ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΟΥΣΙΟΕΞΑΡΤΗΣΗ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ»

 

 

  • Πυλώνες για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η μείωση της προσφοράς, η μείωση της ζήτησης και η μείωση της βλάβης
  • Κατευθυντήριες γραμμές είναι η βαρύτητα στη μείωση της ζήτησης, η εντατικοποίηση των προγραμμάτων πρόληψης, η συνεργασία των κατασταλτικών, δικαστικών και θεραπευτικών προσπαθειών, η αντιμετώπιση της εξάρτησης υπό το πρίσμα της δημόσιας υγείας και η διεθνής συνεργασία

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Εκδήλωση με θέμα «Ουσιοεξάρτηση. Ο ρόλος της διασύνδεσης στην αντιμετώπισή της» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου 2018, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, με διοργανωτές το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ», τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης (Μ.Ο.Θ.Ε.) Δράμας και την Διεθνή Ένωση Αστυνομικών – Τοπική Διοίκηση Νομού Δράμας (Ι.Ρ.Α.).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για το πρόβλημα των ναρκωτικών, το οποίο ταλανίζει την κοινωνία και ιδιαίτερα το πιο ζωντανό και δυναμικό της κομμάτι, την νεολαία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι διοργανωτές «οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι εδώ και χρόνια στο κέντρο μιας σκληρής κοινωνικής πραγματικότητας που επιδεινώνεται διαρκώς». Χάρη στις ομιλίες των εισηγητών της εκδήλωσης, οι οποίοι κάλυψαν το ευρύ φάσμα των συνεργαζόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, το κοινό είχε την ευκαιρία να αποκτήσει πλήρη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα και να λάβει απαντήσεις σε ερωτήματα και προβληματισμούς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη διαδικασία των χαιρετισμών από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, τον Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών και Πρόεδρο της Τοπικής Διοίκησης Δράμας κ. Μηνά Σκάρλιο και τον Γραμματέα του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης «ΔΡΑΣΗ» και Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιο Πούλιο. Στην εκδήλωση απέστειλαν γραπτούς χαιρετισμούς και οι τρεις Βουλευτές του Ν. Δράμας, κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος ανέπτυξε το θέμα «ΟΚΑΝΑ και Συνεργασία πυλώνων παρέμβασης». Όπως ανέφερε ο κ. Καφετζόπουλος, στη Δράμα έχει επιτευχθεί η συνεργασία όλων των φορέων με την έναρξη των προσπαθειών για τη δημιουργία των δομών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών ειδικότερα, σημειώνοντας ότι με τη δραστηριοποίηση των Κέντρων Πρόληψης σε ολόκληρη τη χώρα έχει επιτευχθεί ακόμη και εν μέσω κρίσης να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα το πρόβλημα των ναρκωτικών, παρόλο που η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει ότι σε περιόδους με αυξημένα οικονομικά προβλήματα υπάρχει στροφή σε εξαρτησιογόνες ουσίες. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι σύμφωνα με έρευνες και σε μαθητές και σε ενήλικες φαίνεται ότι υπάρχει μικρή μείωση στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Σε αυτό, υπογράμμισε ο κ. Καφετζόπουλος, έχει συμβάλλει η διασύνδεση όλων των δομών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανέφερε ότι οι τρεις πυλώνες για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών είναι η μείωση της προσφοράς, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της καταστολής, η μείωση της ζήτησης, η οποία επιτυγχάνεται με την πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη, και η μείωση της βλάβης, η οποία επιτυγχάνεται με δράσεις όπως π.χ. η θεραπεία υποκατάστασης και το μοίρασμα καθαρών συριγγών. Παρουσιάζοντας στοιχεία από το διεθνές επίπεδο, ο κ. Καφετζόπουλος σημείωσε ότι επιτυχία στο πρόβλημα κατά των ναρκωτικών επιτυγχάνεται όταν δοθεί βάρος στην αύξηση των προσπαθειών για μείωση της ζήτησης, με την επικράτηση τέτοιων μοντέλων που αντικατέστησαν το ηθικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο ο χρήστης είναι εγκληματίας. Η σύγχρονη αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με τον κ. Καφετζόπουλο, περιλαμβάνει ως κατευθυντήριες γραμμές τη βαρύτητα στη μείωση της ζήτησης, την εντατικοποίηση των προγραμμάτων πρόληψης, τη συνεργασία των κατασταλτικών, δικαστικών και θεραπευτικών προσπαθειών, την αντιμετώπιση της εξάρτησης υπό το πρίσμα της δημόσιας υγείας και τη διεθνή συνεργασία.

Όσον αφορά τον ΟΚΑΝΑ ο κ. Καφετζόπουλος, σημείωσε πως οι χρήστες σε θεραπεία προσεγγίζουν τους 10.000 και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση προβλημάτων και σε άλλους τομείς, όπως είναι η παραβατικότητα. Παράλληλα αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει αναπτύξει ο ΟΚΑΝΑ με την Ελληνική Αστυνομία, επισημαίνοντας την ανάγκη που υπάρχει για την ανάπτυξη διασύνδεσης όλων των φορέων που ασχολούνται με το πρόβλημα.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Κοκκώλη, Αναπληρωτή Διευθυντή Εφαρμογής Προγραμμάτων ΟΚΑΝΑ και Ψυχίατρο, ο οποίος αναφέρθηκε στις «Νέες ψυχοδραστικές ουσίες – Σύγχρονες προκλήσεις». Ο κ. Κοκκώλης παρουσίασε πλήθος ναρκωτικών ουσιών, την επίδραση που ασκούν στους χρήστες, τα προβλήματα που προκύπτουν από τύπους ή πρότυπα χρήσης ουσιών, καθώς και στις αλλαγές που έχουν επέλθει τόσο στη διαδικασία παραγωγής όσο και στη χρήση ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια. Όπως είπε, είναι σημαντικό να υπάρχει πρόβλεψη και γρήγορη αντίδραση, έτσι ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτό τι συμβαίνει στο χώρο των ναρκωτικών. Βέβαια, τόνισε ότι οι επίσημοι φορείς πολλές φορές μένουν ένα χρονικό διάστημα πίσω από τις εξελίξεις σε σχέση με τις τάσεις της αγοράς.

Για τη «Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης» μίλησε η κ. Ελευθερία Ζαμπουρίδου, Υπεύθυνη της ΜΟΘΕ Ν. Δράμας, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια, η οποία παρουσίασε τη τοπική δομή του ΟΚΑΝΑ, που λειτουργεί στο χώρο του Νοσοκομείου. Όπως είπε αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται 35 ασθενείς, χωρίς να υπάρχει λίστα αναμονής. Ακόμη, η κ. Ζαμπουρίδου παρουσίασε και τους στόχους που επιτυγχάνονται μέσω της θεραπείας αποκατάστασης.

Στη συνέχεια τέθηκαν ερωτήματα από το κοινό και αναπτύχθηκε διάλογος, ενώ μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας παρουσίασαν το δρώμενο «Μπορείς να βγεις στο φως», παρουσιάζοντας τόσο το πρόβλημα των εξαρτήσεων όσο όμως και τη δυνατότητα αντιμετώπισης που υπάρχει.

Ο δεύτερος κύκλος των ομιλιών ξεκίνησε με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας κ. Χρυσάνθη Λαθήρα, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Ποινική αντιμετώπιση εξαρτημένων χρηστών από ναρκωτικές ουσίες». Η κ. Λαθήρα παρουσίασε τη νομοθεσία που ισχύει για τις εξαρτησιογόνες ουσίας, σημειώνοντας: «Η διάδοση των ναρκωτικών, αποτελεί φαινόμενο με παγκόσμιες και ανησυχητικές διαστάσεις το οποίο συνεχίζει να πλήττει την σύγχρονη κοινωνία. Παγκοσμίως ο αριθμός όσων καταχρώνται τα ναρκωτικά υπερβαίνει τα 20.000.000 ανθρώπων. Στη χώρα μας, ο αριθμός των θανάτων που επισήμως συνδέονται με την κατάχρηση των ναρκωτικών κυμαίνεται στους 300. Εξαιρετικά επιβαρυντικό είναι το γεγονός ότι στο 40% κινείται το ποσοστό των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές με καταδίκες που άμεσα αφορούν τα ναρκωτικά. Ο μεγάλος αριθμός των κρατουμένων για πράξεις σχετικές με τα ναρκωτικά συνιστά κύριο αίτιο της υπερφόρτωσης των ελληνικών φυλακών. Είναι σαφές ότι οι δυσμενείς συνέπειες του συγκεκριμένου φαινομένου κατατάσσονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Από την μία πλευρά πλήττουν την υγεία, φτάνοντας στην χειρότερη περίπτωση στην πρόκληση θανάτων. Από την άλλη, συναντώνται κοινωνικοψυχολογικές συνέπειες με μεγαλύτερη την ανάπτυξη της εγκληματικότητας. Ο κοινωνικός αποκλεισμός των εξαρτημένων, η δυστυχία των οικογενειών, η υπερφόρτωση των φυλακών και η προσφορά γόνιμου υπεδάφους στο οργανωμένο έγκλημα συνιστούν τις ιδιαίτερες όψεις του κοινωνικού φαινομένου. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορο μπροστά σε αυτό το φαινόμενο και για τον λόγο αυτό προέβη στην μεταρρύθμιση του Κώδικα Νόμων για τα ναρκωτικά».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Αναστάσιος Δημητρίου, Προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ο ρόλος των αρχών επιβολής του νόμου στην Oυσιοεξάρτηση». Ο κ. Δημητρίου επεσήμανε ότι η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη διερεύνηση, τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται με τα ναρκωτικά. Όπως είπε, ναι μεν η καταστολή είναι ένα όλο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όμως είναι πολύ σημαντικό η πρόληψη να υποστηρίζεται από όλους ους φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ο κ. Δημητρίου, στη Δράμα η Τοπική Αστυνομική Διεύθυνση συμμετέχει με συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα της πρόληψης. Ακόμη, ο Προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας ανέφερε ότι οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ Παρακολουθούν σεμινάρια του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών, ενώ σταθμό στο συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε η υπογραφή ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία και τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών μνημονίου συνεργασίας, με το οποίο οριοθετήθηκαν επίσημα οι τρόποι δράσεις, οι σχέσεις και οι συνεργασίες.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την κ. Ευθυμία Αγαθαγγελίδου, Κοινωνιολόγο και Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ», η οποία παρουσίασε το θέμα «Πρόληψη … υπόθεση όλων». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Αγαθαγγελίδου παρουσίασε στοιχεία για το Κέντρο Πρόληψης «ΔΡΑΣΗ», αλλά μίλησε και γενικότερα για τη σημασία της πρόληψης. Όπως είπε, η εξάρτηση περιορίζει την ελευθερία του ανθρώπου και τον καθηλώνει ως προσωπικότητα και για αυτό κύριο εργαλείο για την αντιμετώπιση είναι ο εαυτός μας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται συλλογική δράση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με νέο κύκλο ερωτήσεων από το κοινό και συζήτηση με τους ομιλητές.