ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Λ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ

«Η Ονειρούπολη είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός»

 

Συνέντευξη τύπου για τη φετινή Ονειρούπολη παραχώρησε, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, την Τρίτη 30 Νοεμβρίου. Ο κ. Καλλινικίδης πλαισιωνόταν από δύο εθελόντριες της διοργάνωσης, τις κυρίες Άννα Τέντσιου και Δήμητρα Κονταξή.

Υπενθυμίζεται πως η Ονειρούπολη, ξεκινάει την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 2 Ιανουαρίου 2022 και θα πραγματοποιηθεί στον δημοτικό κήπο και στην πλατεία Ελευθερίας.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Καλλινικίδης αναφέρθηκε στην έναρξη της Ονειρούπολης, λέγοντας: «Φτάνει η μέρα που ανοίγουμε και πάλι τις πύλες της μεγαλύτερης χριστουγεννιάτικης γιορτής στην Ελλάδα. Η Ονειρούπολη, η οποία άνοιξε τον δρόμο για πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν αντίγραφα ή πανομοιότυπα χωριά, όπως το χωριό του Άη Βασίλη στην Ονειρούπολη». Όπως είπε, «αυτό και μόνο θα έπρεπε εδώ στη Δράμα να μας κάνει υπερήφανους, που είχαμε ένα πολύ σημαντικό και πολιτιστικό προϊόν, αντικείμενο πολιτιστικού τουρισμού, να το εξάγουμε και να γίνουμε το παράδειγμα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η Ονειρούπολη προσέλκυσε εκατομμύρια κόσμο σε όλη αυτή τη διαδρομή».

Σχετικά με τα προβλήματα που υπήρξαν για τη φετινή Ονειρούπολη, καθώς αυτή διοργανώθηκε από τον Δήμο Δράμας και όχι από την ΔΕΚΠΟΤΑ, ο κ. Καλλινικίδης σημείωσε: «Η Ονειρούπολη, όμως, κατά ένα περίεργο τρόπο, παρά το γεγονός ότι όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι είναι μια πάρα πολύ πετυχημένη γιορτή, κάθε χρόνο αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Όμως, επειδή πρόκειται για μια πάρα πολύ μεγάλη διοργάνωση, καταφέρνει πάντοτε και ξεπερνάει τα προβλήματα. Αυτό το είδαμε και φέτος, που ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Το επιχείρημα ότι κάποτε ξανάγινε από τον Δήμο η Ονειρούπολη δεν έχει βάση. Και δεν έχει βάση πρώτο για το λόγο ότι το γραφειοκρατικό τέρας του δημοσιονομικού δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα και δεύτερο, αν ήταν τόσο καλός ο Δήμος και τόσο εύκολος στη διαχείρισή του ο Δήμος σε μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση, γιατί δεν συνεχίσαμε τότε να την κάνουμε από τον Δήμο και αμέσως την επόμενη χρονιά τρέξαμε και πάλι στην αγκαλιά της ΔΕΚΠΟΤΑ; Αν ήταν πάλι η ΔΕΚΠΟΤΑ, τη λύση της οποίας χαρακτήρισα πολιτικό έγκλημα και θα συνεχίζω να το υποστηρίζω, γιατί είμαι περήφανος που δεν ψήφισα τη λύση της, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα».

Ακόμη, ο κ. Καλλινικίδης υπογράμμισε πως «η Ονειρούπολη είναι από μόνη της φύσει αισιόδοξη. Άρα, λοιπόν, προς τα έξω πρέπει να περνάμε μόνο τα αισιόδοξα μηνύματα». Όπως είπε, δημιουργήθηκαν προβλήματα, «είτε εσκεμμένα είτε άθελά μας», τα οποία δημιούργησαν κλίμα σχετικά με το αν πραγματοποιηθεί η Ονειρούπολη. «Όλο αυτό το κλίμα δημιούργησε ένα κακό, ότι πάρα πολλοί που σκεπτόντουσαν, που ήταν σκεπτικοί και προβληματισμένοι αν θα πρέπει να επισκεφτούν τη Δράμα, είναι προφανές ότι επέλεξαν πολύ πιο σίγουρους προορισμούς, που είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι η αντίστοιχη διοργάνωση θα γίνει. Ότι κάναμε κι εμείς», ανέφερε ο κ. Καλλινικίδης, ο οποίος εξήρε τον ρόλο των τοπικών Μ.Μ.Ε., τα οποία ευχαρίστησε γιατί δεν έγραψαν «fake news ότι κινδυνεύει να μη γίνει η Ονειρούπολη, ότι ίσως να μη γίνει ή ότι δεν θα γίνει καθόλου».

Ο κ. Καλλινικίδης δήλωσε ακόμη πως «η Ονειρούπολη είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός» και πρόσθεσε πως «φέτος έγινε ένα βήμα προς τα μπρος», καθώς «5 παρατάξεις από τις 7, συνεννοήθηκαν προς την οργάνωση της Ονειρούπολης». Όπως είπε, την ευθύνη στο τέλος την αναλαμβάνουν οι διοικούντες. «Άλλο λέω την άποψή μου, την καταγράφω και μένει στα πρακτικά, άρα μπορώ να τη χρησιμοποιήσω ανά πάσα στιγμή, και άλλο επιβάλλω την άποψή μου στη διοίκηση, εκμεταλλευόμενος ενδεχομένως την όποια τυχόν πλειοψηφία», ανέφερε ο κ. Καλλινικίδης και εξήρε τη συμβολή του Δημοτικού Συμβουλίου στη φετινή διοργάνωση, επισημαίνοντας πως «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Του χρόνου θα είμαστε ακόμη καλύτεροι και στη συνεννόηση. Κάθε χρόνο λέμε τα ίδια, φέτος, όμως, έγινε η αρχή. Κάθε χρόνο κάνουμε τα ίδια, φέτος, όμως έγινε κάτι άλλο».

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού ζήτησε να προχωρήσει η διοργάνωση χωρίς γκρίνια, «βγάζοντας προς τα έξω το αισιόδοξο μήνυμα αυτής της μεγάλης γιορτής, της Ονειρούπολης, που μιλάει για αγάπη, που δίνει χαρά. Το έχει δώσει το χαμόγελο σε χιλιάδες παιδιά που όλα αυτά τα χρόνια έχουν έρθει εδώ στη Δράμα. Ας προχωρήσουμε ενωμένοι κι ας αφήσουμε αυτές τις μικροκακίες και τα μικρόψυχα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ο ένας με τον άλλον, χωρίς να έχει και κανένα νόημα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά μόνο κακό δημιουργούν στην πόλη και τίποτε άλλο». Ακόμη, κάλεσε όποιον έχει προτάσεις να τις καταθέτει εγκαίρως, «παρά να το παίζουμε επαναστάτες του πληκτρολογίου». Όπως είπε, «αν ασκούσαμε πολιτική σύμφωνα με τα σχόλια του καθενός, καλοπροαίρετου ή κακοπροαίρετου σχολιαστή ή επαναστάτη του πληκτρολογίου από το facebook ή από άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε θα ήταν σίγουρα η αποτυχημένη η διοίκησή μας».

Όπως είπε, τελικά ο λαός θα αποφασίσει «αν τελικώς πετυχαίνουμε σε αυτό που κάνουμε ή δεν πετυχαίνουμε», προσθέτοντας πως «Κρινόμαστε όλοι, και αυτοί που αντιδρούν και εμείς που αντιστεκόμαστε. Τον Οκτώβριο του 2023 θα κριθούμε όλοι. Αυτά υπάρχουν μέσα σε μια δημοκρατία, από τέτοιες αρχές διέπεται μια δημοκρατία. Αν θέλουμε να τη σεβαστούμε, ας πάμε μπροστά αυτή την πόλη επιτέλους. Ας αποφασίσουμε σε ένα πράγμα, απλό. Ότι ο πολιτισμός, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Ονειρούπολη, ενώνει».

Σχετικά με την παρουσία των δύο εθελοντριών της Ονειρούπολης στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Καλλινικίδης ανέφερε πως «οι εθελόντριες και οι εθελοντές της Ονειρούπολης ήταν, είναι και θα παραμείνουν η ψυχή της Ονειρούπολης. Δεν επέλεξαν τον εύκολο δρόμο στον καναπέ τους ξαπλωμένες να πικροσχολιάζουν στο facebook. Επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο, το να είναι εκεί, να είναι στο γραφείο, να είναι έξω στο κρύο, να είναι στον δημοτικό κήπο, στις αποθήκες κι όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε, αθόρυβα εδώ και σχεδόν 2 μήνες, όταν άλλοι μιλούσαν κινδυνολογώντας, κάποιοι δούλευαν». Έτσι στο πρόσωπο των δύο εθελοντριών, ο κ. Καλλινικίδης εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη εκ μέρους της διοίκησης προς όλους τους εθελοντές «που αφιλοκερδώς ξοδεύουν από τον πολύτιμο τους χρόνο». Μάλιστα, κάλεσε «τους ελάχιστους εναπομείναντες κακοπροαίρετους να σεβαστούν τον κόπο, την αγωνία, πολλών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Δραμινών, και βεβαίως των ιδρώτα που ρίχνουν οι εθελόντριες και οι εθελοντές της Ονειρούπολης». Ο κ. Καλλινικίδης χαρακτήρισε τους εθελοντές ως «ραχοκοκαλιά της Ονειρούπολης» και πρόσθεσε πως «είναι αυτοί που κάθε φορά μας βγάζουν από τα δύσκολα και είναι εκεί παρόντες και παρούσες, όταν εμείς τους έχουμε ανάγκη σε κάθε δράση, σε κάθε σπιτάκι, σε κάθε οργάνωση».

Στις δηλώσεις της, η εθελόντρια κα Άννα Τέντσιου σημείωσε πως οι εργασίες για να γίνει η Ονειρούπολη έχουν ξεκινήσει εδώ και 2 μήνες αθόρυβα. «Δουλεύαμε πάνω στο γραφειοκρατικό, πάνω στο νομοθετικό κομμάτι, γιατί η Ονειρούπολη δεν είναι μόνο το πρακτικό» σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτά είναι τα πιο σημαντικά, «γιατί χωρίς αυτά δεν θα κουνηθεί τίποτα μέσα στον κήπο». Όπως είπε, «είναι πολύ ψυχθοφόρο κάτω από αυτή την πίεση και κάτω από ανθρώπους οι οποίοι συνεχώς κρίνουν χωρίς να γνωρίζουν, εσύ να προσπαθείς να δημιουργήσεις κάτι όμορφο». Μάλιστα, εξέφρασε παράπονο ότι υπάρχουν Δραμινοί πολίτες, οι οποίοι «μπορεί να μην πίστευαν στην αρχή ότι θα γίνει Ονειρούπολη, αλλά φτάσαμε μια εβδομάδα πριν από την έναρξη και θέλουν όλοι να επωφεληθούν από αυτή». «Είναι απαράδεκτο να μην το πιστεύεις, να αποθαρρύνεις τους ανθρώπους που κάνουν μια τεράστια προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί η Ονειρούπολη, αλλά να θέλεις να επωφεληθείς στο πάρα πέντε από αυτό που έχουμε δημιουργήσει με τόσο κόπο και κάτω από τέτοια πίεση και αποθάρρυνση», ανέφερε η κα Τέντσιου και ευχήθηκε όλα να πάνε καλά στη φετινή Ονειρούπολη.