Για μία ακόμα φορά οι «ειδικοί» περί των θεμάτων του περιβάλλοντος εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με υπονοούμενα, ερωτήματα και καταγγελίες για τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Δράμας και την υπηρεσία Πρασίνου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξουν την «ευαισθησία» τους για το περιβάλλον, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν για ποιο λόγο κόπηκε το δέντρο και κυρίως σε ποιον ανήκε.

Ο λόγος για μια μουριά στον χώρο του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), η οποία κόπηκε την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 και αφού προηγήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, σε Τεχνική Έκθεση με Α/Α Πράξης 1090698 και ημερομηνία έκδοσης 17/06/2024, η οποία εγκρίθηκε για να προχωρήσουν οι εργασίες κοπής μιας μουριάς στον προαύλιο χώρο του ΕΦΚΑ. Όπως αναφέρεται, «η κοπή του δέντρου κρίνεται απαραίτητη κατόπιν του αρ. πρωτ 6002/2024 εγγράφου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα συντήρησης του Δήμου Δράμας σύμφωνα με το οποίο το δένδρο χρήζει κοπής καθώς φαίνεται ότι είναι γέρικο και ενέχει κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά ότι «το δέντρο που πρόκειται να κοπεί πιστοποιείται ότι είναι μουριά και δεν έχει κριθεί προστατευόμενο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες ένα κλαδί από τη μουριά έσπασε και έπεσε δίπλα από αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί ο ΕΟΠΥΥ για υπηρεσιακές του ανάγκες. Δηλαδή η διατήρηση του συγκεκριμένου δέντρου, μόνο κινδύνους ενείχε για πολίτες που περνούσαν από το συγκεκριμένο σημείο.

Καλή λοιπόν είναι η «ευαισθησία» για το περιβάλλον που δείχνουν διάφοροι συμπολίτες μας, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει ουσία και όχι για να δημιουργούνται εντυπώσεις καφενείου.

Όσον αφορά τον Δήμο Δράμας, την προστασία του πρασίνου έχει αναλάβει, λειτουργώντας με ιδιαίτερη επιτυχία, ο Αντιδήμαρχος κ. Σταμάτης Ρεμόντης με τους ελάχιστους σε αριθμό συνεργάτες του και ομολογουμένως έχει μεταμορφώσει με εντυπωσιακό τρόπο τη Δράμα, λαμβάνοντας τα εύσημα από τους πολίτες και αποδεικνύοντας ότι η όρεξη και το μεράκι είναι απαραίτητα στοιχεία για να λυθούν προβλήματα της καθημερινότητας. Κι όλα αυτά ενώ έχουν περάσει μόλις 6 μήνες με τη νέα Δημοτική Αρχή, εκ των οποίοι οι 4 εξ αυτών χωρίς καν προϋπολογισμό για να μπορεί να κινηθεί και να αναθέτει ή να δημοπρατεί έργα πρασίνου. Με τη μέχρι τώρα λειτουργία της η Αντιδημαρχία Πρασίνου υπό τον κ. Ρεμόντη έχει βάλει τα γυαλιά σε αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι έλαμπαν δια της απουσίας τους από την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο.