«Η ολοκληρωμένη πρόταση μας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την διευκόλυνση των εποχικά εργαζόμενων εκλογέων εσωτερικού»

 

«Η σκέψη όλων μας είναι στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές, στους πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν. Η κοινωνία δοκιμάζεται. Μετά την μάχη θα δούμε τις ευθύνες. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι η προετοιμασία και η ετοιμότητα που τόσο πολυδιαφημίστηκαν από την κυβέρνηση, ήταν ανύπαρκτες. Χρειάζονται μεγάλες τομές και σχεδιασμοί προοπτικής, γιατί η κλιματική κρίση είναι παρούσα», τόνισε ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, στην Ολομέλεια της Βουλής, ξεκινώντας την ομιλία του ως εισηγητής, στην συζήτηση του ν/σ για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ο κ. Ξανθόπουλος έκανε αναφορά και στην 24η Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας λέγοντας ότι είναι ημέρα πολύ μεγάλης ευθύνης και συμβολισμού, μια ημέρα συνυφασμένη με την μεταπολίτευση, την κατάργηση της δικτατορίας και της προηγούμενης καχεκτικής δημοκρατίας, την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και μιας δημοκρατίας ανοικτής και συμπεριληπτικής. Όπως είπε, η δημοκρατία χρειάζεται συνεχώς την παρουσία και τους αγώνες μας για τη διεύρυνσή της και το κλείσιμο του δρόμου σε όσους την αμφισβητούν.

Μιλώντας για το ν/σ τόνισε ότι η κυβέρνηση με κατεπείγουσες διαδικασίες fast track, επιχειρεί να κλείσει εκκρεμότητες και να αλλάξει τον ισχύοντα νόμο, αγνοώντας την συνταγματική πρόβλεψη που απαιτεί ευρείες συναινέσεις των 200 ψήφων. «Είναι προφανές και το επαναλαμβάνω με στεντόρεια φωνή ότι όλοι θέλουμε οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές. Είναι το δικαίωμα του πολίτη να εκφράζεται και μία δίοδος διατήρησης της ταυτότητας και ενδυνάμωσης της δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Σας καλούμε να κάνουμε μια ειλικρινή κουβέντα. Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι μόνο ψήφος, είναι σχολεία, ελληνικές κοινότητες, η καθημερινότητά τους. Για αυτά τα μείζονα προβλήματα τους χρειάζεται μια μεγάλη συζήτηση».

«Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι μιλάμε για τους εγγεγραμμένους στους καταλόγους είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι με βάση το ελληνικό δίκαιο ιθαγένειας όποιος έλκει καταγωγή από κάποιο Έλληνα πρόγονο, δικαιούται να ζητήσει και να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και εγγράφεται αυτοδικαίως στους εκλογικούς καταλόγους. Υπάρχει ένας κίνδυνος σε βάθος χρόνου, να διευρυνθεί ανεξέλεγκτα το εκλογικό σώμα με ανθρώπους που δεν έχουν καμία οργανική, ουσιαστική, λειτουργική σχέση με τη χώρα, ο οποίο θα επηρεάζει τα ελληνικά πράγματα», υπογράμμισε.

Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με βάση όσα ζητά και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, η υφήλιος χωρίζεται σε 4 περιφέρειες, καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο και ο πολίτης με μία βεβαίωση προξενικών αρχών εγγράφεται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και ψηφίζει τους εκπροσώπους του με απευθείας επιλογή όχι δια του ψηφοδελτίου Επικρατείας. «Όλες οι χώρες με μεγάλο αριθμό κατοίκων εξωτερικού, έχουν τέτοιου είδους φίλτρα για να μην είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων. Η ρύθμιση έχει επίσης το πλεονέκτημα να μην εμπλέκονται οι ομογενείς σε έντονες κομματικές αντιπαραθέσεις», συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση έδειξε σπουδή για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού, αλλά για τους Έλληνες του εσωτερικού που για λόγους επαγγελματικούς αδυνατούν να ψηφίσουν, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Καταθέτουμε τροπολογία και για αυτούς ώστε να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους. Και έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τη θέση της κυβέρνησης», σημείωσε.

«Από τη στιγμή που όλοι θέλουμε τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές, όλοι πρέπει να κάνουν τα ανάλογα βήματα. Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Ρωτάμε επίσης την κ. Υπουργό, τι θα γίνει με τις εφορευτικές επιτροπές καθώς ήταν ελάχιστη η συμμετοχή και διακυβεύεται η αξιοπιστία, της εκλογικής διαδικασίας. Με πρόβλεψη στοιχειώδους αμοιβής των μελών των εφορευτικών επιτροπών θεωρώ ότι θα λύσουμε το θέμα», κατέληξε.