ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

 

 

Καλά το αποτυπώνει η ιταλική παροιμία… Το αναφέρω στην Ιταλική μιας και μου αρέσει το ακουστικό και με τα χέρια νοηματική απόδοση της παροιμίας από τους γείτονες Ιταλούς. Et FRUSTATO et CORNUTO (Εμ κερατάς, εμ και δαρμένος).

Κάνοντας ένα παζλ από τα Μ.Μ.Ε. και τις διάφορες ιστοσελίδες γράφω αυτό το κείμενο με προτιθέμενο σκοπό να αναδείξω για άλλη μια φορά την ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ, η οποία έχει κατακυριεύσει την ζωή μας, δυστυχώς δεν μας συνετίζουν τίποτε ούτε και αυτή η πανδημία με τόσες χιλιάδες θανάτων.

Στη γραμμή «φταίνε οι γιατροί για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ» και ο κ. Βορίδης, μετά τον κ. Κοντοζαμάνη.

Πλήρη κάλυψη στις προκλητικές δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη που ουσιαστικά επέρριψε ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, έδωσε ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε συζήτηση στη Βουλή. «Αυτό που είπε ο Υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης είναι ότι τις αποφάσεις για τις ΜΕΘ, ποιος μπαίνει και ποιος όχι, τις παίρνουν οι γιατροί» τόνισε ο κ. Βορίδης, χαρακτηρίζοντας ως υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ τους νοσοκομειακούς γιατρούς που αντιδρούν.

Στους θεράποντες γιατρούς και όχι στις ελλείψεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αποδίδει ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας τους θανάτους ασθενών με Covid-19, οι οποίοι έχουν σημειωθεί εκτός ΜΕΘ.

Η πολιτική ηγεσία θεωρεί πως -στην κορύφωση της πανδημίας- όλοι οι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε ΜΕΘ και πως το κριτήριο εισαγωγής τους δεν ήταν η επάρκεια ή όχι των κρεβατιών, αλλά οι συννοσηρότητες και οι επιλογές που έκαναν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Το συμπέρασμα προκύπτει από απάντηση του Βασίλη Κοντοζαμάνη σε ερώτηση του Iatronet, στην ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας. Ο αναπληρωτής Υπουργός δεν αναγνωρίζει πως το σύστημα Υγείας ξεπέρασε σε πολλές περιπτώσεις τα όριά του. Θεωρεί πως ΜΕΘ υπάρχουν και αφήνει να εννοηθεί πως η ευθύνη για το εάν θα εισαχθούν ασθενείς σε αυτές ανήκει τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος -με ανεπαρκή μέσα- δίνει ηρωική μάχη σε κλινικές και ΜΕΘ Covid-19.

Δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να αξιολογήσει το πως 80% και πλέον των ασθενών με Covid-19 αφήνουν την τελευταία τους πνοή – προφανώς λόγω επιδείνωσης της νόσου – και δεν οδηγούνται τουλάχιστον στη ΜΕΘ για πιο συστηματική υποστήριξη, με δεδομένο ότι υπάρχουν εκεί κενές θέσεις.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κάνει μία αποκαλυπτική ανάλυση ο Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και υποψήφιος Πρύτανης του ιδρύματος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, κατά την έξαρση του δεύτερου πανδημικού κύματος και όσο η πίεση στα νοσοκομεία αυξανόταν, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αδυνατούσε να ακολουθήσει γραμμικά την εξέλιξη του αριθμού των νοσούντων.

Η αναλογία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και αυτών που κατέληξαν είναι σχετικά σταθερή και φυσιολογική από την αρχή της πανδημίας. Στην πορεία όμως, όσο η πίεση αυξανόταν, ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό νοσούντων άρχιζαν να μένουν εκτός ΜΕΘ και τελικά οι νοσούντες εκτός ΜΕΘ και οι θάνατοι αυξάνονταν εκθετικά. Το ποσοστό αυτών που κατέληξαν χωρίς να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ φάνηκε να ξεπερνά το 80%.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα εξιτήρια από ΜΕΘ είναι 950 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων ασθενών με covid-19 είναι 5.195. Με δεδομένο ότι η αναμενόμενη θνητότητα στις ΜΕΘ είναι περίπου 50%, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που έχουν περάσει από αυτές είναι 1.900 (950 εξιτήρια και 950 θάνατοι). Άρα, 3.200 ασθενείς φαίνεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ.

Οι νοσηλείες σοβαρών περιστατικών εκτός ΜΕΘ φαίνεται πως ήταν στην ημερήσια διάταξη, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας λειτουργούσαν για μεγάλο διάστημα με πληρότητα 99%!

Το θέμα έθεσε το Iatronet υπόψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Η ερώτηση ήταν η εξής: «Προς τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων: Από την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ, προκύπτει πως το 80% των θανάτων ασθενών με Covid-19 καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Η παρατήρηση επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και εκτιμήσεις επιστημόνων. Μήπως αυτό δείχνει αδυναμία των ΜΕΘ να νοσηλεύσουν το σύνολο των ασθενών που έχουν πραγματική ανάγκη;».

Υπενθυμίζεται ότι μία χυδαία και βαθιά προσβλητική «κατηγορία» προς το υγειονομικό προσωπικό που επί δέκα και πλέον μήνες υπερβάλει εαυτόν, την ώρα που η ενίσχυση του συστήματος υγείας από την Κυβέρνηση αποδεικνύεται συνεχώς ισχνή, απέδωσε ο Υφυπουργός Υγείας.

Κληθείς να απαντήσει για το γεγονός πως η συντριπτική πλειονότητα, περίπου οκτώ στους δέκα, ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους δεν καταγράφηκαν ποτέ σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε πως αυτό οφείλεται στις αποφάσεις των ιατρών, ενώ ακόμα ηχεί η ρήση του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη που είχε δηλώσει ανερυθρίαστα πως «προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ» αλλά «αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς».

Κατά την πρωτολογία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, ο κ. Μάκης Βορίδης αναρωτήθηκε ρητορικά «αν έχει δώσει ο κ. Κοντοζαμάνης ή κάποιος άλλος πολιτικός τέτοια οδηγία στο προσωπικό υγείας;». Χαρακτήρισε αθλιότητα τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Κοντοζαμάνη ενώ υποστήριξε επίσης «αυτό που είπε ο Υφυπουργός Υγείας είναι ότι τις αποφάσεις για τις ΜΕΘ, ποιος μπαίνει και ποιος όχι, τις παίρνουν οι γιατροί».

Δήλωσε επίσης ότι είχε την ατυχία να χάσει τους γονείς του και έναν ακόμα συγγενή την τελευταία τετραετία, με τους τρεις θανάτους να καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. «Ουδείς εξ αυτών πέθανε σε ΜΕΘ. Όχι, όμως, επειδή το είπε κάποιος πολιτικός, αλλά γιατί αυτή ήταν η ενδεδειγμένη νοσηλεία σύμφωνα με τις αρχές της ιατρικής επιστήμης», ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Ζαχαριάδη, αν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης που εξέδωσαν πύρινη ανακοίνωση εναντίον του Β. Κοντοζαμάνη, ο Υπουργός Εσωτερικών φέρεται να απάντησε «Ναι», εκτός μικροφώνου, αυξάνοντας την ένταση στη συζήτηση.

«Οι γιατροί κάνουν μία δήλωση απέναντι στον Υπουργό και λέτε ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε. Γιατί αυτός ο κόσμος δεν έχει υπερωρίες, δεν έχει γάντια, έχει αρρωστήσει, άνθρωποι έχουν φύγει από την ζωή και θα έπρεπε να υποκλίνεστε σε αυτούς τους ανθρώπους. Κι όχι να λέτε ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ. Θα έπρεπε να τους σέβεστε» είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης και πρόσθεσε πως ο Β. Κοντοζαμάνης θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. «Αυτό είναι πρόκληση για την κοινωνία. Εδώ, φάνηκε ότι δεν προετοιμάσατε τη χώρα από άποψη ΜΕΘ. Καθυστερήσατε να κάνετε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και η χώρα στην Βόρεια Ελλάδα βυθίστηκε στο πένθος. Κι αν δεν σοβαρευτείτε, η χώρα θα βυθιστεί στο πένθος και στη Νότια Ελλάδα» προειδοποίησε.

«Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση, μέσα από τα λόγια Υπουργού της, έκανε την ντροπή να ντρέπεται για χάρη της. Σε ερώτηση για το ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στην χθεσινή ενημέρωση δεν δίστασε να κατηγορήσει τους γιατρούς ότι ευθύνονται για το γεγονός ότι το 80% των θανάτων συνέβη εκτός ΜΕΘ. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύουν πόσο πολύ στηρίζουν τους …ήρωες της πανδημίας», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Το φταίνε οι γιατροί για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ ασθενών με κορωνοϊό δεν είναι απλώς μία ατυχής δήλωση από την Κυβέρνηση, αλλά αντίληψη άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Προσπαθούν να αποποιηθούν τις κυβερνητικές ευθύνες για τους θανάτους από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ κανονικών και αυτοσχεδίων που είναι πάνω από 80%.

Ρίχνουν την ευθύνη στους μαχητές κατά τα άλλα του υγειονομικού πολέμου, όταν γνωρίζουν ότι ήδη πολλές οικογένειες έχουν κινηθεί νομικά. Το Ελεγκτικό Συνέδριο καταλογίζει στους γιατρούς και νοσηλευτές τις μεγάλες αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που επιδικάζονται σε βάρος των νοσοκομείων.

Για τους νοσσούντες υγειονομικούς από κορωνοϊό το κρύβουν ή λένε ότι φταίνε οι ίδιοι που δεν πρόσεχαν. Δεν παραδέχονται ότι φταίει η αδυναμία προληπτικών τεστ στους υγειονομικούς ή τα ανεπαρκή μέτρα ατομικής προστασίας. Για τους θανάτους

των 20 υγειονομικών από κορωνοϊό δεν βγήκε από τα χείλη τους ούτε ένα «συλλυπητήρια». Αν και είναι θύματα του υγειονομικού πολέμου. Για τους διασωληνωμένους, δεν λένε ούτε περαστικά. Θέλουν να προωθήσουν την αντίληψη της ατομικής ευθύνης.

Και τώρα, για τις ΜΕΘ. Πρώτα έκλεισαν επικερδείς συμφωνίες για τους ιδιώτες και μεταφέρουν στις ιδιωτικές ΜΕΘ τα γενικά περιστατικά. Στο πόλεμο πολεμάνε όλοι στη πρώτη γραμμή. Δεν επιτρέπεται να αναπτύσσονται μαυραγορίτικες λογικές.

Μετά, για να καλύψουν την έλλειψη κλινών ΜΕΘ βάφτισαν ΜΕΘ τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ σε χειρουργικές αίθουσες, σε καρδιοχειρουργικές μονάδες, σε αίθουσες ανάνηψης, σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, ΜΑΦ, ακόμη και σε θαλάμους κλινικών με ένα αναπνευστήρα. Οι κανονικές κλίνες ΜΕΘ στη χώρα μας, με το κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό δεν είναι πάνω 750, από 3.500 που κανονικά θα έπρεπε να λειτουργούν. Οι υπόλοιπες 400 αυτοσχέδιες θα πρέπει άμεσα να αποδοθούν για το σκοπό που φτιάχτηκαν (χειρουργεία κλπ.).

Είχαμε τέσσερις κατηγορίες ασθενών με κορωνοϊό που έχρηζαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Μία πρώτη κατηγορία κυρίως ηλικιωμένων ασθενών ή σε βαριά κατάσταση που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία που δεν διέθεταν ΜΕΘ και ήταν αδύνατη η διακομιδή τους σε ΜΕΘ λόγω αιμοδυναμικής αστάθειας. Και κατέληξαν.

Δεύτερη κατηγορία διασωληνωμένων ή στα όρια της διασωλήνωσης ασθενών, που θα έπρεπε να βρίσκονται για νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά νοσηλεύτηκαν σε κοινούς θαλάμους κορωνοϊού, λόγω έλλειψης ΜΕΘ ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής και κατέληξαν.

Στις ΜΕΘ δεν νοσηλεύονται μόνο διασωληνωμένοι ασθενείς, αλλά και πολύ σοβαρά περιστατικά στα όρια της διασωλήνωσης για καλύτερη φροντίδα (στον Ευαγγελισμό, τη Σωτηρία και άλλα νοσοκομεία νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ – και πολύ σωστά – πολλά βαριά περιστατικά που δεν χρειάσθηκε πότε να διασωληνωθούν).

Τρίτη κατηγορία διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό. Τα νέα σε ηλικία περιστατικά στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ ευρίσκονταν ξανά σε λίστες αναμονής, έως ότου αδειάσει κρεβάτι και μεταφερθούν σε κανονική ΜΕΘ. Αρκετοί ασθενείς και από εδώ κατέληξαν.

Και τέταρτη κατηγορία ήταν οι τυχεροί που βρέθηκαν σε κανονική ΜΕΘ για νοσηλεία. Αυτά τα περιστατικά των θανόντων είναι ελάχιστα καθότι η διακίνηση των ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ είναι πολυήμερες.

Το ποσοστό των θανόντων από κορωνοϊό εκτός κανονικής ΜΕΘ αγγίζει το 90%.

Η Κυβέρνηση όταν ανέλαβε προπαγάνδιζε τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας. Λόγω πανδημίας δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τα σχέδιά της. Από το πρώτο στο δεύτερο κύμα δεν κατάφερε να οργανώσει το σύστημα. Ούτε σε επίπεδο πρόληψης με πολλά προληπτικά τεστ, ούτε σε επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης με ασφαλείς κλινικές κορωνοϊού και επαρκή αριθμό κλινών ΜΕΘ.

Από τα χειροκροτήματα στο ανάθεμα…