25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής, Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ) του Δήμου Δράμας ιδρύθηκε το 1995 επί δημαρχίας του κ. Μαργαρίτη Τζίμα και για ένα τέταρτο του αιώνα συνδέθηκε με την πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου, αλλά και την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Δράμας.

Από το 1995 έως και σήμερα, η ΔΕΚΠΟΤΑ υπηρέτησε τις ανάγκες έκφρασης και κοινωνικοποίησης αλλά και εξωστρέφειας της Δράμας, αποτέλεσε με επιτυχία αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και το κύριο εργαλείο προβολής του τόπου, προάγοντας κάθε κοινωνική, πολιτιστική και τουριστική δράση και ενέργεια στα όρια του Δήμου Δράμας. Η ΔΕΚΠΟΤΑ αποτελεί κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Δράμας, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την παράδοση, τα γράμματα και τις τέχνες.

Με τη δράση της αποτέλεσε ένα πολυδύναμο «εργαστήρι» που προέβαλε τη Δράμα διεθνώς, προώθησε συστηματικά τον πολιτισμό, σχεδίασε και προσέφερε πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων υψηλής ποιότητας με κοινωνική απήχηση, στήριξε τις πνευματικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες, ενδυνάμωσε την κοινωνία και άλλαξε τον τρόπο που ο κόσμος βλέπει τη Δράμα.

Έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο, δημιούργησε δράσεις για την τοπική κοινωνία και διατήρησε το βλέμμα της έξω από τα στενά τοπικά όρια, στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια. Με πλήρη επίγνωση της ευθύνης, αλλά και των αναγκών της Δραμινής κοινωνίας, η ΔΕΚΠΟΤΑ, πέρα από την γνωστή στο ευρύτατο κοινό δράση της για τη στήριξη του Πολιτισμού, προχώρησε στην οργάνωση και σε μιας σειράς δράσεων με θετική επίπτωση στη τοπική κοινωνία.

Μέσα από ένα πυκνό πλέγμα πρωτοβουλιών, αγγίζοντας πλήθος πτυχών της δημόσιας ζωής, η ΔΕΚΠΟΤΑ αποτέλεσε για δυόμιση δεκαετίες έναν φάρο πολιτισμού και όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, μη παραλείποντας, όμως, να συμβάλλει ουσιαστικά και σε κοινωνικά θέματα.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ αποτελεί τον φορέα που σχεδίασε και ίδρυσε 8 νέα ΚΔΑΠ που σήμερα υλοποιούνται από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, ενώ η ίδια διαχειρίζεται το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, «Το Χαμόγελό μας». Μέσω του πρωτοποριακού σχεδιασμού της απέδειξε την τεχνογνωσία της, έχοντας ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη δομή να είναι υποδειγματική και καινοτόμα λειτουργικά.

Με τη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, αλλά και με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μέχρι τη μεταφορά του στο Δήμο, η ΔΕΚΠΟΤΑ έδειξε αδιάλειπτα το κοινωνικό της πρόσωπο στους ανθρώπους που το είχαν ανάγκη.

Ένας τομέας που η επίδραση της ΔΕΚΠΟΤΑ θα μείνει χαραγμένη στο διάβα του χρόνου, είναι αυτός των εκδόσεων, με την έκδοση πλήθος πονημάτων (βιβλίων, λευκωμάτων, συλλογικών τόμων, κ.α.), τα οποία αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της τοπικής ιστορίας. Σε αυτά τα 25 χρόνια λειτουργίας εκδόθηκαν μοναδικά βιβλία που αφορούν την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία Δράμας και της περιοχής, αλλά και βιβλία για τον αθλητισμό, καθώς και άλλες πτυχές της τοπικής κοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό, αναδείχθηκε σε όλες του τις διαστάσεις το πνευματικό έργο συμπολιτών μας, με την έκδοση των επιστημονικών τους πονημάτων, τα οποία θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Τον τελευταίο χρόνο, πάρα πολλά βιβλία στάλθηκαν σε βιβλιοθήκες σε Ελλάδα και εξωτερικό, πανεπιστημίων, πολιτιστικών φορέων, Δήμων κ.ά.

Παράλληλα, η κάθε Δραμινή και ο κάθε Δραμινός που μπορεί σήμερα να καυχηθεί για την ιστορία του τόπου του, το οφείλει και στη διοργάνωση Επιστημονικών Συνεδρίων από την ΔΕΚΠΟΤΑ, τα οποία διερεύνησαν σε βάθος και με επιστημονική τεκμηρίωση την τοπική ιστορία, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές αυτής και φέρνοντας στο φως σημαντικές λεπτομέρειες.

Σε έναν άλλο τομέα, η ΔΕΚΠΟΤΑ, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας, στήριξε και χρηματοδότησε χιλιάδες εκδηλώσεις φορέων, πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών. Έτσι, κατέστη ο σημαντικότερος αρωγός κάθε προσπάθειας των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης μας και του Νομού μας διαχρονικά. Η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων με πολιτιστικούς συλλόγους, κοινωνικούς φορείς, σωματεία και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σε ετήσια βάση, ήταν μία από τις κύριες αποστολές της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής, Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας.

Ακόμη, η ΔΕΚΠΟΤΑ είναι αυτή που πέτυχε στην πολιτιστική όσμωση με γειτονικούς λαούς, δια μέσου κοινών εκθέσεων ζωγραφικής με καλλιτέχνες όμορων Βαλκανικών χωρών. Αριθμεί δε, πάνω από 100 πίνακες, έργα τέχνης, στη πινακοθήκη της.

Με 25 χρόνια ζωής, η ΔΕΚΠΟΤΑ συνέβαλε στην ανάδειξη κάθε πνευματικής και καλλιτεχνικής ανησυχίας των συμπολιτών μας και διοργάνωσε εκδηλώσεις, με δική της πρωτοβουλία, για την ανάδειξη όλου του έργου των Δραμινών, που υπηρετούν τις τέχνες της ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και κάθε άλλης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Σημαντικός τομέας της δράσης της ΔΕΚΠΟΤΑ αποτέλεσε και η διοργάνωση σε ετήσια βάση σημαντικών εκδηλώσεων, με υπερτοπικά χαρακτηριστικά, που αγκαλιάστηκαν με θέρμη και έτυχαν ευρείας αποδοχής, όχι μόνο από τους πολίτες της Δράμας, αλλά και από πλήθος κόσμου τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Με θεαματικά αποτελέσματα, η ΔΕΚΠΟΤΑ ανέλαβε την οργάνωση, υλοποίηση και διοικητική υποστήριξη του θεσμού της «Ονειρούπολης», η οποία άνοιξε το δρόμο για τη διοργάνωση χριστουγεννιάτικων θεματικών πάρκων στην Ελλάδα και έχει τύχει καθολικής αναγνώρισης.

Σημαντική είναι η και παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Δρώμενα πολιτιστικής κληρονομιάς», που έχει προβληθεί ήδη, σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και η παραγωγή ενός σύγχρονου παραδοσιακού τραγουδιού «Ψιλή βροχή».

Ακόμη, η ΔΕΚΠΟΤΑ κάθε χρόνο διοργάνωνε την κορυφαία επετειακή εκδήλωση, για την απελευθέρωση της Δράμας, τα «Ελευθέρια», αλλά και την κορυφαία μουσική εκδήλωση, το «Dramaica Youth Festival» για τους νέους της Δράμας και των γύρω περιοχών, ενώ το τελευταίο χρόνο λειτουργίας της, εν μέσω της πανδημίας του

κορωνοϊού, με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, διοργάνωσε 15νθήμερο διεθνές πολυμορφικό Φεστιβάλ, με στόχο την προσέκλυση ομάδων καλλιτεχνών και ανθρώπων του πολιτισμού από όλο τον κόσμο, τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού.

Όπως αποδεικνύεται περίτρανα, εδώ και 25 χρόνια, σε ετήσια βάση, η ΔΕΚΠΟΤΑ προσέφερε με επιτυχία, ένα πυκνό πλέγμα δράσεων με εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους, που απευθύνονταν στους Δραμινούς αλλά και στους επισκέπτες της Δράμας.

Η Δημοτική Επιχείρησης Κοινωνικής, Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποτελεί παρελθόν, όμως το έργο της θα συνεχίζει να υπάρχει όσα χρόνια κι αν περάσουν και το μόνο βέβαιο. Η ίδια θα παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη όσων Δραμινών είχαν την ευκαιρία, όλα αυτά τα χρόνια που προηγήθηκαν, να απολαύσουν ποιοτικά παρεχόμενος υπηρεσίες στον κομμάτι του πολιτισμού και της κοινωνικής και τουριστικής ανάπτυξης.

Το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΚΠΟΤΑ απαρτίζουν οι Ελευθέριος Καλλινικίδης (Πρόεδρος), Κυριακή Κωφίδου (Αντιπρόεδρος), Αναστασία Τόλιου, Γεώργιος Μουχτάρης, Δήμητρα Πατρωνίδου, Δημήτριος Τσακαλίδης, Ευτυχία Βούγκαλη, Αμαλία Μακροπούλου, Χρήστος Τζιρίτης, Βασιλική Κασάπη, Δημήτριος Σιδηρόπουλος.