να βάλουμε τα νέα ελληνικά με πτυχίο. Οπότε φέτος το καινούργιο στο πρόγραμμα αυτό είναι ότι έχουμε επίπεδα γλώσσας και ένα επίπεδο προχωρημένο που αντί για γλώσσα είναι αποκλειστικά μετάφραση λογοτεχνική, η οποία επικεντρώνεται σε Δραμινούς συγγραφείς. Δηλαδή η μετάφραση που θα γίνει εδώ θα γίνει σε κείμενα Δραμινών συγγραφέων που τα έχει επιλέξει ένας ντόπιος συγγραφέας, ο κ. Τσιαμπούσης, που επιμελείται και το περιοδικό “Δίοδος 66100”, και τα κείμενα που θα μεταφραστούν θα εκδοθούν από το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών online, αλλά και σε έντυπη μορφή. Το πιο σημαντικό είναι το online, γιατί θα το δουν εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και κυρίως στον ισπανόφωνο. Αυτό είναι το καινούργιο που έχει αυτό το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινά εντατικά μαθήματα από τις 8.30 μέχρι τις 13.30-14.00. Η τελευταία ώρα είναι πάντοτε θεωρητική, όλες οι άλλες είναι καθαρά γλωσσικές και το απόγευμα έχει πάντοτε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο το αναλαμβάνει κυρίως ο Δήμος. Γίνεται κάτω από την αιγίδα του Δήμου, όπου συμμετέχουν και άλλοι φορείς της Δράμας, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λύκειο Ελληνίδων κ.α.. Και συμπεριλαμβάνεται μέσα στις διδακτικές μονάδες». Όπως είπε στο πρόγραμμα συμμετέχουν «30 φοιτητές οι οποίοι είναι υπότροφοι της εταιρείας Raycap και του κ. Θεοδωρίδη, και οι υπόλοιποι που είναι καθηγητές Λυκείων έρχονται με ίδιες δαπάνες», με τους συμμετέχοντες να φτάνουν τις 36.

Ο κ. Τερζής, στις δηλώσεις του, ανέφερε: «Ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή τη δράση. Το summer school είναι μια πάρα πολύ σπουδαία δράση, όπου η ελληνική γλώσσα είναι στο προσκήνιο αυτής της συγκεκριμένης προσπάθειας που γίνεται. Και βέβαια το πιο σημαντικό είναι ότι γίνεται στη δική μας πόλη, τη Δράμα, που έχουμε σε αυτά τα παιδιά που αγαπάνε την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα να δείξουμε και να μάθουν πολλά πράγματα. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή την προσπάθεια και από αυτή τη δράση. Είμαστε κοντά στα παιδιά προκειμένου να μιλήσουμε και για τον πολιτισμό της Δράμας, ταυτόχρονα δε να γνωρίσουν και αυτό το μεγάλο και σπουδαίο που διαθέτουμε και λέγεται Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Μέσα από αυτές τις αρμοδιότητες που έχουμε θα προσπαθήσουμε να φανούμε όσο το δυνατόν χρησιμότεροι σε αυτά τα παιδιά και σε αυτή την προσπάθεια».