ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και 45 ακόμη Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνυπέγραψαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών για τις ασφαλιστικά καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές.

Στην ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτή Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως τα τελευταία έτη, με βάση τα δεδομένα έως το έτος 2019, οι απαιτήσεις για ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές ήταν αυξημένες, ενώ παράλληλα οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Όπως σημειώνουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από το Νοέμβριο του 2019 έχει σταματήσει η διαδικασία που είχε δρομολογηθεί για την σύνταξη αναλογιστικής μελέτης που θα εξέταζε την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα καιρικά και ασφαλιστικά δεδομένα.

Οι αντιφατικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑ&Τ για το μέλλον της αγροτικής ασφάλισης στη χώρα, και οι παρατηρούμενες καθυστερήσεις στην καταβολή του 35%, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, μεγεθύνουν το ήδη από την αρχή της χρονιάς άσχημο κλίμα στη γεωργία δημιουργούν ανησυχία και ανασφάλεια στους ασφαλισμένους αγρότες τονίζουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ρωτούν, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό, εάν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛ.Γ.Α. για την καταβολή του υπολοίπου 35% των αποζημιώσεων.

Ρωτούν ακόμη ποιο είναι το ακριβές σχέδιο της Κυβέρνησης για τις γεωργικές ασφαλίσεις στη χώρα και αν θα παραμείνει ο αποκλειστικά δημόσιος και αλληλέγγυος χαρακτήρας τους ή αυξάνοντας τα ασφάλιστρα. προετοιμάζεται το έδαφος για να προσαρμοστεί η ασφάλιση της παραγωγής στα μέτρα των ιδιωτών.