ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗ NOVARTIS Μ. ΡΟΖΕΛΙ

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Κοινή συνέντευξη στο ΕΝΑ Channel και στους δημοσιογράφους Σπύρο Λάτσα και Απόστολο Ατζεμιδάκη παραχώρησαν ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης και η Μαρία Ροζέλι, η δημοσιογράφος πίσω από το ντοκιμαντέρ για τη Novartis.

Η δημοσιογράφος και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Μαρία Ροζέλι μίλησε για την εκτεταμένη έρευνα που έχει κάνει για την οικονομική διαφθορά στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για το σκάνδαλο της Novartis, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ήταν μια είδηση που ξέφυγε από τα στενά εθνικά όρια. Έπρεπε να ψάξουμε για να βρούμε τα νήματα που συνδέουν την εταιρία με σκάνδαλα σε όλο τον κόσμο».

O Κώστας Αρβανίτης, με την ιδιότητα του Ευρωβουλευτή, μίλησε για το πώς αντικατοπτρίζεται η κατάσταση αυτή στα όργανα της Ε.Ε. Όμως, επειδή, όπως είπε, «μια φορά δημοσιογράφος, για πάντα δημοσιογράφος», δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον κλάδο του και να υπογραμμίσει πως αν και υπάρχει ερευνητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα, πνίγεται από τα μονοπωλιακά, στρατευμένα media. «Επειδή δούλεψα στα ParadisePapers, σας λέω ότι η είδηση δεν μπόρεσε να αναπνεύσει στην Ελλάδα. Η “άνοιξη” μπορεί να έρθει μόνο από την περιφέρεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κυριαρχία των fake news στην ενημέρωση και τόνισε πως χρειάζεται σχεδιασμός και πολυεπίπεδη δράση για να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα. «Το φαινόμενο των fake news και των αόρατων ειδήσεων δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας. Είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο, και σε τέτοιο επίπεδο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», επεσήμανε.