Θάνατος, πόνος, οικονομική κατάρρευση, πολιτική αναταραχή. Η πανδημία έχει πυροδοτήσει ένα χείμαρρο καθημερινών αρνητικών ειδήσεων.  Παρά την κυριαρχία της χειρότερης υγειονομικής κρίσης του αιώνα σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, υπήρξαν στιγμές που έφεραν χαρά και ελπίδα ή δημιούργησαν τουλάχιστον μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Πιο κάτω καταγράφεται η φωτεινή πλευρά των ειδήσεων του 2020, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg:

Τα εμβόλια φέρουν την ελπίδα

Τα εμβόλια που προστατεύουν από την Covid-19 αναπτύχθηκαν, δοκιμάστηκαν και κυκλοφόρησαν σε λιγότερο από ένα χρόνο – μια απαράμιλλη ταχύτητα στην ιστορία της επιστήμης των εμβολίων. Επιστήμονες της Pfizer Inc. και της BioNTech SE, της Moderna Inc., της AstraZeneca Plc. και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και της Sinopharm Group Co. της Κίνας, έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη δημιουργία εμβολίων για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Επιπλέον, η επιτυχία της Pfizer και της Moderna στη χρήση του γενετικού υλικού mRNA για τη μετατροπή των κυττάρων του σώματος σε «εργοστάσια» εμβολίων προσφέρει ελπίδα για την ανάπτυξη άλλων θεραπειών στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Η μεταβολή στον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης

Σε αντίθεση με την απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε στήριξη των εργαζομένων και των οικονομιών, όπως ποτέ άλλοτε με περισσότερα από 20 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό βοήθησε στη μείωση του ποσοστού ανεργίας, καθώς και στο να κρατήσουν στη ζωή την αγορά και τις επιχειρήσεις. Οι αισιόδοξοι προσβλέπουν επίσης στη σταθερή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας ως οδηγός για το πού κατευθύνεται ο υπόλοιπος κόσμος τους επόμενους μήνες.

Ένα βήμα μπροστά στα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Κόστα Ρίκα νομιμοποίησε τον γάμο του ιδίου φύλου τον Μάιο, και έγινε η 28η χώρα που το έκανε. Δύο μήνες αργότερα, το Μαυροβούνιο έγινε η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια που υιοθέτησε νομοσχέδιο που επιτρέπει στα ζευγάρια των ομοφυλόφιλων να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς ωστόσο να τους δίνει δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον Ιούνιο επικύρωσε έναν νόμο που προστατεύει τους ομοφυλόφιλους και τους τρανσέξουαλ από τις διακρίσεις στην εργασία, αν και δεν καλύπτει τις μικρές επιχειρήσεις. Ένας αριθμός ρεκόρ υποψηφίων LGBTQ συμμετείχε επίσης στις εκλογές των ΗΠΑ, με τους ψηφοφόρους να εκλέγουν την πρώτη γερουσιαστή τρανσέξουαλ, την Sarah McBride. Και η πρώτη γυναίκα και ανοιχτά ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός της Σερβίας, Άννα Μπρνάμπιτς, κέρδισε μια δεύτερη θητεία μετά τη μεγάλη νίκη του κόμματος.

Η φύση θεραπεύτηκε (σε κάποιο βαθμό)

Η συντριβή του τουρισμού και του τομέα μεταποίησης προκάλεσε τεράστιο οικονομικό κόστος, αλλά έφερε μαζί της ένα αναγκαίο, όπως αποδείχθηκε, διάλειμμα για το περιβάλλον. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε δραματικά, έως και 65%, σε ορισμένες πόλεις – αν μόνο για λίγους μήνες. Οι χελώνες και οι φάλαινες επέστρεψαν στις ήσυχες παραλίες της Ταϊλάνδης, ωθώντας την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει τα φυσικά καταφύγια για αρκετούς μήνες το χρόνο. Στο Χονγκ Κονγκ, τα απειλούμενα ροζ δελφίνια επέστρεψαν σε μεγαλύτερο αριθμό. Στο αποκορύφωμα του Απριλίου, τα ζώα εμφανίστηκαν στους δρόμους της Ισπανίας, της Χιλής και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υποδηλώνοντας ότι τα οικοσυστήματα μπορούν να ανακάμψουν γρήγορα όταν η ανθρώπινη παρουσία είναι ελάχιστη.

Στροφή στην πράσινη ενέργεια

Η πιο ρυπογόνα χώρα του κόσμου, η Κίνα, δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στο μηδέν έως το 2060, προκαλώντας παρόμοιες δεσμεύσεις από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Δεκάδες πόλεις, πολιτείες και χώρες έχουν θέσει στόχους για σταδιακή κατάργηση των πωλήσεων αυτοκινήτων ορυκτών καυσίμων. Μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ υποσχέθηκαν να σταματήσουν να χρηματοδοτούν έργα εξερεύνησης πετρελαίου στον Αρκτικό Κύκλο. Ακόμη και η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, δήλωσε ότι θα θέσει το κλίμα στο επίκεντρο της επενδυτικής της στρατηγικής.

Η τεχνολογία μας ενώνει;

Φανταστείτε μια ζωή σε συνθήκες lockdown χωρίς την τεχνολογία για να μας κρατάει συνδεδεμένους. Οι «εγκλωβισμένοι» αξιοποίησαν τις δεξιότητές τους στο μαγείρεμα στο σπίτι και τις έδειξαν σε πλατφόρμες όπως το Instagram και το YouTube. Οι χρήστες του διαδικτύου ξεκίνησαν εικονικά σαφάρι ή «προσάραξαν» σε ένα τροπικό νησί στο multiplayer παιχνίδι «Animal Crossing”. Ενώ οι άνθρωποι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι, τα drone και τα αυτόνομα ρομπότ αναπτύχθηκαν για να παραδώσουν μεταξύ άλλων επείγουσες ιατρικές προμήθειες.

Ένα έτος ανακαλύψεων

Δεν είναι μόνο η ανακάλυψη των εμβολίων που προκάλεσε ενθουσιασμό στον επιστημονικό κόσμο φέτος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα αντιβιοτικό που μπορεί να θεραπεύσει τόσο την ακμή στον άνθρωπο όσο και τα χλαμύδια στα κοάλα, στοιχεία για ύπαρξη τροπικών δασών στην προϊστορική Ανταρκτική, έναν αιγυπτιακό τάφο 2.500 ετών που περιέχει μούμιες και θησαυρούς, έναν τρόπο χρήσης αλγορίθμων για την επίλυση της μεθόδου που οι ασθένειες εισβάλλουν στα κύτταρα, καθώς επίσης εντόπισαν σημάδια ζωής στα όξινα σύννεφα του πλανήτη Αφροδίτη.

Πηγή: sigmalive.com