ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Αν συνεχιστεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, τότε η δημοτική επιχείρηση αντί για 1,5 εκ. ευρώ τον χρόνο, θα πρέπει να πληρώνει 4,5 εκ. ευρώ

 

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου 2022. Η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη τακτική συνεδρίαση με τον κ. Δημήτρη Καραμπατζάκη στη θέση του Προέδρου, μετά την εκλογή του στη συγκεκριμένη θέση. Η συνεδρίαση κράτησε περίπου 3,5 ώρες και δεν υπήρχε κάποιο θέμα στην ημερήσια διάταξη που να ξεχώρισε. Έτσι, το ενδιαφέρον στράφηκε στην προημερήσιας διάταξη συζήτηση, όπου οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έθεσαν ερωτήματα και έλαβαν απαντήσεις από τη Διοίκηση.

Το κυριότερο θέμα στην προημερήσιας διάταξης συζήτηση αφορούσε τις υπέρογκες αυξήσεις που καλείται να πληρώσει η ΔΕΥΑΔ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης, το οποίο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση στους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης, τότε η ΔΕΥΑΔ από εκεί που πλήρωνε σε ετήσια βάση 1,5 εκ. ευρώ για ρεύμα, πλέον θα πρέπει να πληρώσει 4,5 εκ. ευρώ.

Αρχικά, το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση και εν συνεχεία τοποθετήθηκαν επ’ αυτού και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Όπως είπε ο κ. Τσιαμπούσης μετά τις υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, η ΔΕΥΑΔ θα κληθεί να πληρώσει τριπλάσια ποσά, γεγονός που καθιστά «εν αμφιβόλω τη λειτουργία της επιχείρησης». Ακόμη, ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να σκεφτούμε να μετακυλήσουμε το κόστος στους πολίτες».

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης σημείωσε πως η ρήτρα αναπροσαρμογής αποτελεί ταφόπλακα για τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας. Όπως είπε, τον περασμένο Οκτώβριο υπήρξε συνάντηση με όλους τους Βουλευτές του Νομού Δράμας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αλλάξει η κατανάλωση του ρεύματος και από επαγγελματική να γίνει βιομηχανική. Ο κ. Χατζηγιάννης επιβεβαίωσε την παρουσίαση των στοιχείων από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΔ ότι από 1,5 εκ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά οι λογαριασμοί ρεύματος θα φτάσουν στα 4,5 εκ. ευρώ, τονίζοντας πως όλες οι ΔΕΥΑ συντονισμένα θα κινηθούν προς την κατεύθυνση να υπάρξει είτε μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής είτε απάλειψή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, το θέμα απασχόλησε και πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο οποίο είναι μέλος. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η Π.Ε.Δ. Α.Μ.Θ. θα κινηθεί συντονισμένα για το θέμα, καθώς οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης είναι ένα γενικότερο πρόβλημα.