Συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον παγκοσμίως, ενώ την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλεί η νέα μετάλλαξη που ανιχνεύθηκε στη Γαλλία. Το νέο στέλεχος, γνωστό ως «μετάλλαξη του Καμερούν», επειδή το πρώτο κρούσμα της (ένας εμβολιασμένος άντρας, που έκανε τεστ την επόμενη ημέρα αφότου είχε κάποια ήπια αναπνευστικά συμπτώματα στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά η παραλλαγή πιστοποιήθηκε στις 9/12/2021) είχε ταξιδέψει στην αφρικανική χώρα, έχει προσβάλει τουλάχιστον δώδεκα Γάλλους.

Πρόκειται για το στέλεχος με τις περισσότερες μεταλλάξεις που έχουμε δει έως σήμερα: 46. Επί του παρόντος, κανείς δεν γνωρίζει πώς συμπεριφέρεται στον ανθρώπινο οργανισμό, αν είναι πιο μεταδοτική ή θανατηφόρα από άλλα στελέχη.

Καθησυχαστικός Ο ΠΟΥ

Η μετάλλαξη “βρίσκεται στο ραντάρ μας”, δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg ο Αμπντί Μαχαμούντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ, σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη την Τρίτη. “Ο ιός αυτός είχε πολλές ευκαιρίες να εξαπλωθεί”.

Η μετάλλαξη εντοπίστηκε σε 12 ανθρώπους στις νότιες Άλπεις την ίδια περίπου περίοδο που η Όμικρον ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική την περασμένη χρονιά.

 

Ο πρώτος ασθενής στον οποίο βρέθηκε η μετάλλαξη ήταν εμβολιασμένος και μόλις είχε επσιτρέψει από το Καμερούν, ανέφεραν ερευνητές του ινστιτούτου IHU σε άρθρο που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και στο οποίο βάφτισαν τη μετάλλαξη “IHU”.

“Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για τα ιολογικά, επιδημιολογικά ή κλινικά χαρακτηριστικά αυτής της μετάλλαξης IHU με βάση αυτά τα δώδεκα περιστατικά”, έγραψαν στο άρθρο, το οποίο ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί διάφορες μεταλλάξεις και όταν κρίνει ότι κάποια αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, την ανακηρύσσει “μετάλλαξη ανησυχίας”. Η μετάλλαξη “Καμερούν” βρίσκεται απλά υπό παρακολούθηση.

Η ανάρτηση Μόσιαλου

Τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα για τη μετάλλαξη από το Καμερούν, που ανιχνεύθηκε στη νότια Γαλλία, παρουσίασε και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο Facebook. Όπως παρατηρεί, πρόσφατες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού σε επτά ενήλικες και πέντε παιδιά, που ζουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Επί του παρόντος, η παραλλαγή αυτή (ΙΗU ή B.1.640.2) δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες, δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές και δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα (VOC) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Τα διεθνή ΜΜΕ, παρατηρεί ο κ. Μόσιαλος, μεταφέρουν την είδηση με βάση μια σχετική προδημοσίευση. Η μελέτη περιγράφει πως η παραλλαγή που ανιχνεύτηκε παρουσιάζει πολλαπλές μεταλλάξεις και άλλες αλλαγές, εκ των οποίων αρκετές στην πρωτεΐνη ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια, και ονομάστηκε από τους ερευνητές παραλλαγή IHU.

 

Ο πρώτος φορέας που ανιχνεύθηκε είχε επιστρέψει πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Καμερούν. Πρόκειται για έναν άνδρα, εμβολιασμένο, που έκανε τεστ κάπου στα μέσα Νοέμβρη την επόμενη ημέρα αφού είχε κάποια ήπια αναπνευστικά συμπτώματα. Η παραλλαγή πιστοποιήθηκε στις 09/12/2021 και πολύ γρήγορα μετά από αυτή επιβεβαιώθηκαν και οι άλλες 11 περιπτώσεις που αναφέρονται. Η μελέτη ασχολείται με τον χαρακτηρισμό των μεταλλάξεων και της παραλλαγής και δεν δίνει στοιχεία για την κλινική εικόνα, και την συμπτωματολογία όσων πιστοποιήθηκε πως κόλλησαν αυτή την παραλλαγή. Και να πούμε επίσης, τονίζει ο καθηγητής, πως και τα 12 αυτά δείγματα είχαν συλλεχθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Απρόβλεπτες οι εμφανίσεις παραλλαγών

Αυτό που βλέπουμε εδώ όμως είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι εμφανίσεις παραλλαγών. Επίσης, το πώς μπορούν να μεταδοθούν σε μια νέα γεωγραφική περιοχή ερχόμενα μέσω ενός μοναδιαίου κρούσματος μετά από ταξίδι από το εξωτερικό, και πόσο μεγάλη σημασία έχει η επιδημιολογική εποπτεία στην κοινότητα.

Μόνιμη ανησυχία

Τέλος, να πω πως οι παραλλαγές του κορονοϊού δημιουργούν σε όλους μια μόνιμη ανησυχία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κίνδυνο της μείωσης της προστασίας από τα εμβόλια. Το σημαντικό όμως είναι να μένουμε έγκυρα ενημερωμένοι. Κυρίως όμως να μην απαξιώνουμε τα στοιχεία που έχουμε ήδη για την προστασία από τα εμβόλια, που πιστοποιούν την αξία του εμβολιασμού έναντι όσων παραλλαγών χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ως τώρα, καταλήγει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Πηγή: ethnos.gr