Σε ανοιχτή επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη αναφέρονται τα εξής:

Κ. Υπουργέ,

Στο εξαιρετικά επείγον έγγραφο με ημερομηνία 09/09/2024 που η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας απέστειλε σε εσάς τον ίδιο, σε όλους τους αρμόδιους διοικητικούς φορείς και στα σωματεία εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Δράμας χαρακτηρίζεται «όχι μόνο εξαιρετικά επισφαλής αλλά και τώρα πια επικίνδυνη». Η μεγάλη κλινική με τις 52 κλίνες, που εφημερεύει καθημερινά καλύπτοντας υγειονομικά ολόκληρο τον Νομό και όχι μόνο και με πληρότητα που πολλές φορές ξεπερνά το 100%, έχει φτάσει να λειτουργεί σήμερα με μία μόνο μόνιμη παθολόγο που είναι και η διευθύντρια της κλινικής και με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Επιπλέον υπάρχει τεράστια έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών που δυσχεραίνει την ήδη ασφυκτική κατάσταση.

Η έλλειψη ειδικών παθολόγων επηρεάζει, όπως αναφέρεται στο παραπάνω έγγραφο, τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών αλλά και τα Παθολογικά Εξωτερικά Ιατρεία, κυρίως το Διαβητολογικό που αδυνατεί τα τελευταία δύο χρόνια να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εξωτερικών ασθενών. Η φροντίδα που παρέχεται στους νοσηλευόμενους ασθενείς παραμένει σε υψηλά επίπεδα χάρη στην επαγγελματική ευσυνειδησία και αυταπάρνηση των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού που εργάζονται πέραν των δυνατοτήτων τους.

Η κατάσταση όπως φαίνεται έχει φτάσει στο απροχώρητο και για τον λόγο αυτό σας ζητάμε να προχωρήσετε χωρίς καθυστέρηση στην προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων ιατρών στο Νοσοκομείο Δράμας με τα νέα κίνητρα που θεσπίστηκαν για τις άγονες περιοχές. Να προκηρυχθούν ταυτόχρονα και οι 9 κενές θέσεις ιατρών εσωτερικής παθολογίας όπως και οι κενές θέσεις των υπόλοιπων ιατρικών ειδικοτήτων. Μακροχρόνια και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν με την πρόσληψη ειδικών παθολόγων η μεγάλη Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας να διαχωριστεί και πάλι σε δύο μικρότερες παθολογικές κλινικές. Τα κίνητρα για τα άγονα νοσοκομεία να επεκταθούν στους επικουρικούς και στους ειδικευόμενους γιατρούς. Να θεσπιστούν ανάλογα κίνητρα για τους νοσηλευτές αλλά και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό των άγονων νοσοκομείων (το σωματείο μας έχει παραδώσει σχετική πρόταση στον κυβερνητικό Βουλευτή του Νομού Δράμας κ. Δημήτριο Κυριαζίδη). Να ενταχτεί στα άγονα τύπου Α’ και το Κ.Υ. Προσοτσάνης το οποίο δεν καταλάβαμε για ποιο λόγο εντάχτηκε σε διαφορετικό καθεστώς. Με γενναίες προσλήψεις και επιτάχυνση των διαδικασιών να καλυφθούν τα κενά σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο και στα Κ.Υ. της Δράμας.

Αναφέρουμε για μια ακόμη φορά ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Δράμας φτάνουν το 50%. Εκτός από την Παθολογική Κλινική και η ΜΕΘ λειτουργεί με έναν μόνο μόνιμο γιατρό. Το νοσοκομείο διαθέτει έναν και μοναδικό ουρολόγο και έναν μοναδικό οφθαλμίατρο. Σε καμία δημόσια δομή της Δράμας δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος, δερματολόγος. Κενές οι πέντε από τις εφτά θέσεις φυσικοθεραπευτών στο νοσοκομείο. Κενή εδώ και τρία χρόνια η θέση ψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δράμας η οποία δεν προκηρύσσεται.

Τραγικές ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν στα Ιατρικά Εργαστήρια. Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στο Ακτινολογικό που διαθέτει υπερσύγχρονα μηχανήματα αλλά ελάχιστο προσωπικό και συγκεκριμένα 20 λιγότερους εργαζόμενους από αυτούς που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου. Ξεπερνούν το 50% τα κενά στην Τεχνική Υπηρεσία όπου το πρόβλημα θα μεγαλώσει καθώς αρκετοί από τους τεχνικούς βρίσκονται στο κατώφλι της συνταξιοδότησης. Η Νοσηλευτική Υπηρεσία είναι επίσης υποστελεχωμένη και το νοσηλευτικό προσωπικό που έχει μέσο όρο ηλικίας τα 52 έτη, βρίσκεται σε κατάσταση επαγγελματικής εξουθένωσης. Υπάρχουν νοσηλευτές που τους οφείλεται κανονική άδεια τριών χρόνων και πρέπει στο θέμα αυτό να δοθεί κάποια λύση.

Οι κενές οργανικές θέσεις τραυματιοφορέων στο Νοσοκομείο Δράμας ξεπερνούν το 50%. Το μόνιμο προσωπικό είναι γερασμένο με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη. Το προσωπικό του κλάδου εξαιτίας της υποστελέχωσης και της εντατικοποίησης της εργασίας είναι εξαντλημένο ψυχικά και σωματικά. Αρκετοί συνάδελφοι τραυματιοφορείς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε συνέντευξη που δώσατε τη Δευτέρα 8/7/2024 στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 παραδεχθήκατε κι εσείς ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο ΕΣΥ που συνδέεται με τεράστιες αναμονές στα Επείγοντα, είναι το έλλειμμα σε τραυματιοφορείς και το θέσατε μάλιστα προσωπικό σας στόχο. Είπατε ότι αν βρούμε τραυματιοφορείς τότε η αναμονή θα μειωθεί στο 40%. Συμφωνούμε μαζί σας και προτείνουμε ως άμεση λύση να ανοίξει η πλατφόρμα του επικουρικού προσωπικού για την κατηγορία ΥΕ μεταφορέων ασθενών όπως έγινε πρόσφατα για άλλες ειδικότητες ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά. Παράλληλα να προκηρυχθούν οι κενές οργανικές θέσεις μεταφορέων ασθενών ώστε να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό. Ελπίζουμε επίσης ότι θα τηρηθεί η δέσμευση να μην απολυθεί κανένας επικουρικός που εργάζεται στο ΕΣΥ μέχρι τη μονιμοποίηση του.

Όλοι αναγνωρίζουν πλέον πως οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δουλεύουν σκληρά και σε αντίξοες συνθήκες. Η πρόσφατη πανδημία έφερε στο φως την επικινδυνότητα του χώρου εργασίας. Περιμέναμε ως έμπρακτη αναγνώριση την κυβερνητική απόφαση που θα ενέτασσε τους εργαζόμενου ς στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα σύμφωνα και με το σχετικό πόρισμα της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας. Η φύση του επαγγέλματος, η υποστελέχωση των υπηρεσιών υγείας, οι εντατικοί ρυθμοί εργασίας, η ψυχική και σωματική καταπόνηση καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη για τους περισσότερους εργαζόμενους την συνταξιοδότηση με τα όρια ηλικίας όπως σήμερα ισχύουν και είναι αναγκαιότητα να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς των ΒΑΕ.

Πρέπει επιπλέον να γίνει επέκταση της χορήγησης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και άμεσα να αρθούν οι έκδηλες αδικίες. Στα τμήματα αιμοδοσίας για παράδειγμα συμβαίνει το παράδοξο οι νοσηλευτές να λαμβάνουν υψηλότερο επίδομα από τους τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων ενώ συνεργάζονται στον ίδιο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι στο ακτινολογικό και στα μικροβιολογικά εργαστήρια πρέπει επίσης να ενταχθούν στην κατηγορία Α’ του επιδόματος (200 ευρώ) για να αρθεί μια ακόμα αδικία.

Με πρωτοβουλία Δραμινών πολιτών συστήθηκε πρόσφατα Επιτροπή για τη στήριξη του ΕΣΥ και του Νοσοκομείου Δράμας. Η επιτροπή διευρύνθηκε και εκτός από πολίτες συμμετέχουν Πρόεδροι φορέων, σωματείων και συλλόγων του Νομού που αναγνωρίζουν την απόλυτη αναγκαιότητα ενός ισχυρού συστήματος δημόσιας υγείας. Όλοι αυτοί έχουν αποφασίσει να συντονίσουν τη δράση τους διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων που επί χρόνια ταλανίζουν το Νοσοκομείο Δράμας. Ο αγώνας των εργαζομένων για τη διαφύλαξη της ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου έγινε πια κοινός γιατί τον αγκάλιασε ολόκληρη η Δραμινή κοινωνία. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Παπαδόπουλος Ιωάννης

Η Γραμματέας

Κιορπέ Ζωή