ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2024 – ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

 

Το 2024 αποτέλεσε μια σημαντική χρονιά για τον Δραμινό αθλητισμό, καθώς για πρώτη φορά από το 1959 και τη μεγάλη Δόξα, αντρική ομάδα από τον Νομό Δράμας συμμετείχε σε τελικό κυπέλλου, χωρίς όμως να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου, όπως συνέβη και με τους Μαυραετούς τη δεκαετία του 1950, όταν τρεις φορές συνολικά (1955, 1958 και 1959) δεν κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους.

Ο Bianco Monte Δράμα 1986, υπό την καθοδήγηση του Σάκη Βαλαβάνη, συμμετείχε το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου 2024 στο Final Four του κυπέλλου χάντμπολ ανδρών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα. Οι παίκτες της Δραμινής ομάδας επικράτησαν στον ημιτελικό με τον Πανελλήνιο, όχι όμως και στον τελικό όπου ηττήθηκαν από τον ΠΑΟΚ κι έτσι χάθηκε το τρόπαιο, κερδήθηκε όμως ο σεβασμός και η αναγνώριση. Εξάλλου, ο Bianco Monte Δράμα 1986 κατάφερε και κινητοποίησε πλήθος Δραμινών, οι οποίοι μετέτρεψαν τη Χαλκίδα σε μια μικρή… Δράμα. Συγκεκριμένα, στον ημιτελικό του Final 4 παρευρέθηκαν περίπου 300 Δραμινοί θεατές, ενώ στον μεγάλο τελικό της Κυριακής ο κόσμος από τη Δράμα ήταν περίπου 400 άτομα. Πολλοί μάλιστα ταξίδεψαν αυθημερόν σε μια περιοχή της Ελλάδας που απέχει περίπου 600 χλμ. από τη Δράμα!

Πέρα από την συμμετοχή στον τελικό του κυπέλλου, ο Bianco Monte Δράμα 1986 είχε αξιοσημείωτη πορεία και στο πρωτάθλημα, καθώς τερμάτισε στην 4η θέση της κατάταξης της Handball Premier, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκό εισιτήριο. Μάλιστα η βαθμολογική συγκομιδή των 31 βαθμών (με 14 νίκες, 3 ισοπαλίες και 5 ήττες) αποτέλεσε ρεκόρ για τη Δραμινή ομάδα. Χάρη, λοιπόν, στην επιτυχημένη παρουσία στο πρωτάθλημα, ο Bianco Monte Δράμα 1986 εκπροσώπησε την Ελλάδα και τη Δράμα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, εκτός συνόρων, καταφέρνοντας να φτάσει σε μια πρόκριση, απέναντι στην Τίκβες από τη Βόρεια Μακεδονία. Στον επόμενο γύρο, η Δραμινή ομάδα αποκλείστηκε από την ανώτερη Νορβηγική Άρενταλ, προσφέροντας όμως μεγάλες βραδιές και πλούσιες συγκινήσεις στους Δραμινούς φιλάθλους.

Για να έρθουν οι μεγάλες επιτυχίες με τη συμμετοχή στο Final 4 του κυπέλλου και με την κατάκτηση ευρωπαϊκού εισιτηρίου μέσω της 4ης θέσης στη Handball Premier, ο Bianco Monte Δράμα 1986 έπρεπε να πετύχει δύο ιστορικές νίκες, μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, απέναντι στην ΑΕΚ, μια ισχυρή δύναμη του Ελληνικού χάντμπολ, με πολλές διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων. Συγκεκριμένα, η Δραμινή ομάδα νίκησε αρχικά την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα και εν συνεχεία κατάφερε και πέτυχε τη νίκη στον νοκ άουτ προημιτελικό του κυπέλλου, επικρατώντας μάλιστα στην παράταση. Και τα δύο παιχνίδια πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό «Δ. Κραχτίδης» και τα θετικά αποτελέσματα πανηγυρίστηκαν δεόντως από τους φιλάθλους της Δραμινής ομάδας, όπως βέβαια και η νίκη επί του Διομήδη Άργους, στα μέσα Απριλίου, στην τελευταία αγωνιστική της Handball Premier, με την οποία επιτεύχθηκε ο στόχος της εξόδου στην Ευρώπη.

Πρωτεργάτης των επιτυχιών για τον Bianco Monte Δράμα 1986 είναι ο προπονητής Σάκης Βαλαβάνης, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της Δραμινής ομάδας από το 2017, ενώ προηγουμένως είχε αγωνιστεί στον σύλλογο για 4 χρόνια ως παίκτης. Βήμα βήμα κάθε χρονιά, ο προπονητής σε αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια ομάδα πρότυπο, αξιοζήλευτη τόσο για τις επιτυχίες της, όντας τα τελευταία χρόνια πρωταγωνίστρια στη Handball Premier, όσο και για το οικογενειακό κλίμα, καθώς το δέσιμο όλων όσων αποτελούν την αλυσίδα στον σύλλογο είναι αξιομνημόνευτο και δύσκολα συναντάται σε άλλους συλλόγους ομαδικών αθλημάτων.

Έχοντας οδηγήσει την ομάδα του στον τελικό του κυπέλλου και στην κατάκτηση της τέταρτης θέσης στο πρωτάθλημα, με προϋπολογισμό πολύ μικρότερο από τους βασικούς ανταγωνιστές, ο Σάκης Βαλαβάνης εύλογα έτυχε της αναγνώρισης από τον χαντμπολικό κόσμο για τα επιτεύγματά του, καθώς, στη ψηφοφορία που διοργάνωσε το γραφείο Τύπου της ΟΧΕ, αναδείχτηκε δεύτερος καλύτερος προπονητής της Hanball Premier, πίσω από τον Ζέλικο Μπάμπιτς, αποτελώντας ουσιαστικά τον καλύτερο Έλληνα προπονητή για τη σεζόν 2023-2024.

Πέρα όμως από τις επιτυχίες εντός γηπέδων, ο Σάκης Βαλαβάνης μέσα στο 2024 αναγνωρίστηκε σε καθολικό επίπεδο για την ανιδιοτελή προσφορά του προς τον συνάνθρωπο, καθώς ήταν πρωταγωνιστής σε μια από τις πιο συγκινητικές ιστορίες αγάπης που σημειώθηκαν στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά. Συγκεκριμένα, ως δότης του μυελού των οστών μέσα από το «Όραμα Ελπίδας», ο Σάκης Βαλαβάνης βοήθησε την Δέσποινα Βουχούρη από τη Χίο να ξεπεράσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Η περιπέτειά της ξεκίνησε πριν από περίπου 3 χρόνια, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα ίωσης. Οι συνεχείς εξετάσεις οδήγησαν στη διάγνωση οξείας μυελογενούς λευχαιμίας, ενός καρκίνου των κυττάρων, που χαρακτηρίζεται από ραγδαία ανάπτυξη των λευκών αιμοσφαιρίων, οι οποίοι συσσωρεύονται στον μυελό των οστών και εμποδίζουν την αιμοποίηση. Με την προσφορά μυελού των οστών, καθώς υπήρχε η απαιτούμενη συμβατότητα, ο Σάκης Βαλαβάνης της έσωσε τη ζωή και η αποκάλυψη αυτού του μικρού θαύματος, έγινε με κινηματογραφικό τρόπο κατά τη διάρκεια του εορτασμού των γενεθλίων της Δέσποινας Βουχούρη, τον Μάιο του 2024. Έχοντας συνεννοηθεί με τον γιό της Δέσποινας, Γιώργο Ξυλά, ο Σάκης Βαλαβάνης ταξίδεψε με την οικογένειά του στη Χίο και μέσα σε κλίμα συγκίνησης η Δέσποινα Βουχούρη συνάντησε, εντελώς απρόσμενα, για πρώτη φορά τον Σάκη Βαλαβάνη.

Μάλιστα, για αυτή την ενέργεια ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, ο Σάκης Βαλαβάνης τιμήθηκε από την Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος, καθώς και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου. Συγκεκραμένα, στη «Γιορτή των Κορυφαίων», για το 2024, που διοργανώθηκε από τον ΠΣΑΤ στις 16 Δεκεμβρίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Σάκης Βαλαβάνης έλαβε το «Έπαθλο Κοινωνικής Προσφοράς». Μάλιστα στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Δέσποινα Βουχούρη από τη Χίο, η οποία ταξίδεψε στην Αθήνα για να κάνει έκπληξη στον Σάκη Βαλαβάνη.

Όπως ανέφερε ο Σάκης Βαλαβάνης για τη δωρεά μυελού των οστών, η οποία έσωσε τη ζωή της Δέσποινας Βουχούρη, «μετά τη γέννηση των παιδιών μου ήταν η πιο ευλογημένη ημέρα που έζησα στη ζωή μου. Το ευχαριστώ της και η αγκαλιά που μου έκανε, νομίζω ότι περικλείουν όλα τα συναισθήματα του κόσμου. Θα είμαι ευγνώμων για ό,τι έχει κάνει. Ευχαριστώ τον Θεό που με ευλόγησε να βοηθήσω έναν συνάνθρωπό μου. Απλά το μήνυμα πρέπει να είναι ότι δεν περισσεύει κανείς και όλοι όσοι είμαστε 18-45 ετών, να γίνουμε χωρίς φόβο εθελοντές του μυελού των οστών για να βοηθήσουμε κάποιο συνάνθρωπό μας». «Εμείς δεν είμαστε ήρωες. Ήρωες είναι αυτοί οι άνθρωποι που περνάνε αυτά τα δύσκολα πράγματα στην υγεία τους, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Εγώ απλά έδωσα το αίμα μου και έγινε αυτό το θαύμα», πρόσθεσε ο Σάκης Βαλαβάνης.