ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΑΔ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ

 

Για άλλη μια χρονιά, την παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017, από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, αναβίωσε το έθιμο με τα «Καραβάκια των ευχών» στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

Η συμμετοχή του κόσμου στο έθιμο ήταν για άλλη μια χρονιά εντυπωσιακή, καθώς πλήθος Δραμινών, μικρά παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς τους, άφησαν τα καραβάκιά τους, διαφόρων μεγεθών, με το αναμμένο κεράκι στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας. Στην επιτυχή αναβίωση του εθίμου συνέβαλαν φυσικά και η διακοπή των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με την υψηλή για την εποχή θερμοκρασία.

Η πραγματοποίηση του εθίμου την φετινή χρονιά κινδύνεψε με ματαίωση, καθώς η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας, με τη ξηρασία που αυτή συνεπάγεται, είχε ως αποτέλεσμα η στάθμη του νερού στα νερά της Αγίας Βαρβάρας να κατέβει σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα. Όμως, ο Δήμος Δράμας και η ΔΕΥΑΔ φρόντισαν να ανέβει η στάθμη έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί το έθιμο. Λίγες ημέρες πριν από την εορτή της Αγίας Βαρβάρας κλείστηκαν τα σημεία διαρροής του νερού στο νότιο τμήμα της κεντρικής λίμνης της Αγίας Βαρβάρας, καθώς και το θυροφράγμα στο ίδιο σημείο, και στη συνέχεια μπήκε σε λειτουργία μια παλιά γεώτρηση, η οποία βρίσκεται στο σημείο. Έτσι, με τη βοήθεια ενός φυγόκεντρου μηχανήματος γινόταν ρίψη νερού εντός της λίμνης για 4-5 ημέρες πριν από την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έντονη και συνεχή βροχόπτωση τις δύο ημέρες πριν από την ημέρα πραγματοποίησης του εθίμου είχαν ως αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να ανέβει σε ικανοποιητικό επίπεδο και να είναι εφικτό να πλεύσουν στο νερό της λίμνης της «καραβάκια».

Σε δηλώσεις του, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Επιχείρησης κ. Δημήτρη Σιδηρόπουλο και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας κ. Ανέστη Δερματίδη, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είμαστε υποχρεωμένοι ως Δήμος Δράμας να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, ώστε να έχουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για τα έθιμα που έχει η πόλη», προσθέτοντας: «Άλλωστε είναι γεγονός αναμφισβήτητο και η ιστορία το έχει καταγράψει: λαοί και έθνη που δεν ξέρουν την ιστορία τους και δεν διατηρούν τα ήθη και έθιμά τους κοντεύουν στο άπειρο».

 

Θανάσης Σιουτόπουλος