ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Δ. ΠΑΤΡΩΝΙΔΟΥ

 

 

  • «Η κατεχόμενη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μέσα από τα βουλγαρικά αρχεία»

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ» (www.epikentro.gr) το βιβλίο της Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δήμητρας Πατρωνίδου με τίτλο «Απόπειρα εκπαιδευτικού εκβουλγαρισμού 1941-1944. Η κατεχόμενη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μέσα από τα βουλγαρικά αρχεία»

Το βιβλίο προσπαθεί να περιγράψει την απόπειρα των Βουλγάρων να εκβουλγαρίσουν τον θεσμό της εκπαίδευσης στην Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής Κατοχής της περιόδου 1941-1944, με στόχο να αφελληνίσουν την περιοχή και να την εντάξουν στον βουλγαρικό εθνικό κορμό. Καθώς όμως η εκπαίδευση είναι ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα, το βιβλίο ζωντανεύει ολόκληρη την περίοδο 1941-1944, συμπληρώνοντας το ψηφιδωτό της Κατοχής με σπάνιες ψηφίδες από απόρρητες εκθέσεις Βούλγαρων αξιωματούχων και στελεχών εκπαίδευσης, πολλές από τις οποίες αναφέρονται στην πόλη και τον νομό Δράμας, εκπαιδευτικές εγκυκλίους, άρθρα, Πρακτικά σχολείων και του Συμβουλίου των Επιθεωρητών του «Μπελομόριε», δηλαδή της «περιφέρειας Αιγαίου», όπως ονομάστηκε η κατοχική ζώνη, και πολλά άλλα. Ανιχνεύεται επίσης η επιλογή των βουλγαρικών κυβερνητικών ελίτ να εφαρμόσουν διαφορετικές πολιτικές απέναντι στις διαφορετικές μη επικρατούσες γλωσσικές, θρησκευτικές, εθνοτικές και εθνικές ομάδες, οι οποίες κατοικούσαν στην περιοχή.

Για πρώτη φορά η Κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης των ετών 1941-1944 μελετάται μέσα από τη ματιά του αντίπαλου εθνικά «άλλου», του «θύτη», σε μια προσπάθεια να κατανοηθούν πληρέστερα -και σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν- τα ιστορικά γεγονότα. Κι αυτό που καθαρά φαίνεται μέσα από την έρευνα είναι ότι μπορεί σε ένα βαθμό τα έθνη να κατασκευάζονται, αλλά είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατον, να κατασκευαστεί ένα έθνος εκ του μηδενός, σε περιοχές δηλαδή όπου δεν υπάρχει κανένα εθνολογικό έρεισμα.

Η συγγραφέας του βιβλίου Δήμητρα Πατρωνίδου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1970. Είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά πάνω σε θέματα ιστορίας και ιστορίας της εκπαίδευσης. Ζει στη Δράμα και εργάζεται ως φιλόλογος σε λύκειο της πόλης.