«Απαλείφει την διάταξη για “βουτιά διαρκείας” στην επετηρίδα των δικαστών»

 

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής Ν. Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος ανέφερε τα εξής:

Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε στη Βουλή η Κυβέρνηση, μετά τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε από την αντιπολίτευση και τις δικαστικές ενώσεις για τη διάταξη με την οποία επιχειρούσε «βουτιά διαρκείας» στην επετηρίδα για την προαγωγή δικαστών στον Άρειο Πάγο. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναγκάσθηκε να ανακοινώσει ότι θα απαλείψει την πρόβλεψη να προάγονται απευθείας εφέτες στη θέση των αρεοπαγιτών, η οποία θα παρέκαμπτε την επετηρίδα και θα δημιουργούσε ένα νέα «κονκλάβιο» εκλεκτών στο δικαστικό σώμα.

Η απόπειρα της Κυβέρνησης για θεσμική χειραγώγηση της δικαιοσύνης έπεσε στο κενό. Είναι μια μεγάλη νίκη που ενισχύει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών. Συνεχίζουμε την προσπάθεια στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να αποτραπεί ο δικαστικός Καλλικράτης που σχεδιάζει η Κυβέρνηση με αμιγώς οικονομικά κριτήρια αλλά και η επιβολή τηλεματικών, εξ αποστάσεως δηλαδή, δικών ιδίως στις ποινικές υποθέσεις.