Παραμονή τον Φώτων η Δημοτική Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου και φέτος αναβίωσε το έθιμο «Σάγια» το οποίο προέρχεται από τη Καππαδοκία.

Ένα ιδιαίτερο δρώμενο αναβιώνει στο Κάτω Νευροκόπι. Η μεγάλη εντυπωσιακή φωτιά, που άναψε και φέτος παραμονή των Θεοφανίων, και το παραδοσιακό φαγητό που ετοιμάστηκε στο κέντρο της ιστορικής κοινότητας, επιβεβαιώνει με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι οι άνθρωποι του Νευροκοπίου κρατούν ακόμα τις παραδόσεις τους, κρατούν ζωντανά ήθη και έθιμα, τιμώντας τη μνήμη των προγόνων τους.

Ο Πατήρ Στέφανος ευλόγησε το φαΐ, το οποίο επιμελήθηκε ο Σύλλογος «Μικρασιατικών & Καππαδοκικών Δεσμών Κ. Νευροκοπίου» και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημ. Κοιν. άναψε τη φωτιά. Το έθιμο αυτό περιέχει και λατρευτική διάσταση και έχει ως κύριο σκοπό την ευχετηρία, δηλαδή την καλοχρονιά, στοιχείο που τονίζεται με την πυρά, τις ευχές, τους χορούς και τα τραγούδια όπως και πολλά άλλα δρώμενα που αναβιώνουν κατά την περίοδο του Δωδεκαημέρου στην Ελλάδα όπως προσφώνησε η κ Ιωάννα Καπετανέα.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια αναβίωσης και ανάδειξης του πλούσιου πολιτισμού που χαρακτηρίζει την Κοινότητα. Πολιτισμός που προέρχεται από την Μακεδονία στην Καππαδοκία, από την Καππαδοκία στον Πόντο, από τον Πόντο στην Θράκη και από την Θράκη στα Παράλια. Ο πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους, τους φέρνει πιο κοντά για να σμίξουν τις κοινές χαρές, τις λύπες, τους καημούς τους και όχι μόνο. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Πρόεδρο του Συλλόγου κ Χαράλαμπο Σαραφίδη για το σημαντικό έργο που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και στα μέλη που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή.»

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ Σαββίδης και κ Τσεπνίδης.

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 θα γίνει η αναβίωση του εθίμου της Μακεδονίας «των Αγίων Θεοδώρων» που κρατάει αιώνες.