Από τη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Παπαδόπουλου με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη τον Φεβρουάριο του 2021

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΠΩΣ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΟΥΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, μετά τις επαφές του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου με τρεις Υπουργούς στην Αθήνα, δικαιώνουν απόλυτα τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο για την στάση που τήρησε όσον αφορά τη μη λειτουργία του Χιονοδρομικού τη φετινή σαιζόν.

Με ξεκάθαρο τρόπο, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, στις 30 Νοεμβρίου 2021, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε γνωστό πως «το Χ.Κ. Φαλακρού κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει», παραθέτοντας τους λόγους που δεν γίνεται να τεθεί σε λειτουργία και δίνοντας στη δημοσιότητα μια σειρά από ενέργειες που έγιναν από την πλευρά του, έτσι ώστε να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στο παρελθόν. Ακόμη και μετά από τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, ασκήθηκε κριτική προς τον κ. Παπαδόπουλο, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, όπως αποδείχθηκε περίτρανα λίγες ημέρες αργότερα…

Στις 14 Δεκεμβρίου, το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε επίσημα τις ενέργειες του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου για να δρομολογηθεί η επίλυση του προβλήματος. Στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας αναφέρεται πως «το πρώτο θέμα (σ.σ. των παρεμβάσεων του κ. Μέτιου στους αρμόδιους Υπουργούς στην Αθήνα) αφορά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω του ότι οι απαραίτητες εργασίες στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ώστε αυτό να μπορέσει να λειτουργήσει». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως «με παρεμβάσεις του κ. Μέτιου στα εμπλεκόμενα Υπουργεία, και πιο συγκεκριμένα στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά και στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, το ζήτημα διευθετείται καθώς εκτάσεις που περιλαμβάνονται στο Χιονοδρομικό Κέντρο και οι οποίες είχαν παραχωρηθεί παλαιότερα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε αθλητικό σωματείο μεταβιβάζονται πλέον στην Περιφέρεια». «Για να αποδοθούν οι εκτάσεις στην Περιφέρεια», συνεχίζει το δελτίο τύπου, «ο κ. Μέτιος ζήτησε αρχικά από τον κ. Αυγενάκη την ανάκληση παλαιότερης απόφασης του Υφυπουργού Αθλητισμού με την οποία οι συγκεκριμένες εκτάσεις είχαν παραχωρηθεί σε αθλητικό σωματείο. Με την έκδοση της νέας απόφασης από τον κ. Αυγενάκη, και δεδομένου ότι οι εκτάσεις περνούν στην ευθύνη του Δασαρχείου, ο κ. Μέτιος είχε διαδοχικά επικοινωνία με τον κ. Αμυρά και συνάντηση με τον κ. Πέτσα, κατά τις οποίες συμφωνήθηκε να εγκριθεί η παραχώρηση των εν λόγω εκτάσεων στην Περιφέρεια». «Με αυτόν τον τρόπο, οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Δράμας θα μπορέσουν να μεταβούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες», καταλήγει το δελτίο τύπου της Περιφέρειας όσον αφορά την αναφορά στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις δικαιώνουν απόλυτα τον κ. Παπαδόπουλο για την απόφαση, με βάση τις εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, για τη μη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, καθώς αποδείχθηκε ακόμη και στον πιο δύσπιστο ότι όπως είναι η υφιστάμενη κατάσταση το Χιονοδρομικό δεν μπορεί να λειτουργήσει και θα πρέπει προηγηθούν απαραίτητες εργασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα αξιοποίησης από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. τμήματος εγκαταστάσεων εντός του Χ.Κ. Φαλακρού είχε τεθεί από τον κ. Παπαδόπουλο στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα η συνάντηση των κ.κ. Αυγενάκη και Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή και του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο γραφείο του κ. Αυγενάκη στην Αθήνα. Σε σχετικό δελτίο τύπου από την ίδια τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης του κ. Αυγενάκη με τον κ. Παπαδόπουλο αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «ο κ. Παπαδόπουλος, εκδήλωσε την πρόθεση της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας για την περαιτέρω αξιοποίηση τμήματος εγκαταστάσεων, εντός του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, οι οποίες ανήκουν στη ΓΓΑ. Συμφωνήθηκε να υποβληθεί σύντομα στον κ. Αυγενάκη αναλυτικό υπόμνημα σχετικών προτάσεων, προς όφελος τόσο της αθλητικής οικογένειας όσο και της τοπικής κοινωνίας».

Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος είχε μια πυκνή αλληλογραφία με υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σχετικά με το Χιονοδρομικό Κέντρο, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Εύλογα, λοιπόν, μπορεί να γίνει αντιληπτό πως η στάση που διατήρησε από την αρχή της υπόθεσης ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας ήταν η ενδεδειγμένη και ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε να επιλυθεί το θέμα ο σωστός, καθώς ουσιαστικά η τελική λύση αποτελεί τον τρόπο που εξ αρχής είχε ζητήσει να ακολουθηθεί ο κ. Παπαδόπουλος. Εξάλλου, εφόσον δεν ήταν σωστή η συγκεκριμένη προσέγγιση και υπήρχαν κενά, είναι βέβαιο πως ούτε ο Περιφερειάρχης ούτε τρεις Υπουργοί της Κυβέρνησης θα κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Πότε μπορεί να λειτουργήσει ξανά το Χ.Κ. Φαλακρού

 

Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου στην Αθήνα αποτελούν το πρώτο και σημαντικό βήμα για να ξεκινήσει να λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού σε στέρεες βάσεις. Όμως μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, χρειάζονται να γίνουν αρκετά ακόμη βήματα… Και σίγουρα αυτά δεν μπορούν να συμβούν σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών.

Με τις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις γίνεται κατανοητό πως αρχικά θα πρέπει να οι εκτάσεις που περιλαμβάνονται στο Χιονοδρομικό Κέντρο και οι οποίες είχαν παραχωρηθεί παλαιότερα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε αθλητικό σωματείο να μεταβιβαστούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για τη συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης, μέχρι στιγμής, υπάρχει σχετική απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, αναρτημένη στο πρόγραμμα «Διαύγεια» με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου 2021.

Μετά από αυτή την υπουργική απόφαση, θα πρέπει να ακολουθήσει και νέα, η οποία πλέον θα αφορά την απόδοση των συγκεκριμένων εκτάσεων στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Εφόσον ολοκληρωθεί η συγκεκριμένα διαδικασία, μόνο τότε οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Δράμας θα μπορέσουν να μεταβούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες. Και εφόσον ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες οι οποίες πιθανότατα θα αφορούν νομιμοποίηση κτηρίων, απομάκρυνση κτηρίων που δεν έχουν άδεια και κυρίως διασφάλιση ότι τα όποια κτήρια παραμείνουν διαθέτουν στατική επάρκεια και δεν εγκυμονούν κινδύνους για το κοινό, τότε Χ.Κ. Φαλακρού θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι. Όμως όλη αυτή η διαδικασία, όπως περιγράφηκε, στην καλύτερη των περιπτώσεων απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Η αρχή πάντως έχει γίνει…