Ερώτηση για την νέα αναστολή λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων και Κέντρων Υγείας στους Νομούς Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στους πολίτες των περιοχών αυτών, κατέθεσαν οι Βουλευτές Α.Μ.Θ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χ. Ζεϊμπέκ, Θ. Ξανθόπουλος, Τ. Ελευθεριάδου, Δ. Χαρίτου και Ν. Γκαρά.
«Με την απόφαση 44770/27-10-2021 της 4ης ΥΠΕ τίθενται σε αναστολή λειτουργίας όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης Έβρου και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Δοξάτου, ενώ τροποποιείται η λειτουργία των Κέντρων Υγείας Αβδήρων και Παρανεστίου και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Φερρών που θα λειτουργούν εφεξής μόνο τις καθημερινές και με ωράριο 7.00 π.μ.- 15.00 μ.μ. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, η αναστολή θα διαρκέσει από την 1η Νοεμβρίου έως το τέλος του έτους και γίνεται με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των δομών υγείας, “λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα και τις έκτακτες υγειονομικές ανάγκες από την εξέλιξη της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”», επισημαίνεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ξάνθης Χ. Ζέιμπέκ.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη απόφαση είχε παρθεί για τα Περιφερειακά Ιατρεία της Δράμας από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, με σκοπό την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας από τους υπηρετούντες ιατρούς σε αυτά. Προφανώς, η απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία και δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την πραγματική κατάσταση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Περιφέρειά μας», προστίθεται.
«Είναι βέβαιο ότι η απόφαση αυτή πέρα από την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας που προκαλεί στην τοπική κοινωνία, δημιουργεί και άλλα πρακτικά προβλήματα στην περίθαλψη των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Καταρχάς, τα Περιφερειακά Ιατρεία στελεχώνονται κυρίως από Γενικούς Ιατρούς και αγροτικούς ιατρούς, οι οποίοι προσφέρουν ουσιαστικές υγειονομικές υπηρεσίες στον πληθυσμό απομακρυσμένων περιοχών. Παράλληλα, ασχολούνται και με την συνταγογράφηση φαρμάκων των χρονίως πασχόντων ασθενών, που δεν μπορούν να απευθυνθούν στα ΚΥ ή σε ιδιώτες ιατρούς. Στη συγκεκριμένη απόφαση υπονοείται ότι οι ιατροί θα μετακινηθούν για να συμβάλλουν στα Περιφερειακά Νοσοκομεία, όμως οι ειδικότητές τους δεν συμπεριλαμβάνονται στις αναγκαίες ειδικότητες για την αντιμετώπιση των ασθενών Covid-19 (πνευμονολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι) και ούτε μπορούν να συμβάλλουν στη νοσηλεία ασθενών στις ΜΕΘ», τονίζουν οι Βουλευτές και ερωτούν μεταξύ άλλων τον Υπουργό Υγείας: Με ποια κριτήρια και ποιο στόχο λήφθηκε η απόφαση αυτή, που και με ποιο τρόπο θα συμβάλλουν οι υπηρετούντες στα ιατρεία αυτά, ιατροί στην αντιμετώπιση του 4ου κύματος της πανδημίας, πως θα καλυφθεί το κενό, ιδίως στις ανάγκες συνταγογράφησης, αν θα ενισχύσει και με ποιο τρόπο τα νοσοκομεία της Α.Μ.Θ. με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και με δεδομένη τη πληρότητα κατά 95% των κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία της ΑΜ-Θ, πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες σε ΜΕΘ για τα non covid περιστατικά.