ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε την ερώτηση του Τομεάρχη Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου, με την οποία ζητούνται από το ΥΠΕΞ εξηγήσεις για την ανάκληση της παρασημοφόρησης του διασώστη προσφύγων κ. Ι. Αποστολόπουλου. Ασκήθηκαν πιέσεις, από ποιους, από πόσο ψηλά και προς ποια κατεύθυνση, για την ματαίωση της παρασημοφόρησης, που, προφανώς, θα γινόταν για την ανθρωπιστική δράση του τιμώμενου και όχι για τις πολιτικές του ιδέες, ρωτούν οι Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την ερώτηση, που συνυπογράφουν 57 συνολικά Βουλευτές, δεδομένου ότι η διαδικασία για την παρασημοφόρηση του κ. Αποστολόπουλου για την ανθρωπιστική του δράση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό είχε ουσιωδώς ολοκληρωθεί, τυχόν ανάκληση της από τον ΥΠΕΞ έπρεπε να έχει ειδική αιτιολογία. Για την ανάκληση, όπως και για την πρόταση, άλλωστε, έπρεπε να υπάρχει και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας, που προεδρεύεται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και στο οποίο συμμετέχει και εκπρόσωπος του Διπλωματικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Το τελευταίο μάλιστα φαίνεται ότι δεν έχει νόμιμη συγκρότηση από τον Ιούνιο του 2021, εφόσον δεν συμπεριλήφθηκαν, όπως προβλέπεται, ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ο εκπρόσωπος της Ακαδημίας.

Η ουσία του θέματος, βεβαίως, δεν είναι νομική αλλά βαθύτατα πολιτική, επισημαίνεται στην ερώτηση. Γιατί αποδείχθηκαν πρόσφορες οι πιέσεις που ασκήθηκαν για την ματαίωση της παρασημοφόρησης; Σε τι μετέβαλαν την αρχική απόφαση να τιμηθεί ένας διασώστης ψυχών; Δεν αποτελεί βαθύτατη προσβολή προς τους θεσμούς όλο αυτό το θλιβερό περιστατικό; ρωτούν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίοι επιπλέον ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή η πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών για την ανάκληση της πρότασης παρασημοφόρησης και η σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας.